• Novinky

            • Opäť sme spolu plesali

            • Písal sa rok  2000, keď sme prvýkrát spolu plesali. Odvtedy sa veľa zmenilo a právom sme mali pocit, že tohtoročný ples bol iný ako tie predchádzajúce.   Miesto konania sa presunulo z Kultúrneho domu v Seredi do Reštaurácie Lodenica v Šintave a plesajúci hostia boli plní očakávania. Ľudia, priatelia, rodina, známi, opäť sme spojili sily a stretli sa na jubilejnom – 20.plese našej cirkevnej školy. Žiaci  si na úvod pripravili krátky kultúrny program, ktorý svojim spevom obohatila aj naša bývalá žiačka Veronika. Nechýbalo výborné jedlo, sladké a slané dobroty od šikovných gazdiniek našej školy, či čokoládová fontána s ovocím. Ples bez tomboly by nemal svoje čaro a sme radi, že rodičia a priatelia našej školy sa postarali o vskutku bohatú tombolu plnú hodnotných prekvapení. Aj touto cestou im chceme srdečne poďakovať. Tešíme sa, že po dvojročnej prestávke sa nám podarilo zorganizovať tradičný ples Rodičovského spoločenstva pri CZŠ sv. Cyrila a Metoda a mohli sme spolu pretancovať celú noc a odchádzať s dobrým pocit, že i tento ples bol skvelý.  

              Učitelia 1.stupňa

          • Pozvánka na karneval
            • Pozvánka na karneval

            • Milí žiaci 1. až. 5. ročníka,

              dovoľte nám, aby sme Vás aj touto cestou pozvali na milú, veselú, zábavnú a šantivú akciu - Školský karneval našej Cirkevnej základnej školy.

              Už dnes premýšľajte, vymýšľajte, strategicky uvažujte, dizajnujte, no najmä sa tešte na veselé popoludnie, ktoré zažijeme v pondelok 6. februára 2023, kedy spoločne vytvoríme tú správnu fašiangovú atmosféru. Premeníme sa na všeličo a všelikoho, čím by sme možno chceli byť, alebo mať aspoň niektoré schopnosti, vlastnosti či danosti našich vysnívaných a obľúbených hrdinov, bytostí alebo obľúbených zvierat.

              Naj naj naj – kreatívnejšia vyrobená maska sa možno stane vyhláseným Maskotom karnevalu roku 2023. Preto nechajte svojej fantázii všetky dvere otvorené, aby bola vaša maska čo najpestrejšia, najzaujímavejšia a ideálne vlastnoručne vyrobená.

              Čaká nás veľa zábavy, súťaží, spevu, tanca a spoločnej radosti.

              Tešia sa na vás vychovávateľky ŠKD a vaše pani učiteľky aj veľa všelijakých pestrofarebných tvorov 😊

               

            • Zimné prázdniny skončili a siedmaci na lyžiach oblúky cvičili

            • Väčšina žiakov znáša koniec zimných prázdnin ťažko. Po viac ako dvoch týždňoch leňošenia, zabávania a prejedania sa prichádza krutá realita - školské povinnosti. Avšak, siedmaci prežívali iné pocity. Boli to emócie radosti, očakávania či mierneho stresu z nepoznaného. Čakal ich totiž lyžiarsky výcvik. V pondelok 9.1. 2023 v ranných hodinách sa pred CZŠ sv. Cyrila a Metoda stretla 23-členná družina. A ja som bol jedným z tých 23 statočných a teraz Vám priblížim, čo sme na lyžiarskom zažili.

              Cesta zo Serede do malebnej stredoslovenskej časti v okolí Brezna nám trvala asi dve a pol hodiny. Mohutný autobus, poskytoval mnoho komfortu pre našu počtom skromnú výpravu. Počas cesty sa ukázalo mnoho nádejných DJ-ov, ktorí rozprúdili krv ostatných spolužiakov. Predpoludním sme dorazili do našeho dočasného útočiska. Hotel Krpáčovo sa nachádza niekoľko kilometrov za obcou Dolná Lehota v hustej lesnej krajine, kde telefónny signál či internet je slabší ako igelitová taška z nemenovaného hypermarketu. :D Drevom obkladaný hotel dokonale zapadal do hornatej krajiny pokrytej lesmi. Interiér izieb pôsobil útulný, navyše každá bola vybavená vlastnou kúpeľňou, dokonca s tečúcou teplou vodou. Jedáleň zariadená v modernom horskom štýle predstavovala centrum našich modlitieb, stravovania, ale aj kolektívnych hier a programov. Keď sme pri jedle, tak to bolo celkom pestré, raňajky boli formou bufetových stolov, takže si každý mohol zobrať to, čo mu chutilo. Zeleniny sa samozrejme nikto nedotkol, s výnimkou učiteľského zboru. U detí boli v kurze najmä rôzne druhy conflexov. Obedy a večere boli taktiež rozmanité, osobne považujem za gurmánsky vrchol guláš s knedľou, ktorý nám bol podávaný hneď prvý deň na večeru.

              Čo sa týka počasia, tak prvý deň nám vôbec neprial. Lialo ako z krhle a na svah strediska SKI Tále sme sa nedostali. Žiaci si tak prebrali lyžiarske výstroje, zistili, ako sa obúvajú lyžiarky a zapínajú klipsne. Popoludnie sme tak venovali spoločenským hrám, v ktorých dominovali legendárne Dostihy a sázky, rôzne kartové hry, Mikado, šach a mnoho iných. Večer bol korunovaný vedomostným kvízom, kde súťažili jednotlivé izby medzi sebou. Otázky boli z rôznych oblastí, tie bonusové najmä zo slovenčiny. Deti však dokázali, že nadobudnuté vedomosti im počas Vianoc nevyšumeli. Druhý deň bolo počasie prívetivé a umožnilo nám stráviť celý deň na svahu. Niektorí žiaci sa tak mohli vôbec po prvýkrát v živote postaviť na lyže. Na jednej strane bol tento deň poznačený mnohými pádmi, na tej druhej bol viditeľný progres na konci dňa, keď väčšina začínajúcich lyžiarov zvládla obojstranný prívrat alebo už aj prvé oblúky. Tretí deň sa niesol v zdokonaľovaní prívratových oblúkov a už sa začali ukazovať prví potenciálni “skokani”, ktorí prestúpili z druhej skupiny začínajúcich lyžiarov do prvej k pokročilejším. Tí najschopnejší mali možnosť si vyskúšať dlhý strmý kopec s ľadovou pokrývkou sťažujúcou podmienky. Po návrate na hotel, bola u mnohých citeľná únava. Pre večerný program však všetci poctivo regenerovali. Čo sa dialo večer? Žiaci v rámci svojich izieb si mali vopred pripraviť zábavný program, ktorý by predviedli učiteľom a inštruktorom. Tí predstavovali hodnotiacu porotu. Nakoniec sme mali možnosť vidieť 3 zaujímavé čísla, počnúc pradódiou na reláciu “2 na 1”, pokračujúc vtipnou scénou plnou slovných kolízií a zábavný program zaklincoval vedomostný kvíz, ktorý narážal na vtipné momenty, vlastnosti alebo charakteristiky jednotlivých žiakov. Otázky boli kladené tak, aby sa nikoho nedotkli. Po programe prišlo vyhodnotenie a s vtipnou aktivitou prišiel aj inštruktor Gabo. Po ňom sa všetci presunuli do suterénu, kde bola pre deti pripravená párty (večierka stále musela platiť!). Nasledujúci deň sa skupina pokročilejších lyžiarov snažila naberať rýchlosť pri zjazde a zlepšovať ovládateľnosť lyží. Preto absolvovala cvičenia ako had, kde sa všetci držali za palice, prípadne prvý jazdec určoval, čo budú robiť lyžiari za ním. Alebo sme robili drepy na lyžiach, či lyžovanie na jednej lyži. Žiaci mali spočiatku obavy, ale všetci tieto prípravné cvičenia zvládli. Kvôli množstvu ľudí na svahu sa musel zrušiť piatkový pretek, preto sa vo štvrtok večer uskutočnilo slávnostné odovzdávanie cien najlepším lyžiarom z oboch skupín. Odmenení však boli všetci účastníci kurzu. V piatok dopoludnia sme poslednýkrát zavítali na Tále, bola to naša labutia pieseň. Ľudí na svahoch bolo menej, zjazdovky neboli zľadovatelé. Zažili sme skutočnú alpskú lyžovačku. Obed sme mali ešte v hoteli a pred druhou hodinou popoludní naša družina vyrazila z hotela Krpáčovo domov. Cesta bola plynulá, deti unavené a učiteľský dozor “na šrot”. :D

              Na záver chcem poďakovať všetkým deťom, ktoré možno prekonali aj svoj strach a postavili sa na lyže, aby objavili čaro tohto krásneho športu, ďalej všetkým rodičom za trpezlivosť a ochotu pri papierovačkách a iných požiadavkách, zdravotníkovi, inštruktorovi a pani učiteľke Javorovej, ktorá vyšperkovala celý pobyt k dokonalosti.

               

              Marko Baran

            • Pozvánka

            • Pozvánka – rodičovské stretnutie, triedne schôdzky

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi pozýva rodičov na triedne rodičovské spoločenstvá 1. až 9. ročníka, ktoré sa uskutočnia dňa 30. januára 2023 v jednotlivých triedach CZŠ: o 16. 00 hod – prvý stupeň (ročníky 1. až 4), 16. 30 hod – druhý stupeň (ročníky 5. až 9.).

                          V Seredi 16.01.2023                                                                 Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                                  riaditeľka školy

            • Oznam školskej jedálne

            • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

               

              Všeobecne záväzné nariadenie mesta Sereď,

              č. 8/2022 zo dňa 13. 12. 2022,

              ktorým sa mení a dopĺňa všeobecne záväzné nariadenie    č. 7/2019 o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach, ktorých je mesto Sereď zriaďovateľom v znení neskorších nariadení

                                                                  S účinnosťou od 1.1. 2023

               

              Výška príspevku na čiastočnú úhradu nákladov vo výške  nákladov na nákup potravín je:

               v školskej jedálni pri základnej škole v 3. finančnom pásme

              1. za dieťa materskej školy za obed 1,20 €,
              2.  za žiaka prvého stupňa za obed 1,70 €,
              3. za žiaka druhého stupňa za obed 1,90 €,
              4. za zamestnanca alebo inú dospelú fyzickú osobu za obed 2,40 €.
              5. za žiaka prvého stupňa a druhého stupňa základnej školy za desiatu 0,75 €.

                      Výšku príspevku zákonného zástupcu na režijné náklady v školskej jedálni pri základnej škole mesto Sereď určuje :.

              1. na 4,00 € za stravníka, ktorý je prihlásený na odoberanie hlavného jedla alebo hlavného jedla a desiatej,
              2. na 1,00 €  za stravníka, ktorý je prihlásený iba na odoberanie desiatej.

               

              Z toho vyplýva mesačná splátka :

              • 1.stupeň: 38 € (Obed 34 € mesačne / cena za jeden obed  1,70 €/ +  režijné náklady  4 €.    -mesačná splátka 38 €.)
              • 2.stupeň: 42 €  (Obed 38 € / cena za jeden obed  1,90 €/ +  režijné náklady  4 €.  

              -mesačná splátka 42€.)

              • Iba desiata bez obedov. 16 €  / cena 0,75 € za jednu desiatu/ + režijné náklady 1 € - mesačná splátka 16 €/
              • Ak žiak bude odoberať  obed aj desiatu,  treba pripočítať 15 € mesačne k sume za obed.
              • Štátna dotácia § 4 ods. 3 zákona 544/2010 Z.z    -   1,30 € - doplatok k finančnému limitu si platí  zákonný zástupca +   (režijné náklady 4 € /mesiac – platí rodič)

               

              Žiadam rodičov, ktorí platia trvalým príkazom z banky, aby si opravili odchádzajúcu sumu za obedy.

              Rodičom,  ktorí platia sumu z Edupage bude ukazovať už sumu, ktorú treba zaplatiť po zvýšení stravy od 1.1. 2023.