• Novinky

            • Kurz prvej pomoci

            • Úrazy či iné zdravotné problémy, s ktorými si ľudia nevedia pomôcť sami, sa dejú denne. Každú chvíľu niekto potrebuje prvú pomoc a neraz sú rozhodujúce prvé minúty. Vieme ju však poskytnúť? A mali by to vedieť naše deti?

              Aj deti dokážu zachrániť ľudský život. Potrebujú, však, vedieť, ako môžu byť v kritickej chvíli nápomocné, a preto sme sa rozhodli, že v spolupráci s organizáciou Slovenský Červený kríž v Galante zorganizujme kurz prvej pomoci pre našich štvrtákov. Začať s témou prvej pomoci už u tých najmenších detí má veľký význam, pretože aj deti bývajú často svedkami rôznych udalostí, pri ktorých je dôležité vedieť poskytnúť alebo privolať pomoc a zachrániť tak život.

              Nina Dúdiková

              koordinátor DV

          • Okresné kolo Technickej olympiády
            • Okresné kolo Technickej olympiády

            • Rozvoj technického myslenia je prirodzenou súčasťou vzdelávania našich žiakov. Vďaka nemu dokážu riešiť problémy, analyzovať situácie a vytvárať riešenia so zameraním na výsledok, ktorým môže byť akýkoľvek produkt z dreva, papiera, kovu ...Tento školský rok sme sa opäť zapojili do Technickej olympiády. Tí najlepší zo školského kola postúpili na okresné kolo a zmerali si sily so svojimi rovesníkmi z iných škôl. Dôležité bolo okrem teoretických vedomostí preukázať aj praktické zručnosti a  vedieť prečítať technický výkres.

               

              Okresné kolo sa konalo dňa 23.11.2023 sa na SOŠ technickej v Galante.

              Našu školu reprezentovali:

              A. Dubovecký (8.A) a A. Skupin (9.A) v kategórii A, pre žiakov 8. – 9. ročníka

              a S. Drešková (7.B) v kategórii B (5. -7. ročník)

               

              V kategórii B získala Sára Drešková  v okresnom kole výborné 2. miesto.

               

              Srdečne jej blahoželáme a všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

                                                                                                                                                     P. Hošták

          • Olympijský odznak všestrannosti
            • Olympijský odznak všestrannosti

            • Jeseň na hodinách telesnej výchovy bola už tradične venovaná Olympijskému odznaku všestrannosti. Do akcie, ktorú má pod patronátom Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), sa opäť mohli zapojiť základné školy z celého Slovenska a my sme neboli výnimkou. Aj tento rok SOŠV zbiera dáta o fyzickej zdatnosti našich detí pomocou šiestich pohybových disciplín, kde sa preveruje dynamika, vytrvalosť, rýchlosť či sila:

               

              1. výdrž v zhybe nadhmatom
              2. vytrvalostný člnkový beh
              3. ľah – sed za 30 s
              4. skoky do diaľky znožmo z miesta
              5. hod 2 kg medicinbalom vpred
              6. člnkový beh 10 x 5 m

              Možnosť vyskúšať si spomenuté disciplíny a byť tak súčasťou tejto celonárodnej športovej udalosti mali žiaci šiesteho až deviateho ročníka našej školy. Spolu s kolegyňami sme počas posledných týždňov sledovali, ako niektorí žiaci urputne bojujú na hranici vlastných možností, aby dosiahli čo najlepší výsledok. Pozorne sme merali a zaznamenávali každý športový výkon. Tabuľka s nameranými hodnotami už bola odoslaná SOŠV, ktorý dáta vyhodnotí a my sa niekedy po zimných prázdninách dozvieme, ako naši žiaci obstáli v konkurencii detí z celého Slovenska a či sa niekomu podarilo získať nejaký z troch vzácnych odznakov ako po minulé roky.

              Všetkým zúčastneným žiakom patrí veľká vďaka a rešpekt za to, že k disciplínam pristupovali maximálne seriózne a snažili sa podať čo najlepšie výkony. Poďakovanie patrí aj kolegyniam, ktoré sa podieľali na organizácii a priebehu akcie, aby mali deti čo najlepšie východzie podmienky. Ďakujeme aj nášmu Pánovi, ktorý na nás dohliadal a nikto tak pri pohybových úkonoch neprišiel k ujme na zdraví.

              Marko Baran

            • Oznam

            • Oznam

              Riaditeľka školy Ing. Monika Kroláková oznamuje, že zajtra 16.11. 2023 sa riadne pokračuje vo vyučovaní a prevádzke ŠKD. Voda v mestskom vodovode však nie je vhodná na pitie, zabezpečte dieťaťu dostatok tekutín počas vyučovania.

              Vopred ďakujeme za porozumenie.

                                                                                                                          Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                               riaditeľka školy

          • Červené maky
            • Červené maky

            • 11. november so sebou prináša odkaz minulosti. V tento deň pred 105 rokmi sa skončilo vyše štvorročné utrpenie známe ako 1. sv. vojna, keď francúzsky maršál Ferdinand Foch a nemecký zástupca Matthias Erzberger o jedenástej hodine a jedenástej minúte podpísali prímerie. Ešte počas bojov na západnom fronte major John McCrae zložil báseň Na flámskych poliach, ktorá začínala nasledovne: „Na poliach Flámska vlčie maky rastú, tam medzi krížmi, rad za radom. Značia miesta, kde ležíme. Tam hore počuť udatný spev škovránka, uprostred revu kanónov tu dolu…“ Po vojne Moina Michael zasa predávala červené maky a následná tržba putovala na pomoc vojnovým invalidom-veteránom. Aj pre tieto dôvody sa červené maky stali symbolom konca vojny ale zároveň aj znakom vojnových veteránov.

              Naša škola si Medzinárodný deň veteránov pripomenula taktiež. V spolupráci s deviatakmi, ktorí sa na hodinách dejepisu takmer celý štvrťrok venovali 1. sv. vojne, sme pripravili pre ostatných žiakov hodiny plné vzdelávania a aktivít, aby obohatili svoje mysle o tieto významné poznatky. Žiaci na prvom stupni pozorne počúvali svojich starších spolužiakov, ako im prezentujú základné informácie o 1. sv. vojne a symbolike červených makov. Následne sa museli zahrať na pátračov a v každej triede objaviť 10 červených makov, v ktorých sa ukrývali slová. Z tých slov bolo potrebné vyskladať citát francúzskeho spisovateľa a priameho účastníka 2. sv. vojny, Antoine de Saint-Exupéryho - „Vojna nie je dobrodružstvo, vojna je choroba. Je ako týfus.“ Všetkým triedam prvého stupňa sa to podarilo, za čo získali sladkú odmenu. Druhostupniari sa zapotili o čosi viac. Po získaných informáciách  hutnej prezentácie, museli vyplniť pracovný list zameraný na prezentované fakty. Tí najlepší získali možnosť riešiť tajnú šifru, pri ktorej poriadne potrápili mozgové závity.

              Všetci sme si spomienku na vojnových veteránov a koniec 1. sv. vojny užili. Tvorili zaujímavý koncept učenia, kde starší žiaci vzdelávali tých mladších. Ale hlavne sme sa obohatili poznatky súvisiace s udalosťami odohrávajúcimi sa medzi rokmi 1914-1918.

              Marko Baran

          • Krabičky plné lásky
            • Krabičky plné lásky

            • Milí priatelia, po roku Vás opäť pozývam zapojiť sa do projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok" a ponúknuť Vám možnosť zapojiť sa k tisícom ďalších dobrovoľníkov priniesť veľa lásky a radosti neznámemu seniorovi.  

              Tento projekt bol ocenený ako Sociálny čin roka 2019 a Senior Friendly ocenením v roku 2022. Zapojením sa do projektu ste držiteľmi týchto ocenení automaticky spolu s nami! 
               

              Potešme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich! Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov.

              Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca!

               

              Mali by obsahovať z každého trošku:

               

              Niečo Sladké

              • keksík, perníčky, cukríky, DIA sladkosti, ovocné detské taštičky…

               

              Niečo Slané

              • tyčinky, slané keksy, praclíky, kukuričné chrumky, krekry…

               

              Niečo Teplé

              • káva, ovocný čaj, cappuccino, horúca čokoláda, bylinný čaj…

               

              Niečo Mäkké

              • teplé ponožky, papučky, rukavice, čiapka, šál, uteráčik…

               

              Niečo Voňavé

              • sprchový gél, telové mlieko, krém na ruky, balzam na pery, parfém…

               

              Niečo Na Zábavu

              • krížovky, dobrá kniha, kresbičky od detí, pozdrav, medovník, pohľadnica…

               

              Niečo Zo Srdca

              • ručne kreslená pohľadnica, plyšový macko, soška anjelika, šálka, vianočná dekorácia

               

              Pripravenú krabičku zabalíme zvlášť spodok a zvlášť vrch do baliaceho papiera, aby sa mohla otvoriť, skontrolovať a prípadne doplniť. Žiaci ju prinesú svojej triednej učiteľke/učiteľovi do 27. 11. 2023. Ak nemôžeme dať do krabičky z každého trošku, netrápme sa, možno to prinesú iné deti. 

              Vopred každému ochotnému priniesť radosť seniorom zo srdca ďakujem.    A. Kojšová

               

            • Prerušenie vyučovania

            • Riaditeľka CZŠ Ing. Monika Kroláková oznamuje, že dňa 15.11. 2023 bude prerušené vyučovanie z dôvodu odstávky dodávky vody z verejného vodovodu. O skončení prerušenia vyučovania Vás budeme informovať.

                                                                                                                 Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                      riaditeľka školy

          • Projekt Krokus
            • Projekt Krokus

            •  

              Krókus sa javí ako obyčajný žltý kvet, ktorý skrášľuje záhrady už koncom zimy. Vďaka svojej žltej farbe však na seba okamžite upúta pozornosť v prebúdzajúcej sa pôde. Prečo sa vôbec o krókuse bavíme? Lebo na svojom žltom kvete nesie symboliku spätú s históriou zapísanou krvavými písmenami do pamäti ľudí. Žltá farba krókusu predstavuje Dávidovu hviezdu, ktorou bolo označované židovské obyvateľstvo za čias Tretej ríše. Označení boli muži, ženy aj deti. Milióny “označených” zahynuli v pracovných alebo vyhladzovacích táboroch. Múzeum židovskej kultúry v Bratislave poskytuje cibuľky žltých krókusov, ktoré majú byť na jeseň vysadené na pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré zahynuli počas holokaustu a tisícok ďalších detí, ktoré sa stali obeťami nacistických zverstiev. Naša škola sa opäť rozhodla zapojiť do tohto projektu a pripomenúť si tak temnú epochu ľudstva, aby sa už nikdy viac neopakovala. Deviataci, ktorí na dejepise mali možnosť sa vcítiť do daného obdobia pri preberaní učív o druhej svetovej vojne a nacistickom Nemecku, sa podujali sadiť krokusy pred budovou školy s veľkým rešpektom a úctou k zosnulým židovským deťom.

              Marko Baran

            • Pozvánka

            • Pozvánka – rodičovské stretnutie, triedne schôdzky

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi pozýva rodičov na triedne rodičovské spoločenstvá 1. až 9. ročníka, ktoré sa uskutočnia dňa 14. novembra 202316.00 hod (1. až 4. ročník), o 16.30 hod (5. až 9. ročník) v jednotlivých triedach CZŠ.

                                                                                                                       Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                            riaditeľka školy

          • Podarí sa ti získať odznak všestrannosti?
            • Podarí sa ti získať odznak všestrannosti?

            • Žiaci šiesteho až deviateho ročníka aj v tomto školskom roku otestujú svoje pohybové schopnosti a následne ich porovnajú s rovesníkmi z celého Slovenska v Olympijskom odznaku všestrannosti. Po splnení šiestich disciplín každý žiak získa certifikát, na základe ktorého si bude vedieť vyhodnotiť svoju športovú výkonnosť. Najlepšie hodnotení žiaci získajú zlatý, strieborný alebo bronzový odznak všestrannosti.

            • Zábavné popoludnie pre prváčikov

            • V piatok 27.10.2023 si naši šikovní štvrtáci zo školského klubu pripravili pre prváčikov krásne a zábavné popoludnie. Pozrite sa spolu s nami, ako veľmi sa im to páčilo.