• Novinky

            • Oznam o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu

            • Oznam o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu

               

              V zmysle Metodického usmernenia RÚVZ v súvislosti s chrípkovou sezónou 2022/2023 zo dňa 22.9.2022 nariaďujem z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu od 30.11.2022 (streda) do 2.12. 2022 (piatok). Do školy žiaci nastúpia v pondelok 5. 12. 2022.

               

              V Seredi 29.11.2022                                                         Ing. Monika Kroláková

                                                                                                              riaditeľka školy

          • Krásne prekvapenie
            • Krásne prekvapenie

            • Dnes možno budeme v médiách  už počuť prvé vianočné piesne, je totiž presne mesiac do Vianoc. 30 dní do najkrajších sviatkov v roku, ktoré sú sprevádzané veľkou láskou, očakávaním, no i obdarovávaním a množstvom prekvapení.  Niekedy však „veľké veci“ zažijeme aj počas všedných dní. Práve tieto výnimočné okamihy dokážu vyčarovať úsmev na perách a pohladiť na duši.  Preto mi nedá, nepodeliť sa s Vami s veľkou radosťou, emóciami a láskou, ktoré cítiť z tohto videa. Myslím, že hovorím aj za viacerých pedagógov a riaditeľov škôl, keď poviem, že toto je najkrajší a najcennejší darček, ktorý môže riaditeľka školy dostať od svojich žiakov a zamestnancov.

              Veľmi si to vážim a VŠETKÝM Vám úprimne zo srdiečka ĎAKUJEM !

               

                                                                                                                                       S úctou Ing. Monika Kroláková

               

              Prekvapenie

            • Máme dosť lásky?

            • Opäť sa blíži čas adventu, nový začiatok, čas prípravy na Vianoce. Vtedy sa každý z nás snaží byť o čosi lepší, myslieť viac na iných. Ak máme dosť lásky, pokúsme sa zistiť, koľko sa jej zmestí do krabice od topánok. Taký názov má celoslovenská akcia s cieľom potešiť neznámych seniorov, do ktorej vás chceme, milí priatelia, pozvať.

              Čo máme urobiť? Spoločne naplníme krabice vecami, ktoré seniorov potešia.

              Čo môžeme priniesť?

              Niečo sladké: keksíky, perníčky, šalviové cukríky, hroznový cukor, DIA kekse, DIA čokoláda, piškóty, plnený croissant, ovocné detské taštičky, detská výživa, krabičkový džúsik, maslové kekse, venčeky, džem, mäkké sušené ovocie, detský nápoj so ,,sosáčikom,, na pitie.

              Niečo slané: napr. slané kekse, tyčinky, praclíky, kukuričné chrumky, krekery a pod.

              Niečo teplé: napr. káva, čaj, cappuccino, horúca čokoláda, Melta, Caro.

              Niečo mäkké: napr. teplé ponožky, papuče, rukavice, čiapka, šál, textilné kapesníky, malý mäkký uteráčik.

              Niečo voňavé: napr. napríklad sprchový gél, šampón, tekuté mydlo, vlhčené servítky, telové mlieko, sprej, krém na ruky, krém na nohy, krém na tvár, balzam na pery, zubná pasta, corega tablety, toaletná voda, parfum.

              Niečo na zábavu: napr. krížovky, osem smerovky, sudoku, časopisy (Slovenka, Život, Žena a život, Napísal život, Zdravie), kniha básní, pekný román, duchovná literatúra, knihy s pozitívnou tematikou, žreb pre šťastie, vlastnoručne napísaný list.

              Niečo zo srdca: napr. kresbičky od Vašich detí, ručné výrobky, prázdne pohľadnice s nalepenou známkou, drobnú vianočnú dekoráciu, soška anjelika, malý vankúšik, nahrievací vankúšik, malý plyšový macko do ruky, náramok na ruku, ruženec, pekná šálka, veselý pohár so slamkou, hrebienok, fotka v rámiku.

              Veci môžeme dať do krabice od topánok obalenej baliacim papierom. Krabicu nezalepujeme. Ak nemáme, môžeme priniesť iba veci v taške, priloží sa do inej krabice. Deti môžu veci nosiť najneskôr do 1. 12. 2022 a odovzdať ich svojej tr. učiteľke/tr. učiteľovi. Každému ochotnému darcovi vyslovujeme úprimné Pán Boh odplať!         A. Kojšová

          • Záložka do knihy spojila
            • Záložka do knihy spojila

            • Aj tento rok sme sa zapojili do úspešného projektu Záložka do knihy spája školy. Tentokrát naše záložky putovali až za hranice, a to do českých Řečic. Úlohy sme sa ujali statočne a spolu s pani učiteľkami a vychovávateľkami sme vyrábali jedna radosť. Tvorivosť a fantázia dostali zelenú,  a tak veríme, že naše záložky vyčarovali úsmev našim kamarátom rovnako, ako ho vyčarovali tie, ktoré nám vyrobili  českí kamaráti z Řečic.

              Z. Javorová

          • Vesmírna cesta
            • Vesmírna cesta

            • Tento týždeň sa žiaci 3.A, 3.B a 4.A zúčastnili exkurzie do Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci. Vesmírna cesta nás previedla nočnou oblohou, upevnili sme si vedomosti o Slnku, Mesiaci, planétach, hviezdach, sledovali sme Mliečnu dráhu počas ročných období od severného pólu po južný. Nahliadli sme do Pozorovateľne a Observatória, kde sme mali možnosť vidieť 2. najväčší ďalekohľad na Slovensku. Svetelná show v závere bola neskutočná. Veď posúďte sami...Žiaci 3.A, 3.B, 4.A s tr.učiteľkami

            • Týždeň vedy a techniky plný zážitkov

            • V minulom týždni sa v našej škole uskutočnilo množstvo zaujímavých aktivít s cieľom priblížiť deťom nové poznatky z rôznych vedných disciplín. Nechýbali ani súťaže a výstava zaujímavých technických vynálezov.

              Členovia prírodovednej komisie ďakujú všetkým, ktorí počas týždňa akokoľvek prispeli k našim aktivitám!

                                                                                                                      Z. Ambrušová, A. Forgáčová, P. Hošták

              Týždeň vedy a techniky 2022 v CZŠ Sereď

               

               

          • 11. november - Deň veteránov/Deň červených makov
            • 11. november - Deň veteránov/Deň červených makov

            • Keby som sa na ulici opýtal ľudí, čo pre nich znamená 11. november, predpokladám, že najčastejšia odpoveď by bola: O 43 dní sú Vianoce.” :D 11. november pred 104 rokmi znamenal pre väčšinu európskej populácie koniec pekla na Zemi. 11.11. 1918 o 11:11 vstúpilo do platnosti prímerie, ktoré podpísali obe bojujúce strany. Hrôzy spojené s vojnou a odpor voči nej zachytili vo svojich dielach veľké literárne mená, ako Remarque, Országh-Hviezdoslav, Slančíková-Timrava… Je dôležité, priam žiadúce, si túto temnú epochu ľudskej histórie stále pripomínať, aby sme do nej už viackrát nevkročili. Avšak, ako môžeme vidieť, stále sa nechceme poučiť. 11. november by mal byť symbolom víťazstva zdravého rozumu nad egoizmom jednotlivcov. Mal by byť hrdou spomienkou na tých, ktorí prežili, aby mohli rozprávať o hrôzostrašných spomienkach a zážitkoch. Títo ľudia sa často vracali zmrzačení na tele aj duši bez možnosti normálneho začlenenia do spoločnosti. Jedna dáma si túto smutnú realitu všimla. Jej meno je Moina Michaelová, americká profesorka a humanitárna pracovníčka. Počas vojny smútiaci major John McCrae zložil báseň Na flámskych poliach, kde zvýrazňoval mak. Tak sa stal červený mak symbolom bojujúcich vo veľkej vojne. Tohto sa chytila Moina a hneď po skončení vojny si pripla na šaty hodvábny mak a samotné červené maky začala predávať. Peniaze, ktoré sa jej podarilo získať, putovali vojnovým veteránom a invalidom.

              Na škole sme si 11. november pripomenuli tak, že naši bystrí deviataci, ktorí získali počas hodín dejepisu rozsiahle poznatky o 1. svetovej vojne, prednášali ostatným žiakom o tomto významnom dni. Svojím zjavom pripomínali malé oddiely, ktoré sa hrnuli vykonať dôležitú úlohu. Tým hlavným cieľom bolo zvýšiť povedomie o 11. novembri a vôbec si pripomenúť míľnik ľudskej histórie.  Okrem hodnotných prezentácií a výkladov dostali žiaci možnosť sa zahrať na vojakov plniacich pokyny svojho veliteľa, “majora” Barana. Ten v škole rozbehol misiu “Červený mak” a v každej triede schoval tajné šifry pod záštitou červeného maku, ktoré najprv museli objaviť a následne aj vyriešiť. Ak sa im to podarilo, mohli sa nahlásiť v bunkri veliteľa, za čo získali “cukrík odvahy”.

               

                          Mgr. Marko Baran

            • Pošta pre starkých

            • Už tradične v rámci mesiaca venovaného starkým navštívili naši štvrtáci seniorov v DSS v Seredi. Pre starkých si pripravili milé vystúpenie a obdarovali ich ručne vyrobenými darčekmi a krásnymi pozdravmi od žiakov našej školy. Veríme, že naša návšteva zanechala v ich srdciach pohodu a radosť.žiaci 4.A s tr.učiteľkou Mgr. B. Kmecovou

            • Pozvánka Gymnázia V. Mihálika Sereď

            • Dobrý deň, 

               v rámci Týždňa vedy a techniky pozývame všetkých nadšencov a záujemcov o biológiu na online prednášku, ktorá sa uskutočni dňa 10.11.2022 o 14,00 cez MS Teams. Prednášať bude Mgr. Jaroslav Ferenc, PhD. na tému "Samoorganizácia v biológii, alebo ako prišla zebra k svojím pruhom".
              Link na pripojenie: https://lnk.sk/zp16

            • Pozvánka

            • Pozvánka – rodičovské stretnutie, triedne schôdzky

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi pozýva rodičov na triedne rodičovské spoločenstvá 1. až 9. ročníka, ktoré sa uskutočnia dňa 15. novembra 2022 o 16. 00 hod 1. stupeň (ročníky 1 až 4), o 16.30 2. stupeň (ročníky 5 až 9) v jednotlivých triedach CZŠ.          

              V Seredi 8.11.2022

                                                                                                                                            

                                                                                                                                  Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                                       riaditeľka školy

            • Ď A K U J E M E !

            • Vážení rodičia, dovoľte mi v mene všetkých u nás v škole sa Vám poďakovať za finančný
              dar, ktorý ste nám darovali ešte v letných mesiacoch na zakúpenie lavičiek do priestoru
              ihriska za telocvičňou budovy B. Naši žiaci trávia veľa času aj v týchto spoločných
              priestoroch a preto sme radi, že aj naša škola mohla takýmto spôsobom prispieť k budovaniu
              tohto areálu. Ešte raz veľké ĎAKUJEME!

            • Aj takto si spomíname...

            • V stredu 26. októbra sa napriek všetkým povinnostiam zišli bývali aj terajší žiaci CZŠ svätého Cyrila a Metoda, aby pomohli s čistením opustených a zarastených kňazských hrobov. S pani učiteľkami nás bolo všetkých štrnásť. Odstránili sme z hrobov opadané lístie, porasty a burinu. Hroby sú teraz čisté a upravené. Po upratovaní sme sa za zomrelých spolu pomodlili.  Všetkým zúčastneným ďakujeme za čas a ochotu. Teší nás, že sa stále nájdu deti ochotné obetovať svoj voľný čas pre dobrú vec.

               

              Kolektív dobrovoľníkov CZŠ

            • Reč a komunikačné možnosti samosprávy

            • Je dôležité komunikovať

              „Beseda bola napríklad o komunikácii a zelených projektoch mesta Sereď. Dozvedela som sa, ako sa v rámci súčasnej doby máme správať na internete, čo robiť v prípade, ak by sme niečo v našom meste chceli zmeniť, kam a komu máme dať vedieť, čo by sme chceli zmeniť a hlavne, že komunikácia je veľmi potrebná a dôležitá. Ak by sme nekomunikovali, nevyriešili by sa problémy ohľadom nášho života a života ľudí okolo nás.“ (Tamara G.)

              V jeden októbrový piatok sa žiaci 9.A triedy presunuli v rámci predmetu mediálna výchova z CZŠ sv. Cyrila a Metoda do priestorov Mestského úradu v Seredi. Svoj čas im venovala pani Ing. Zuzana Slahučková (samostatný referent pre komunikáciu mesta a zelených projektov). Spoločne absolvovali besedu pod názvom „Reč a komunikačné možnosti samosprávy“. Cieľom stretnutia bola diskusia k téme komunikácia a kľúčové problémy nášho mesta, formy, možnosti, spôsoby komunikácie so zreteľom na aktuálne kľúčové témy samosprávy. Žiaci sa v rámci predmetu na besedu vopred pripravovali, zostavili témy a otázky, ktoré ich zaujímali a následne ich osobne kládli Ing. Slahučkovej. Podľa vyjadrenia samotných deviatakov si žiaci odniesli množstvo užitočných informácií a zároveň pozitívnych dojmov.

              Medzi mnohými témami dominovali najmä forma a spôsoby komunikácie, zelené projekty, správanie sa na sociálnych sieťach, aké sú možnosti riešenia drogovo závislých obyvateľov. Žiakov tiež veľmi zaujímala samotná náplň práce p. Slahučkovej a jej vzťah k svojmu povolaniu – teda, či ju práca napĺňa a baví. Pani Slahučková svojou odpoveďou deviatakov naviedla prirodzene k tomu, aby sa snažili svoje ďalšie študijné a pracovné plány smerovať k tomu, aby tak ako ona, aj oni raz vykonávali povolanie, ktoré ich bude baviť, nakoľko sa to podľa jej slov prejaví v kvalite vykonanej práce a zároveň aj v ich vlastnej spokojnosti. Upriamila pozornosť žiakov aj na dôležitosť času pre vlastnú rodinu popri povolaní, ktoré sa rozhodnú raz vykonávať.

              Ďakujeme pani Ing. Slahučkovej za jej vzácny čas, ktorý nám ochotne a plnohodnotne venovala.

              O čom bola konkrétne reč? Samotní žiaci to zhrnuli takto:

              O čom sme na besede diskutovali a čo si sa k týmto témam dozvedel/a?

              „Na besede bola reč napríklad o tom, aké kroky robia zamestnanci mestského úradu, aby šetrili energiami. A reč bola, tiež, o zamestnancoch mestského úradu, kto všetko je mestom zamestnaný... Bavili sme sa aj o zelených projektoch a hlavne o tom, ako by mala alebo nemala prebiehať komunikácia.
              Dozvedela som sa, že mesto chce dať na všetky budovy, ktoré vlastní, slnečné panely a niekde to už aj skúšajú. Určité kroky sa už teda podnikajú. Dozvedela som sa, že zamestnancov mesta stretáme dennodenne vonku (to som ale vlastne už vedela :)). A tiež, že nad týmito zamestnancami mestského úradu je prednosta, nie primátor.“
              (Laura K.)

              „...občianske združenie, ktoré zapája drogovo závislých ľudí do práce (STORM)“ (Ema M.)

              „Dozvedela som sa, že Sereď má záujem o úpravu a zveľaďovanie mesta.“ (Ester C.)

              „O zelených projektoch - napr., že sa snažia zabezpečiť na každom dome alebo na každej bytovke solárne panely a akými spôsobmi riešiť prípady s drogami a že drogovú závislosť riešia občianske združenia.“ (Alex V.)

              Akými formami komunikácie vystupuje mesto voči verejnosti / občanom? Aká je vhodná – ideálna podoba komunikácie?

              „Mesto s občanmi komunikuje rôznymi spôsobmi: mestským rozhlasom, novinami, možno rádiom a dnes najpoužívanejšími sociálnymi sieťami. Podľa mňa sú v našom meste najvhodnejšie dve formy komunikácie. Jedna je pomocou sociálnych sietí, pretože tie majú v dnešnej dobe obrovské zastúpenie, veľa vecí sa už rieši len cez ne. Ale druhá sú noviny alebo rozhlas. Síce má sociálne siete veľa ľudí, staršia generácia už v tomto moc nevyniká. Aj keď my o tom často nevieme, okolo nás sa stále dejú nové a nové veci, ktoré možno ešte nie sú realitou, ale časom sa môže toho veľa uskutočniť.“ (Tamara G.)

              „Formy komunikácie: na Facebooku - prostredníctvom otázok a odpovedí; prostredníctvom článkov na internetovej stránke; mailami; telefonátmi a osobnými stretnutiami.
              Vhodná podoba komunikácie: keď si povieme veci z očí do očí, nenadávame a prijmeme aj názor druhých. Keď treba kritiku, nech je bez urážok a nech je vždy pravda tá, ktorú budeme obhajovať a zastávať. „Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť." (M. R. Štefánik). Nech je naša kritika konštruktívna, nielen kritizovať, ale predovšetkým dať návrhy, ako zabrániť daným problémom...“
              (Laura K.)

              „...buď verbálna alebo neverbálna ale hlavne slušná komunikácia“ (Ema H.)

              „...novinami, rozhlasom, obnovovaním mesta – slušná a chápavá komunikácia i výmena názorov“ (Ester C.)

              „Dôležitý je rešpekt ľudí voči sebe. Sereď stanovuje nápady a projekty na obnovu mesta. Na sociálnych sieťach sa ľudia často ponižujú, hádajú a nerešpektujú sa navzájom. Mesto komunikuje v podobe novín, rozhlasu, na sociálnych sieťach. Komunikácia by mala byť slušná, rešpektovaná, tolerantná výmena názorov, chápavá,...“ (Dominika H.)

              Čo si sa dozvedel/a o zelených projektoch? Aké zelené projekty boli na besede spomenuté? 

              „Ako takým hlavným zeleným projektom v Seredi boli solárne panely na streche budovy mestského úradu“. (Tamara G.)

              „...vybudovali sa fotovoltaické elektrárne na budove Mestské úradu a mestských policajtov“ (Ema M.)

              „Naučil som sa, že niektoré zelené projekty (ako napr.: "Ovocný sad" na Fándlyho škole), má na starosti p. Ing. Slahučková. Že sa mesto chystá pokryť všetky strechy budov solárnymi panelmi, s cieľom priblížiť sa k energetickej samostatnosti mesta.“
              (Max F.)

               

              Žiaci prišli s viacerými a veľmi podnetnými návrhmi pre zlepšenie videnia mesta Sereď v očiach širokej verejnosti:

              „V mojom záujme v meste Sereď je, aby sme konali spoločne ako mesto a nie ako jednotlivci. V dnešnej dobe chce každý všetko zvládnuť sám, ale spolu dokážeme viac, nie? Páčilo by sa mi viac kultúrnych stretnutí a podujatí.“ (Tamara G.)

              „Zlepšila by som prostredie mesta Sereď - konkrétne viac zelene by bolo potrebnej, menej znečisťovania (lenže to závisí hlavne od ľudí). Sereď by mohla vyzerať oveľa krajšie, keby tu bolo viac zelene a kvetov.... (aj keď, páči sa mi aj tak dosť :))
              Tiež si myslím, že by bol fajn nápad, keby tu boli občas také kultúrne programy, nejaký koncert pre mladých, kľudne aj starších. Nejaký dobrí, nevulgárni speváci, skupina. Alebo nejaké tanečné vystúpenie. Nejaká skupina, čo je známejšia....“
              (Laura K.)

              „...myslím, že Sereď pozná veľa ľudí, ale tak mohol by sa spraviť nejaký veľký projekt, ktorý by inšpiroval okolie...“ (Ema H.)

              „Centrum, aby sa viac zaoberala životným prostredím...“ (Ester C.)

              „Väčšie múzeum, dôkladné čistenie prírody, modernejšie budovy...“ (Dominika H.)

              „Väčšina Slovákov vníma Sereď skrze správy, kde väčšinu času sa Sereď "prezentuje" ako "križovatka drogových dílerov" a pod., Zlepšil by som kultúrne podujatia, opatrenia voči drogám a vytvoril viac parkov alebo takých centier miest so zeleňou...“ (Max F.)

              „...televízny program (niečo ako KREA)“ (Ema M.)

              Deviataci zhrnuli svoje vlastné dojmy a postrehy z besedy, teda čo sa im páčilo, čo ich zaujalo a aký majú celkový pocit z aktivity takto:

              „Veľmi sa mi páčilo ako s nami Pani Slahučková komunikovala, pre veľa ľudí sme ešte stále deti bez rozumu, ale na besede som sa konečne cítila prijatá niekým vážnejším. Táto téma ma veľmi zaujala a preto som vďačná, že som sa mohla besedy zúčastniť a naučiť sa niečo nové o komunikácii a meste, v ktorom žijem :)“ (Tamara G.)

              „Páčilo sa mi, ako pani Slahučková vedela komunikovať, zaujalo mňa, keď sme sa bavili o tom, že do ktorých oblastí vedia zamestnanci úradu zasiahnuť (konkrétne o kultúrnych aktivitách). Beseda nesplnila moje očakávania, keďže som si myslela, že to bude nudná dvojhodinová prednáška, ale naopak, bola veeeľmi zaujímavá :) nad moje očakávania. Som za ňu veľmi vďačná. Ďakujem.“ (Laura K.)

              „Tak, ak by som mala byť úprimná, mňa to moc nebavilo, ale Ing. Slahučková bola komunikatívna, milá a bola mi sympatická, takže tým ma zaujala celá beseda. Áno, myslím si, že všetko, na čo sme sa pýtali, zodpovedala.“ (Ema H.)

              „Páčilo sa mi, ako s nami komunikovala, zaujala ma forma tej komunikácie, celkový pocit úžasný. Áno, áno, páčilo sa mi, ako profesionálne odpovedala na otázky.“ (Ester C.)

              „Veľmi sa mi páčil prejav Ing. Slahučkovej, veľmi ma zaujali témy okolo ktorých sme rozprávali, bolo mi pohodlne, odpovede zo strany Ing. Slahučkovej boli veľmi príjemné a zrozumiteľné, páčilo sa mi ako profesionálne komunikovala a chcela by som si od nej vziať príklad.“ (Dominika H.)

              „No, páčil sa mi ten zelený projekt. Áno splnila sa podľa mojich očakávaní a odpovede boli zrozumiteľné a páčila sa mi, ako sa o Sered snažia starať čo najviac.“ (Alex V.)

              „Pozitívne. Dozvedela som sa nejaké nové veci. Beseda splnila moje očakávania.“ (Ema M.)

              „Veľmi sa mi beseda páčila, p. Ing. Slahučková bola veľmi milá a zrozumiteľná aj pre úplného laika. Páčil sa mi ten nápad spýtať sa na rôzne otázky, komunikovať, prípadne predniesť nejaký návrh, pretože doteraz sme žiadnu podobnú exkurziu nemali a príde mi veľmi dôležité vedieť, ako komunikovať s mestom. Každopádne, hodnotím to veľmi pozitívne (a ďakujem za dve „vynechané“ hodiny :) )“. (Max F.)

               

              Ďakujem žiakom 9.A triedy za aktívny prístup k aktivite a ich hodnotné postrehy a podnety.

              Stávajú sa mladými ľuďmi, dôležitými pre spoločnosť, pre budúcnosť, pre naše mesto. Na ich ďalšej ceste životom im prajeme veľa šťastia a rozumných rozhodnutí.

              Bc. Miroslava Miklošovičová