• Novinky

            •  „Vyhraj IT Techniku pre svoju školu“

            • Obľubujete nakupovanie v spoločnosti Lidl a zároveň máte záujem podieľať sa na zveľaďovaní našej školy? Zrejme teraz hľadáte súvislosť medzi obchodným reťazcom a vzdelávacou inštitúciou. Poďme si ju objasniť. Spoločnosť Lidl slovenská republika, v.o.s., pripravila pre všetky základné a stredné školy na území Slovenska súťaž s názvom „Vyhraj IT Techniku pre svoju školu“, v ktorej najlepšie umiestnené školy odmení výpočtovou technikou.

              Žijeme v dobe, kedy počítačová technika napreduje každým dňom míľovými krokmi vpred. Preto tá súčasná veľmi rýchlo zastaráva. Pokiaľ chceme byť vo vyučovaní inovatívni, dôležitú rolu v tom zohráva aj technika a pomôcky, s ktorými pracujeme. Časy, kedy k motivovaniu žiakov stačila krieda a zelená tabuľa, sú dávno preč. Technológie tvoria dôležitú súčasť životov našich detí, ktoré k ním veľmi rady inklinujú. Práve preto sa tieto elektronické zariadenia stávajú a už aj stali neoddeliteľnou pomôckou každého učiteľa. Všetci však vieme, aké je finančne náročné aktualizovanie výpočtovej techniky. Lidl dnes ponúka možnosť, ako môžeme vylepšiť vybavenie školy a žiakom skvalitniť vyučovací proces, tak prečo túto príležitosť nevyužiť?

              Ako podporiť našu školu v tejto súťaži? Veľmi jednoducho, stačí, ak sa pri Vašom rodinnom nákupe z veľkého počtu supermarketov rozhodnete práve pre Lidl a urobíte tam tržbu v hodnote 20 eur, za ktorú obdržíte balíček nálepiek „Slovenskô ako maľované“. Balíček s nálepkami sa však dá kúpiť aj samostatne v hodnote 0,49 eur. Tento balíček zahŕňa 5 nálepiek a hlasovací kód. Nálepky obsahujúce krásy Slovenska si môžete lepiť do knihy s rovnomenným názvom ako má aj samotný balíček s nálepkami. Kód sa dá zužitkovať, keď kliknete na stránku malovaneslovensko.sk, kde môžete dať hlas našej škole, čím zvýšite jej šancu uspieť v súťaži. Hlasovať môžete do 30.6. 2022.

               

              Zhrnutie postupu:

               

              1. Návšteva supermarketu Lidl
              2. Nákup v hodnote 20 eur / kúpa samostatného balíčka s nálepkami a hlasovacím kódom za 0,49 eur
              3. Klik na stránku malovaneslovensko.sk
              4. Výber školy, napísanie kódu, odoslanie hlasu

              Za každý jeden hlas Vám zo srdca ďakujeme!

          • Aj my hľadáme deti, ktoré pomáhajú
            • Aj my hľadáme deti, ktoré pomáhajú

            • Pozývame žiakov našej školy urobiť dobrý skutok a napísať o ňom. Zapojte sa do projektu Detský čin roka 2022!

              Aké sú pravidlá súťaže?

              • žiaci môžu správu o svojich skutkoch napísať v rozsahu maximum 1 strany A4
              • žiaci môžu napísať aj o dobrom skutku, ktorý vykonali iné deti vo veku do 15 rokov
              • do projektu možno zaslať aj správu o kolektívnom dobrom skutku
              • o dobrom skutku dieťaťa do 15 rokov môžu napísať aj pedagógovia a iné dospelé osoby
              • skutky, o ktorých pisatelia píšu, musia byť už realizované a pravdivé
              • každý z autorov dobrého skutku, ktorý získa najväčšiu podporu detí vo svojej kategórii, bude vyhlásený za držiteľa ocenenia Detský čin roka 2022 a odmenený vecnou cenou. Ten, kto napíše o dobrom skutku, ktorý získa ocenenie, bude odmenený vecnou cenou.

              Pisatelia môžu zaradiť dobré skutky do jednej z ôsmich kategórií:

              • Záchrana ľudského života
              • Pomoc v rodine
              • Pomoc rovesníkom
              • Pomoc ľuďom
              • Pomoc prírode
              • Dobrý nápad
              • Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin
              • Dobrý čin na nete

               

              Svoje príspevky do súťaže môžete odovzdať p. uč. Kojšovej do 15. júna 2022.

              1. Kojšová
          • Máme víťazov!
            • Máme víťazov!

            • Našim žiakom – Katke Javorovej, Matejovi Kavoňovi a Matejovi Kurbelovi sa podarilo zvíťaziť v dekanátnom (okresnom) kole Biblickej olympiády. V diecéznom (krajskom) kole získali 2. miesto. Ich snaha zobrať vo voľnom čase do ruky Sväté písmo, lepšie ho spoznávať a hľadať v ňom inšpiráciu pre svoj život, ale aj schopnosť spolupracovať, im priniesli ovocie. Srdečne im blahoželáme!       A. Kojšová

          • Krása Slovenska - naše lesy
            • Krása Slovenska - naše lesy

            • Les a všetko, čo v ňom  žije po stáročia existovalo takmer v dokonalej harmónii. V lese nič nevyjde nazmar, všetko má svoje miesto, význam a trvanie. Je to prirodzený kolobeh života. Lesy sú neoddeliteľnou súčasťou obrazu Slovenska. Či sa jedná o okolie riek alebo o naše pohoria, takmer vždy je niekde na obzore les, alebo aspoň lesík. Tú zeleň vystupujúcu na horizonte vnímame takmer podvedome, ale len málo ľudí vie, čo sa tam odohráva, kto alebo čo tam žije, či rastie.  Len niektorí si uvedomujú, že voda netečie z vodovodného kohútika, ale najčastejšie sa zbiera niekde v lesoch, že jednotlivé stromy a aj lesy tlmia hluk, znižujú množstvo prachu v našom okolí a sú útočiskom rozličných druhov rastlín a živočíchov. Je dôležité poznať tieto vzťahy, aby sme ich neničili, ale aby sme im rozumeli, lebo tak chránime sami seba a našu vlastnú budúcnosť. Les, respektíve lesné prostredie využívame aj na voľnočasové aktivity, ale nesmieme pri tom zabúdať, že les rastie dlho, obvykle niekoľko ľudských generácií. Takmer neexistuje človek, ktorého by nepotešil čo len letmý pohľad na rozkvitnutú lúku plnú tých najúžasnejších tvarov, farieb a vôní alebo prechádzka lesom plným tajomných zvukov pod majestátnou klenbou stromov. V prírode hľadáme harmóniu,  čerpáme z nej energiu a utiekame sa do nej ako zdroju zážitkov a poznania. Na hodinách výtvarnej výchovy sme si pripomenuli obrazce našich krásnych lesov, ktoré sme videli na vlastné oči, či už na prechádzke s rodinou, alebo priateľmi.      Na takú krásu sa tak ľahko nezabúda a preto všetci  s radosťou znázornili svoje zážitky vo svojich kresbách, či maľbách.

            • Apríl v ŠKD 1. oddelenie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Apríl v ŠKD 1. oddelenie.

              1. oddelenie ŠKD - apríl 2022 Mesiac apríl sme odštartovali dokončením vitráží kvetín a potom sme sa s nadšením vrhli na naše prvé „VEĽKONOČNÉ DIELNE“. V priebehu celého prvého týždňa sa nám podarilo vyrobiť krásne kuriatka, origami – zajačiky, vymaľovať si vlastnú veľkonočnú pohľadnicu a kraslice, v rámci súťaže poskladať veľkonočné puzzle, prečítať si rozprávku a v záhrade nájsť poklad – veľkonočnú šibačku a riekanku, ktorá bola v slabikách ukrytá v celom priestore. Vďaka našej pravidelnej starostlivosti vzrástla NAŠA MALÁ ZÁHRADKA. Pretože nás pani Jar obdarovala nádherným počasím, čas sme trávili vonku. Pani vychovávateľka pre nás pripravila ďalší trojboj – skok cez švihadlo, dribling a hod na terč. S vervou sme sa pustili do zápolenia. Diplomy, medaily, ceny a úprimný potlesk porazených nás „víťazov“ veľmi potešili. Na multifunkčnom ihrisku hráme florbal, futbal, vybíjanú a hádžeme na kôš. Radi maľujeme kriedami na zem, beháme, podliezame lano alebo len tak beháme a rozprávame sa. V rámci „MESIACA LESA“ sme si rozprávali u užitočnosti prírody pre náš život a dôležitosti ju chrániť. Spoločne sme vytvorili úžasnú koláž „Les a život v ňom“. V triede sme sa na záver mesiaca zahrali na architektov a z rôznych kociek a stavebníc postavili úžasné stavby. Tešíme sa na ďalšie naše aktivity a kamarátstvo. Pavlína Radimáková, vychovávateľka

            • Naša jednotka!

            • 28. apríl 2022 patril milovníkom umeleckého prednesu a slova. Po dvoch rokoch sa v Trnave opäť zišli tí najlepší z Trnavského kraja a v súťaži Hollého pamätník predviedli svoju prácu so slovom, ktoré je  v dnešnej dobe tak potrebné. Najmä slovo, ktoré dokáže povzbudiť, pohladiť na duši. Svojím excelentným výkonom a precíznou prácou so slovom pohladila dušu členov poroty naša ôsmačka – Tamara Gablíková, ktorá si zo súťaže odniesla vynikajúce 1. miesto.

              Tamarke srdečne blahoželáme a tešíme sa spolu s ňou, že ako prvá žiačka vôbec bude našu školu reprezentovať v celoslovenskom kole Hviezdoslavov Kubín.

              Z. Javorová

            • „...A Slovo bolo u Boha...“ alebo Ako sme všetci uspeli

            •     

                  

                          „Slovo bolo u Boha, a to Slovo bolo Boh. Slovo, ktoré má mnoho podôb. Dokáže  povzbudiť, potešiť, ak je skutočne úprimné a precítené,“  týmito slovami nás povzbudil kňaz pri sv. omši pred súťažou v prednese kresťanskej poézie a prózy – A Slovo bolo u Boha. Dňa  28. apríla 2022 sa 6 žiaci našej školy zúčastnili krajského kola tejto súťaže. Každý z účastníkov predviedol skvelý výkon a domov si odniesol nádherné ocenenie:

              Patrik Emanuel Bliščák z 2. B  - 2. miesto,

              Oliver Klotton z 3. A - 2. miesto,

              Michaela Anna Branderská zo 4. A - 1. miesto,

              Nela Karmažínová z 5. B - 2. miesto,

              Sára Drešková z 5. B - 2. miesto,

              Petra Bednárová zo 7. A - 3. miesto.

                   Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zúčastnili tejto súťaže za ich ochotu, voľný čas, ktorý venovali príprave a za šírenie dobrého mena našej školy. Želáme im mnoho podobných úspechov a Miške želáme veľa šťastia na celoslovenskej prehliadke.

                                                                                                                                          Z. Javorová

            • Veľkonočné tvorivé dielne

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľkonočné tvorivé dielne.

              Veľká noc je na Slovensku považovaná za najvýznamnejší kresťanský sviatok. Keďže sa blížil Svätý týždeň, porozprávali sme sa s našimi deťmi aj o rôznych zvykoch a tradíciách Veľkej noci. Jednou špeciálnou slovenskou veľkonočnou tradíciou je vyrábanie ozdobných, farebných a vzorovaných veľkonočných vajíčok, ktoré sú známe pod názvom "kraslice". Z Mestského múzea v Seredi sme dostali ponuku, ktorá sa neodmieta, a preto sme sa dňa 12.4. 2022 vybrali s našimi deťmi z 2. a 4. oddelenia na Veľkonočné tvorivé dielne. Okrem krásnych kraslíc si tam deti vyrobili zajačikové magnetky zo šúpolia, vyskúšali si techniku paličkovania a ochutnali veľkonočné medovníčky. Šikovné tety naučili naše deti zapojiť pri tvorení svoju fantáziu, predstavivosť a hlavne zručnosť. Ďakujeme im, že našim deťom ukázali zaujímavé zvyky a tradície a vďaka tomu sme prežili príjemné popoludnie. Vychovávateľky S. Pekaríková, Mgr. N. Sťahelová

            • Veľká noc v 1. a 3. oddelení ŠKD

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľká noc v 1. a 3. oddelení ŠKD.

              V prvom aprílovom týždni sme si pripomenuli pestré veľkonočné zvyky a tradície na Slovensku. Počas sviatkov Veľkej noci upriamujeme našu pozornosť k udalostiam, ako sú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Okrem toho, že je Veľká noc pre našu školu najväčším kresťanským sviatkom, jej oslavy sú spojené tiež s vítaním jari, oslavou hojnosti, úrody a zdravia. K týmto témam sme viedli v kruhu rozhovory, vzájomne sme si odovzdávali svoje poznatky a skúsenosti, spomínali na zážitky z nášho života. Veľkonočné tvorivé dielne sme si užívali plnými dúškami. Deti si v priebehu celého týždňa vyskúšali rôzne pracovné a výtvarné techniky. Medzi nami vládla príjemná atmosféra. Pri vonkajších činnostiach a aktivitách nás zohrievali prvé lúče teplého jarného slnka. Pod našimi rukami sa zrodili mnohé nádherné prvky veľkonočnej výzdoby. Pavlína Radimáková, Miroslava Miklošovičová

          • Čo všetko vieme o jablku
            • Čo všetko vieme o jablku

            • Naša škola sa po náročnom covidovom období, v rámci projektu EÚ organizovaného  dodávateľom školského ovocia firmou PLANTEX,  zapojila do súťaže o najkrajšiu nástenku s témou: „Čo všetko vieme o jablku?“ Panel sme odfotili a poslali. Tešíme sa zo spoločnej práce a z krásneho výsledku. Vieme, že zdravá výživa a zdravý životný štýl sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života.

              Pavlína Radimáková

            • Futbalový piatok v Galante

            • V piatok, 22. 04. 2022 sme plní elánu a očakávania vycestovali do Galanty na okresné finále mladších žiakov vo futbale. Veľmi sme sa tešili. Hoci nás sprevádzalo zlé počasie a schyľovalo sa k dažďu, v autobuse cestou panovala skvelá nálada. Spoločne sme plánovali hernú stratégiu a zostavu. Pred prvým zápasom so ZŠ J. Fándlyho Sereď sme už boli aj trocha nervózni.  S prvými minútami hry strach pominul a v hlave sme mali iba jeden cieľ – VYHRAŤ. Bojovali sme o každú loptu ako levy, výborne sme medzi sebou komunikovali, počúvali sme pokyny, s pribúdajúcim časom sme sa herne zlepšovali. Aj cez našu výraznú prevahu sme iba remizovali 3:3. Mužstvo súpera „ podržal“ ich brankár, ktorý sa svojím výkonom iba ťažko prekonával.  Nestrácali sme ale nádej na 1. miesto, pretože hráči ZŠ J. Fándlyho  Sereď prehrali so ZŠ s VJM Z. Kodálya Galanta. V poslednom dueli šlo ako sa hovorí „o všetko“. Dohodli sme sa, že budeme dôsledne brániť, presne si prihrávať, strážiť si každý svojho protihráča, dohrávať lopty a zodpovedne hrať v duchu fair play. Po 15 minútach sme k nášmu prekvapeniu vyhrávali 2:0. Chalani z Fándlyho školy nás hlasito povzbudzovali, držali palce. V druhej tretine sme žiaľ v rovnocennom boji dostali prvý gól.  Na konci zápasu sa nám zranil kľúčový obranca, rozpršalo sa, ihrisko s umelým povrchom už bolo šmykľavé a doslova v posledných sekundách sme dostali vyrovnávací gól. Od postupu na majstrovstvá kraja nás delil iba okamih. Domov sme sa vracali smutní a unavení. Snáď budúci školský rok bude príležitosť viac trénovať a splní sa nám sen, hrať o najvyššie méty.

              Chcela by som sa všetkým zúčastneným poďakovať, menovite: Máximovi Boškovi 3G+2A, Adriánovi Duboveckému, Matejovi Gremanovi, Marekovi Jankujovi, Timotejovi Kohútovi, Samuelovi Matušicovi, Maximiliánovi Matuškovi, Timotejovi Mikulecovi, Andrejovi Skupinovi, Matejovi Sojkovi 2G+3A, Samuelovi Takáčovi za slovami neopísateľný krásny športový zážitok, bojovnosť, vieru a túžbu zvíťaziť, za príkladnú reprezentáciu školy, za umenie sa v kritickej chvíli zomknúť. Vážim si hráčov, ktorí sa síce nedostali priamo do zápasu a napriek tomu s nami boli a zachovali si spolupatričnosť.

              Pavlína Radimáková

          • McDonald`s Cup - futbalový turnaj bez hranolčekov?
            • McDonald`s Cup - futbalový turnaj bez hranolčekov?

            • Aj v našej škole sa riadime heslom: „V zdravom tele, zdravý duch.” Preto sme sa dňa 20.4. 2022 zúčastnili turnaja s názvom McDonald`s Cup. Hoci samotný názov môže inklinovať, že sa súťažilo v jedení hranolčekov alebo hamburgerov, nie je to tak. Spoločnosť McDonald`s vytvorila najväčší futbalový turnaj pre žiakov prvého stupňa základných škôl na Slovensku. V stredu sa odohralo okresné kolo skupiny B, v ktorej súťažili - ZŠ JAK Sereď, ZŠ J. Fándlyho Sereď, ZŠ Abrahám a CZŠ sv. Cyrila a Metoda Sereď. Hralo sa štýlom „každý s každým” a prvé dva tímy postúpili do okresného finále. Našu školu reprezentovala táto zostava: Simay Bošková, Damián Fidler, Samuel Chatrnúch, Diana Knažiková, Lukáš Kolárik, Patrik Krecin, Dávid Kunovič a s kapitánskou páskou viedol tím Šimon Kurbel. Prvý zápas proti ZŠ Abrahám naši malí bojovníci udatne vzdorovali, hoci nakoniec prehrali. Aj v druhom zápase sme ťahali za kratší koniec proti ZŠ J. Fándlyho. Nedarilo sa nám ani proti ZŠ JAK, prešpikovanej výbornými futbalistami a prehrali sme aj tretí zápas. Hoci nám pri pohľade na tabuľku turnaj veľmi nevyšiel, tak naši žiaci si zaslúžia obdiv a uznanie za prevedenú hru. Bojovali do poslednej sekundy v každom zápase aj napriek nepriaznivému skóre, pádom, odreninám… Nakoniec sa na prvých dvoch miestach umiestnili sereďské školy - ZŠ JAK a ZŠ J. Fándlyho. Postupujúcim gratulujeme a držíme palce v ďalšej fáze turnaja. Na záver by som chcel ešte raz poďakovať našim deťom za účasť a ochotu reprezentovať školu. Napriek faktu, že sa nám nepodarilo postúpiť, žiaci boli na druhý deň odmenení hranolčekmi s McDonaldu, ktoré im zahojili drobné jazvičky po fyzicky náročnom športovom podujatí. Mgr. Marko Baran

            • Čaro slova

            • Náš úspech na okresnej súťaži v umeleckom prednese poézie a prózy v Galante

              Čaro slova

              Účasťou  žiakov na súťažiach v umeleckom prednese vedieme deti k niečomu „krásnemu“, pomáhame im hlbšie poznať literárne dielo, cibriť si pamäť a dávame im možnosť, aby si vyskúšali svoju odvahu a postavili sa pred publikum. Okresná postupová súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy s názvom Čaro slova, ktorá sa uskutočnila v dňoch  29.  – 31. marca 2022 vytvorila priestor pre prezentáciu a tvorivý rast všetkých záujemcov o literatúru a umelecký prednes. Zazneli ukážky v podaní mladších i starších recitátorských talentov z mnohých základných škôl.  Konkurencia bola naozaj veľká. Víťazi jednotlivých kategórií si prvenstvom zabezpečili postup na krajskú súťaž v umeleckom prednese - Hollého pamätník 2022, ktorá sa uskutoční 28. apríla 2022 v Trnave. Naše žiačky Elizabeth Hannah Bale, žiačka 2. ročníka  a Tamara Gablíková, žiačka 8. ročníka CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi si získaním 1. miesta v I. a III. kategórii zabezpečili postup do krajského kola a boli vybrané ako reprezentantky okresu Galanta. Obom srdečne blahoželáme a veríme, že našu školu budú takto krásne reprezentovať aj v krajskom kole súťaže.

            • Medzinárodný deň florbalu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň florbalu.

              Dnes, v utorok, 12. 04. 2022 si pripomíname MEZINÁRODNÝ DEŇ FLORBALU. Reagovali sme na výzvu Slovenského zväzu florbalu a v rámci hodín telesné výchovy sme si všetky triedy, žiaci, žiačky a učitelia v duchu fair – play a s úsmevom v tvári , srdcom bojovníkov zabehali a zahrali florbal. Šport a pohyb nás spája, je skvelý v akejkoľvek podobe. Robí nás silnejšími, šťastnejšími a nezastaviteľnými.

              Florbal

              Pavlína Radimáková

          • Futbalový piatok
            • Futbalový piatok

            • 8. apríla 2022 sa na Základnej škole J. A. Komenského konalo oblastné kolo vo futbale mladších žiakov. Okrem nás v ňom o čo najlepšie umiestnenie bojovali družstvá zo základných škôl J. A. Komenského a SNP Galanta. Súťažilo sa spôsobom hry každý s každým. V prvom zápase sme zvíťazili nad susednou školou 4:2 a v druhom nečakane nad športovou školou z Galanty 8:2. Naším bojovným výkonom sme si zaistili postup do okresného kola, ktoré sa bude konať  22. apríla 2022 v Galante.  Veľmi sa tešíme z nášho úspechu. Zároveň ďakujem našim chalanom: Tomášovi Bihárymu, Máximovi Boškovi,  Adrianovi Duboveckému, Matejovi Gremanovi, Markovi Jankujovi, Timotejovi Kohútovi, Samuelovi Matušicovi, Maximiliánovi Matuškovi, Andrejovi Skupinovi, Matejovi Sojkovi  a Samuelovi Takáčovi za príkladnú reprezentáciu školy, za boj o každú loptu a dobrý výsledok do poslednej sekundy, súdržnosť a hru fair play. Toto podujatie bolo zorganizované, ako sa hovorí „na poslednú chvíľu“. Chalani nemali čas sa vôbec zohrať. Tím bol zostavený z troch tried a o to viac si cením ich výkony, krásne futbalové akcie, super atmosféru a vzájomnú radosť, ktorú sme nakoniec spoločne zdieľali.  Veľké poďakovanie patrí aj ich učiteľovi Markovi Baranovi, ktorý ich v rámci hodín telesnej výchovy trénuje.

              Pavlína Radimáková

            • Poďakovanie

            • Milí rodičia, priatelia a priaznivci školy.

              Vo štvrtok 7. apríla 2022 počas celého dňa ste boli súčasťou „Dňa otvorených dverí“ u nás v škole, súčasťou mnohých vyučovacích hodín, spoznali ste naše priestory, strávili s nami čas, získali ste odpovede na Vaše otázky a verím, že čiastočne aj precítili atmosféru u nás v škole.  Myslím, že hovorím za všetkých mojich kolegov, keď poviem, že nikto z nás neočakával tak veľký záujem spoznať  našu prácu priamo v „akcii“. Atmosféra, ktorá vládla v škole bola vynikajúca.

              Dovoľte mi, poďakovať sa Vám úprimne za nás všetkých, za Váš čas strávený u nás v škole.

              Budeme radi a budeme sa tešiť, ak sa pri zápise detí do 1. ročníkov stretneme opäť!

                                                                                                   S úctou Ing. Monika Kroláková, riaditeľka školy.

            • Zo sveta hmyzu

            • Zo sveta hmyzu. Pri hľadaní podobných a rozdielnych znakov spôsobu života ľudí, mravcov a včiel sa našim šikovným druhákom podarilo zistiť množstvo zaujímavých informácií. Všetky svoje vedomosti spracovali do projektov, ktoré dotvorili krásnymi kresbami a obrázkami. Každý žiak zožal potlesk za prezentáciu svojej práce pred triedou.tr. učiteľky 2. ročníka