• Novinky

            • Oznam

            • Oznámenie  o skrátení vyučovania

              Riaditeľka Cirkevnej základnej školy sv. Cyrila a Metoda v Seredi oznamuje, že dňa 5. apríla 2023 bude z organizačných dôvodov skrátené vyučovanie. Vyučovanie bude končiť štvrtou vyučovacou hodinou o 11.35. ŠKD bude riadne v prevádzke.

                   

               V Seredi dňa 30.3.2023                                                      

                                                                                                                                    Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                                            riaditeľka školy

            • Naše olympioničky

            • Dnes sa v Galante konalo dekanátne kolo Biblickej olympiády. Naše dievčatá Petra Bednárová, Katarína Javorová a Laura Korytárová z 8. ročníka obsadili 1. miesto v našom dekanáte a dosiahli najviac bodov zo všetkých 3 súťažiacich dekanátov.  Náš dekanát budú reprezentovať na diecéznom kole v Trnave. Srdečne blahoželáme!                                                    A. Kojšová

            • Ako sme získali cenné florbalové skúsenosti

            •                                      

              Dňa 23.3. 2023 sa konalo skupinové kolo Super Florbal Pohára žiakov základných škôl. Podujatie hostila ZŠ JAK v Seredi. Okrem nej sa do turnaja zapojili ZŠ z Paty, ZŠ zo Šoporne, ZŠ J. Fándlyho zo Serede a my. Turnaj bol hraný štýlom “každý s každým”, to znamená, že nás čakali štyri zápasy a každý trval 15 minút čistého času. Do okresného kola postupovali prvé dva tímy.

               

              Prvé stretnutie sme odohrali s Patou, kde sa nám podarilo streliť rýchly gól z hokejky Kristiána Kurbela. Zápas sme kontrolovali a ak sa v defenzíve vyskytla trhlina, zachraňoval nás spoľahlivý Ján Labaj v bráne. Zápas sme dotiahli do víťazného konca s celkovým skóre 3:0 v náš prospech.

               

              Druhý zápas nás čakal s hostiteľom turnaja. ZŠ JAK v zápase herne dominovala, ale do skóre to nevedela pretaviť. Naopak my sme vychádzali zo zabezpečenej defenzívy a súpera ohrozovali nebezpečnými protiútokmi. Vyrovnaný zápas sa zlomil v poslednej časti, kde sme inkasovali prvý gól. Keď sme museli hrať už vabank, dostali sme aj druhý. Zápas skončil 2:0 víťazne pre ZŠ JAK.

               

              Pred tretím zápasom so Šoporňou sme už vytiahli postupové kalkulačky rovnako ako naši hokejisti počas MS v hokeji. Verdikt bol jednoznačný, ak si chceme udržať šancu na postup, musíme zvíťaziť. Hneď v úvode sme inkasovali nešťastný gól z takmer polovice ihriska. Chlapci sa ale vschopili a vyrovnali na 1:1. Následne sa nám zápas podarilo otočiť. Netrvalo však dlho a Šoporňa vyrovnala. Naši chalani bojovali, ale nakoniec inkasovali ešte jeden gól a zápas prehrali 4:2. V tej chvíli bolo jasné, že postup sa nám takmer rozplynul.

               

              Posledný zápas nás čakal proti ZŠ J. Fándlyho. Chalani si ho chceli užiť a to sa im aj podarilo. Rýchlymi gólmi sme získali dvojgólové vedenie a kontrolovali sme zápas, v ktorom sme si už mohli dovoliť rotáciu celého tímu. Zápas sme nakoniec vyhrali 4:1 a tak si zaistili celkové tretie miesto.

               

              Fakt, že  naši chlapci hrali v tejto zostave prvýkrát a skôr sa špecializujú na iné športy, zisk tretieho miesta len podčiarkuje ich nadanie, bojovnosť, spolupatričnosť a nezlomnosť. Postup nám ušiel len o chlp, ale budúci rok sa vrátime s jasným cieľom - POSTÚPIŤ!

               

              Zostava:

              Lukáš Lenčéš, Adrián Dubovecký, Máximo Boška, Samuel Matušica, Maximilián Matuška, Timotej Kohút, Matej Greman, Matej Lenčéš, Marek Jankuj, Andrej Mánik, Andrej Skupin, Oliver Vohlárik, Christian Boška, Kristián Kurbel a Ján Labaj.

               

               

               

               

              Marko Baran

          • Zážitkové  vyučovanie nás baví....
            • Zážitkové  vyučovanie nás baví....

            • Hovorí sa, že včela je darkyňou života  na Zemi. Veľa zaujímavostí o živote a práci včiel, ich činnosti v úli a veľkom význame pre človeka sa dozvedeli naši druháci na besede so včelárom. V stredu 22. marca k nám do školy zavítal včelár Róbert. Mnohí ho poznáme ako kňaza, ktorý ako p. kaplán pôsobil v Seredi. Okrem toho, že je kňaz,  venuje sa i včelám. Je to jeho veľká vášeň, čo bolo vidieť i na jeho prednáške. Veľmi pútavo porozprával, ale aj názorne ukázal, čo všetko je potrebné, aby vznikol sladký med. Deti sa dozvedeli veľa informácií, ale ukázali, že mnohé informácie o včelách už vedia. Na záver si druháci vyskúšali niektoré z pomôcok, ktoré včelár pri práci používa. Beseda sa nám veľmi páčila a včielky zožali zaslúžený úspech. Ďakujeme!

              Tr.p.učiteľky

            • Burza kníh

            • Na našej škole sa stalo pekným zvykom,  že mesiac Marec je vždy venovaný  rôznym aktivitám spojených s knihami.

              Jednou z nich je na 1. stupni i BURZA KNÍH.  Aby ti knihy po prečítaní nezapadli doma prachom, 

              prines ich teda do 29.marca do školy a ponúkni iným na čítanie 😊

              Prines do 29. marca čistú a nezničenú knihu p. uč. Lukáčovej a 30 marca si ju môžeš v školskej knižnici vymeniť za inú.

          • Keď Dávid čelil Goliášovi v stolnom tenise…
            • Keď Dávid čelil Goliášovi v stolnom tenise…

            • Dňa 21. marca 2023 sme boli okresom Galanta nominovaní na krajské kolo žiačok ZŠ v stolnom tenise. Turnaj sa odohral v Trnave. Zúčastnili sa ho mužstvá z Majcichova, Piešťan, Kľačian, Skalice, Dunajskej Stredy, Sekúl a naša Cirkevná základná škola v zostave: Gablíková Tamara, Kurbelová Lucia, Sokolová Barbora, Suchoňová Emily. Už pri stolnotenisovej rozcvičke sme po očku sledovali naše súperky a zistili sme, že sa budeme musieť postaviť  poloprofesionálnym hráčkam. Po porade s našou trénerkou Pavlínou Radimákovou sme sa dohodli, že budeme bojovať o každú loptičku a každý vyhraný set bude pre nás malou výhrou. Do každej hry sme nastupovali s úsmevom a čistou hlavou.  Snažili sme sa herne napodobniť naše protihráčky. Podarilo sa nám zahrať aj niekoľko potleskom obdivovaných  víťazných loptičiek, vzájomne sme sa povzbudzovali, držali si palce a nakoniec sme v našej skupine, kde sme odohrali postupne zápasy so Skalicou, Dunajskou Stredou a Sekuľami získali krásnych päť víťazných setov. Dnes sme do posledného písmena splnili, že nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa a nikdy sa nevzdávať. Gratulujeme družstvu z Majcichova, ktoré zaslúžene postupuje na majstrovstvá republiky, pretože ich hra bola ozaj veľkolepá. My sa tešíme na ďalšie športové podujatia a veríme, že v nich budeme viac úspešní.

              Pavlína Radimáková, ďakuje Pánu Bohu a dievčatám za krásny deň, kedy naše športové kroky sprevádzala dobrá nálada, úsmev, súdržnosť a toľko potrebná radosť.

            • Oznámenie  o udelení riaditeľského voľna

            •  

              Riaditeľka Cirkevnej základnej školy sv. Cyrila a Metoda v Seredi na základe § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z.  udeľuje na deň 22.3. 2023 (streda)  riaditeľské voľno pre žiakov 5. až 8. ročníka.

                    Riaditeľské voľno sa udeľuje z prevádzkovo-organizačných dôvodov – zabezpečenie T9.

                   

               V Seredi dňa 15.3.2023                                                       .

                                                                                                                                    Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                                            riaditeľka školy

            • Eufória z vybíjanej pokračuje, magický postup do krajského kola!

            • Dátum 10.3.2023 si bude jedenásť dievčat a jedna dáma pamätať ako deň, kedy si možno siahli na dno svojich fyzických a psychických síl. Ako deň, počas ktorého nimi lomcovali pozitívne ale aj negatívne emócie. Ako deň, keď boli  na dne, no nakoniec dočiahli na Olymp a mohli sa tak radovať z veľkého víťazstva. Tento príbeh vám vyrozprávajú samotné aktérky diania Hanka Dudiková, Vanesa Juhaziová, Paulína Kmecová, Lucia Kurbelová, Amálie Radimáková, Miriam Rampašeková, Sandra Sklenárová, Ema Sojková, Zara Sojková, Linda Tóthová, Vanesa Vondenová a ich trénerka Pavlína Radimáková. V tento deň sa zúčastnili Majstrovstiev okresu vo vybíjanej Základných škôl – mladších žiačok v Galante. 

              Dali sme si spoločne za cieľ čo najlepšie reprezentovať našu školu. Naši súperi boli ZŠ Šintava, ZŠ Juraja Fándlyho Sereď, ZŠ Štefánikova Galanta, ZŠ Gejzu Dusíka Galanta a ZŠ Veľké Úľany. Cestou v autobuse sa vznášala nervozita, ujasňovali sme si našu taktiku a hernú stratégiu. Slávnostný nástup v telocvični ZŠ Štefánikova Galanta a prvý hvizd hlavného rozhodcu otvoril turnaj pätnástich vzájomných zápasov, ktoré boli plné prekvapení, zvratov a malých zázrakov. Po losovaní nám patrilo číslo päť, zápasy sa hrali dvakrát päť minút. Pani učiteľka Pavlína Radimáková bola stále v telefonickom spojení s našou školou a tak sme vedeli, že nám držia naši učitelia a kamaráti palce. Mysleli na nás, fandili a za to im ĎAKUJEME. 

              Prvý zápas sme hrali s dievčatami ZŠ Gejzu Dusíka a na naše prekvapenie sme ľahko  vyhrali 11:4. Druhý zápas so ZŠ Veľké Úľany už bol trocha vyrovnanejší, ale vďaka presnej „muške“ Emy Sojkovej sme nakoniec vyhrali 11:7. Tieto neočakávané víťazstvá nám zdvihli sebavedomie, hernú istotu a tak sme si povedali, že teraz už môžeme poraziť každého! Preto sa stal pre nás duel so ZŠ Juraja Fándlyho Sereď výzvou nevzdať sa a bojovať do poslednej sekundy. Obe päťminútovky boli vyrovnané, zomkli sme sa, každý si plnil svoje herné úlohy a dosiahli sme remízu 6:6. Po ďalšej jednoznačnej výhre 13:7 nad našimi kamarátkami zo ZŠ Šintava sme čakali 4 zápasy na ten náš posledný, rozhodujúci. Museli sme vzhľadom na vývoj ostatných zápasov s mužstvom ZŠ Štefánikova Galanta buď vyhrať alebo remizovať. Polovicu zápasu sme „šliapali ako hodinky“, mali sme výrazne navrch a vyhrali sme ju 5:3. V tej druhej, po vybití sesterského dua Emy a Zary Sojkovej, sme znervózneli, ubudli aj fyzické sily a prehrali ju 4:6. V súčte sme remizovali 9:9. Po súčte všetkých výsledkov došlo na strane rozhodcov k chybe a pri záverečnom nástupe nás vyhodnotili na 3. mieste. V šatni sme plakali, nechápali sme tento výsledok. Všetko sme spoločne prerátali a zistili sme, že musíme byť prvé. Pani učiteľka bežala všetko prediskutovať a vrátila sa s pohárom a diplomom za 1. miesto. Naša radosť bola obrovská, neopísateľná a nekonečná. Šatňa sa otriasala pod naším vreskotom v základoch. POSTUPUJEME NA KRAJ! Stále tomu nemôžeme uveriť. Je to tak? Je to ozaj pravda? JE! Je to splnený sen našej školy, naša tvrdá drina a veľká túžba po víťazstve. Ďakujeme našim učiteľom telesnej výchovy - Lucii Lukáčovej, Markovi Baranovi, Pavlíne Radimákovej za prípravu na tento turnaj. Ste súčasťou nášho úspechu.

              Pavlína Radimáková, ktorá ďakuje Pánu Bohu, že ide túto krásnu cestu s nami. Ďakuje dievčatám za ich húževnatosť, kamarátstvo a výbornú hru. Máte môj obdiv a už teraz sa teším na ďalšie spoločné zápasové chvíle v Trnave.

               

          • Ekobúk
            • Ekobúk

            • Milí rodičia, žiaci, priatelia i známi!

              Spojme sa a pomôžme našej škole vyhrať zaujímavé ceny od Kauflandu. Aj vďaka vášmu hlasu môžeme vyhrať poukážku na nákup altánku, interaktívnu tabuľu s projektorom alebo záhradné  stoly s lavicami. Pri nákupe v Kauflande nad 20€ dostanete balíček nálepiek EKOBÚK. Vo vnútri nájdete kartičku s hlasovacím kódom, ktorý je potrebné zadať na stránke

              https://ekobuk.sk/sutaz/hlasovanie/sered/czs-sv-cyrila-a-metoda-932

              alebo ho priniesť do školy a my ho zaregistrujeme.  Zabojovať za našu školu môžeme od 2. marca do 26. apríla 2023. Ďakujeme za každý hlas!

            • Vynikajúci vstup do Detskej ligy v malom futbale!

            • V utorok 7.3.2023 v telocvični Obchodnej akadémie v Seredi sa uskutočnilo  1. kolo Detskej ligy v malom futbale. Naša škola mala zastúpenie v kategórii U13, kde si zmerala svoje sily so žiakmi zo ZŠ Juraja Fándlyho a ZŠ z Paty. Okrem našej kategórie súbežne prebiehali súťaže žiakov do 8 a 10 rokov.

               

              My a chlapci zo ZŠ Juraja Fándlyho sme zahájili zápasový maratón o pol deviatej ráno. Očakával sa vyrovnaný boj, ktorý sa nakoniec stal realitou. Hra sa prelínala z jednej strany na druhú. Šance si tvorili oba tábory. Netrvalo však dlho a súperovho brankára prekonal Matej Sojka. Naši chlapci tvorili nádherné akcie na jeden dotyk, ozdobené kľučkami. Ich hra pripomínala futbalovú Brazíliu za čias Ronaldinha, Rivalda, Ronalda… Matej Sojka čoskoro pridal aj druhý gól a ešte pred polčasom na neho nadviazal kapitán tímu, Máximo Boška. Do druhého polčasu sme išli s jasným cieľom, a to udržať vedenie a neinkasovať. Čo sa nám aj podarilo, okrem toho sme ešte raz skórovali.  Gólovú bodku v zápase dal svojím druhým gólom Máximo Boška. Výsledok 4:0 v náš prospech hovorí jednoznačne, ale chlapci si museli všetko odmakať do posledného hvízdnutia pána rozhodcu.

               

              Druhý zápas sme odohrali proti chlapcom z Paty, kde sme chceli nadviazať na výkon z prvého zápasu. Základným kameňom úspechu bola skalopevná defenzíva, ktorá žiakov z Paty púšťala do zakončenia len sporadicky. Druhým pilierom bola ofenzíva, kde sa opäť blysol Matej Sojka, tentokrát hetrikom zaťažil konto súperovho brankára. Dva góly pridal líder tímu, Máximo Boška. Po jednom presnom zásahu pridali Timotej Mikulec a Samuel Takáč. Skóre 7:0 je zásluhou celého tímu, ktorý pracoval ako jednotný mechanizmus. Okrem skórujúcich chlapcov, svojím dielom prispeli aj žiaci, ktorí odviedli penzum “čiernej roboty” pri obranných zákrokoch či ziskoch lôpt…

               

              Sumárom máme po prvom kole 6 bodov. Pokiaľ vydržíme v nastolenom trende aj v nasledujúcich kolách, veríme, že sa nám podarí kvalifikovať do celoslovenského kola, aby sme všetkým ukázali, ako sa hrá futbal v Seredi!

               

              Zostava:

              Matej Sojka                                  Máximo Boška

              Samuel Takáč                               Adrián Dubovecký

              Timotej Mikulec                          Timotej Kohút

              Lukáš Lenčéš                                Samuel Matušica

              Alex Krčmárik                              Maximilián Matuška

                                                                                                                                            Marko Baran

          • VEDOMOSTNÝ KVÍZ V ŠKOLSKOM KLUBE
            • VEDOMOSTNÝ KVÍZ V ŠKOLSKOM KLUBE

            • V piatok, 3.3. 2023 sa deti z nášho školského klubu opäť stretli v telocvični, kde sa hneď pri príchode žrebovaním rozdelili do jedenástich skupín. Medzi sebou si určili svojho kapitána a hovorcu, prichystali si potrebné kartičky pre určovanie správnych odpovedí a mohol sa začať „VEDOMOSTNÝ KVÍZ“. Pani vychovávateľky si pre nás pripravili dvadsať zábavných otázok z matematiky, prírodovedy, logiky a zo života okolo nás. Mohli sme si vybrať z troch možností alebo pravdy - nepravdy. Po každej správnej odpovedi sme sa veľmi tešili. Naša radosť bola tak hlasná, že nás bolo počuť „široko, ďaleko“. Vyhrať ale mohli iba ti najlepší. Na prvom mieste sa umiestnili tri skupiny, ktoré získali zhodný počet bodov, osemnásť z dvadsiatich. Za búrlivého potlesku porazených boli maškrtami odmenení Klára Lukáčová, Ján Pavol Ambruš, Jakub Maderka, Tobias Vozár, Laura Jakubíková, Simay Bošková, Oliver Klotton, Matej Klotton, Matias  Miškolci, Petra Vozárová, Katarína Kurbelová, Sebastián Kriška, Rúth Jakubčínová, Viliam Martinák, Damián Fidler. Gratulujeme víťazom a česť porazeným. Sme šťastní, že sa môžeme spoločne zahrať, zabaviť a zároveň zábavne naučiť.

              vychovávateľky

            • Slávnostný deň  našich prváčikov

            • Za šesť mesiacov  strávených v školských laviciach sa naši prváci už naučili mnoho dôležitých vecí:  dokážu prečítať a napísať takmer všetky písmená, vedia počítať do 10 a preukázali talent aj v športe, speve, či maľovaní. Nastal teda ten správny čas a v utorok  28. februára konečne mohli byť  pasovaní za ozajstných a právoplatných žiakov našej základnej školy.

              Nebolo to však jednoduché. Pred zrakom prítomných hostí  museli najprv splniť úlohy,  v ktorých preukázali svoju pozornosť, šikovnosť a  zručnosť.  Po splnení úloh zložili  „Sľub prváka“, ktorým sa všetci zaviazali k zodpovednému plneniu školských povinností. Napokon mohli hrdo  pristúpiť k pani riaditeľke, ktorá ich postupne pasovala veľkou ceruzkou.

              Našim milým prváčikom želáme, aby sa v škole cítili dobre, aby ich školské dni boli naplnené radosťou z učenia a spokojnosťou  z dobre vykonanej práce.

               Zuzana Kubányiová