• Novinky

            • Dominancia vo vybíjanej

            • Hoci sa vybíjaná môže javiť ako tvrdý šport určený primárne pre mužov, kde sa prudkými strelami ohadzujú loptou, 16. február 2023 bol venovaný vybíjanej nežnejšieho pohlavia. Cirkevná základná škola sv. Cyrila a Metoda hostila Majstrovstvá okresu vo vybíjanej základných škôl v kategórii mladšie žiačky. Pôvodne sa mali jednodňového turnaja zúčastniť štyri tímy: CZŠ Sereď, ZŠ z Paty, ZŠ zo Šintavy a ZŠ z Vinohradov nad Váhom, posledná menovaná škola sa pre nešpecifikované dôvody na poslednú chvíľu odhlásila.

               

              Súťažilo sa štýlom “každý s každým”. Turnaj otvorili prvým zápasom domáce Sereďanky proti žiačkám zo Šintavy. Zápas bol relatívne vyrovnaný, avšak na stranu domácich hráčok sa priklonil faktor X v podobe úchvatnej Emy Sojkovej, ktorá svojím dynamickým švihom a tvrdými strelami pripomínajúcimi projektily z kanóna zaťažovala súperky počas oboch polčasov. Zápas nakoniec skončil 8:4 pre výber žiačok z cirkevnej, ktorý viedla trénerka Pavlína Radimáková.

               

              V druhom zápase sa predstavili opäť domáce hráčky. Tentokrát však vzdorovali dievčatám z Paty. Slečny zo Serede si vybudovali značný náskok už v prvom polčase. V tom druhom ho už len kontrolovali a odolávali štipľavým strelám dievčat z Paty, ktoré sa ešte pokúšali zmeniť nepriaznivý výsledok. Sereďanky si  už víťazstvo nenechali zobrať, čím si zabezpečili prvé miesto v turnaji a postup do vyššieho kola.

               

              V poslednom zápase sa predstavili dievčatá zo Šintavy a Paty. Išlo o takzvaný zápas o všetko. Sereďanky si uchmatli prvé miesto a postup, ale v hre ostalo ešte jedno voľné miesto, ktoré nepochybne chceli získať aj Šintava s Patou. O dôležitosti zápasu svedčí nasadenie hráčok a následne aj remízové skóre po prvom polčase. Vyrovnaný priebeh mal aj druhý polčas a pomaly sa schyľovalo k predĺženiu, ale v posledných minútach zápasu prebrali iniciatívu žiačky zo Šintavy, čím dosiahli cenné víťazstvo a ešte sladší postup do ďalšieho kola.

               

              Česť porazeným a sláva víťazom. Dievčatá aspoň na jeden deň mohli opustiť stereotyp v laviciach a ukázať, že aj nežnejšie pohlavie vie rozdávať razantné strely. Verím, že všetky si deň v duchu vybíjanej užili a naďalej budú rozvíjať svoje športové zručnosti. Patrí im veľká vďaka a taktiež aj ich trénerkám a sprevádzajúcim pedagógom. Osobitne však treba oceniť iniciátorku a organizátorku turnaja, Pavlínu Radimákovú, ktorá sa postarala o vytvorenie skvelej atmosféry. Ďakujeme Ti, Pavli. :)

               

              Víťazná zostava dievčat z CZŠ:

                                                                Ema Sojková                                    Amálie Radimáková

                                                                Zara Sojková                                    Lucia Rutová

                                                                Vanesa Vondenová                           Miriam Rampašeková

                                                                Paulína Kmecová                             Sandra Sklenárová

                                                                Lucia Kurbelová                              Linda Tóthová

              Trénerka: Pavlína Radimáková

               

               

               

              Marko Baran

          • ...a Slovo bolo u Boha
            • ...a Slovo bolo u Boha

            • Dňa 16.2. 2023 sa na Gymnáziu Angely Merici v Trnave uskutočnilo krajské kolo súťaže v umeleckom prednese kresťanskej poézie a prózy - ...a Slovo bolo u Boha. Naša cirkevná škola sa už dlhoročne zapája do tejto súťaže a vždy veľmi úspešne. Inak tomu nebolo ani tentokrát.  Spomedzi 44 účastníkov si domov odniesli diplom a knižnú odmenu žiaci:

              1. miesto – Michaela Anna Branderská
              1. miesto – Simona Javorová
              2. miesto – Oliver Klotton
              3. miesto – Katarína Mária Kurbelová

              Ďakujeme aj žiakom, ktorí sa síce neumiestnili, ale dôstojne reprezentovali našu školu. Miške a Simonke budeme všetci držať palce 25. 3. 2023, kedy sa v Bratislave uskutoční celoslovenské kolo tejto súťaže.

              Z. Javorová

            • Naše hodovanie

            • Na sviatok našich patrónov - 14. februára  sme skutočne hodovali. Žiaci priniesli svoje sladké i slané dobrotky a za dobrovoľný príspevok ich predávali ostatným žiakom. Zarobili 650,- eur, ktoré sme s 250,- eurami z predchádzajúcej podobnej akcie ( spolu 900,- eur) poslali na účet katolíckej charity na podporu zememtrasením zničených území v Turecku a Sýrii.

              Všetkým vyslovujem úprimné: Pán Boh odplať!                                A. Kojšová

            • Naše hody

            • 14. februára budeme oslavovať sviatok patrónov školy – sv. Cyrila a Metoda = hody.

              Nie každý sa má tak dobre, že môže „hodovať“ Preto v  tento deň budeme mať v škole aj aktivitu „Oslaď si život a spríjemni ho iným“.

              • Ak sa žiak chce zapojiť, môže 14. 2. priniesť do školy vlastnoručne upečené koláčiky (môže mu s nimi pomôcť napr. aj mamina).
              • Cez veľkú prestávku  a cez 3. vyučovaciu hodinu ich deti ponúknu iným žiakom našej školy za dobrovoľný príspevok.
              • Každý si môže kúpiť dobrôtku od iného šikovného „pekára“ našej školy.

              Získanými peniazmi potom spolu pomôžeme ľuďom, ktorí sú odkázaní na pomoc iných – podporíme Arcidiecéznu charitu.

              Vopred vyslovujeme úprimné Pán Boh odplať všetkým, ktorí priložia svoje ruky k dobrému dielu – upečú koláčik a prinesú ho, ale aj tým, ktorí si dobrôtky kúpia.

              Všetci sme pozvaní pridať sa. J

            • Urobme si poriadok v skrini a pomôžme Zemi

            • Zber textilu v škole do 27.02.2023

              Kedy: 7:30 h - 8:00 h alebo v popoludňajších hodinách do 15,30

              Kde: vrátnica CZŠ

              Čo zbierame: Textil vhodný na ďalšie použitie, a to najmä (vypraté) letné a zimné pánske, ženské a detské oblečenie, zachovalý bytový textil ako návliečky, plachty, rovnako aj topánky, opasky a kabelky. Všetko čisté, vypraté a nezničené.

              Ako zbierame: Zozbierané veci musia byť zabalené vo vhodnom obale, ideálne v priesvitnom vreci. Topánky musia byť v pároch, ideálne zviazané šnúrkami.

              Prečo zbierame: Ochrana životného prostredia. Zozbieranému oblečeniu a textilným výrobkom dávame druhú šancu na ich vrátenie do obehu. 

              Zber textilu - projekt RECYKLOHRY

              Ďakujeme, že pomáhate.

          • Ak máš masku, si tu správne, KARNEVAL dnes v škole máme!
            • Ak máš masku, si tu správne, KARNEVAL dnes v škole máme!

            • 6. február 2023 sa stal dňom, kedy deti neboli deťmi, učiteľky a vychovávateľky zrazu neboli učiteľkami a vychovávateľkami, telocvičňa nebola telocvičňou...

              Na tento deň sme sa všetci vopred kvalitne pripravovali a ešte viac tešili. Veď kto by sa netešil na pestrofarebnú zábavu plnú hudby, tanca, smiechu, občerstvenia, balónov a predovšetkým nádherných masiek. Práve tie nám umožnili premeniť sa na hrdinov, rytierov, princezné, víly... Bolo úžasné zakúsiť na chvíľočku, aké to je byť niekým iným, vcítiť sa napríklad do milovanej rozprávkovej postavy alebo do tela obľúbenej bytosti, zvieraťa, vytúženého povolania.

              „Rytieri, víly, celá naša partička – všetci mali radostný úsmev na líčkach.“

              A kto sa veľmi posnažil a príprave venoval významnú pozornosť, ten si aj mimoriadnu odmenu zaslúžil.

              Maskotom tohtoročného Karnevalu Cirkevnej základnej školy 2023 sa stali:

              Laura Jakubíková a Malvína Ištóková – s maskou: Znamenia zverokruhu

              Karneval sme si všetci skutočne naplno užili. Vytancovali sme sa pri tónoch kvalitnej karnevalovej hudby, nechýbala prehliadka pestrej palety rôznorodých masiek, v súťažiach si vyvolení zmerali svoje sily, šikovnosť a obratnosť, upevnili strategického či športového ducha. Na svoje si prišli aj mlsné brušká, ktoré deti napĺňali pripravenými dobrôtkami.

              Pozvanie na náš karneval prijal známy a vždy vzácny hosť – kamarát ŠAŠO BAŠO. Samozrejme naplnil do bodky naše očakávania a predviedol opäť pestrú ukážku svojho talentu a zábavy: kúzla, čary, súťaže a ďalšie rôzne jemu typické „srandičky“.

              Radosť, smiech a zábava sú dôležité popri iných dôležitých povinnostiach v našich životoch. Sme radi, že sme si takýto dôležitý deň mohli spoločne naplno vychutnať.

              Vychovávateľky ŠKD

            • Zážitok z vedy

            • Veľa z nás túži po tom, vidieť bližšie hviezdy či dozvedieť sa viac o fotosyntéze. Dňa 27.1.2023 v piatok sme k nám do školského klubu detí privítali mobilné planetárium. S nadšením sme odrátavali minúty a tešili sa na nové poznatky. Prvé oddelenie spolu s druhým oddelením putovalo ako prvé. Mobilné planetárium nám formou rozprávky ukázalo, dôležitosť prírody, stromov a funkciu fotosyntézy. Tretie oddelenie spolu so štvrtým oddelením cestovali do vesmíru. Spoločne si pozreli planéty a našu slnečnú sústavu. Po skončení sme odchádzali nielen obohatení vedomosťami, no predovšetkým so zážitkom, že sme mohli zažiť niečo nové.

            • V Seredi i v okrese Galanta sme najlepší ...

            • 31. január – pre niekoho bežný deň, ale pre školáka a učiteľa  je predsa o niečo výnimočnejší. Školský rok sa nám prehupol do svojej druhej polovice a  žiacsi si z rúk pani učiteliek a pánov učiteľov prevzali hodnotenie svojej polročnej snahy. Verte, že niekedy je to „mravčia práca“, ale pocit úspechu žiaka, radosť v očiach z poznania a objavenia niečoho doposiaľ neznámeho je na nezaplatenie. Obzvlášť, ak po príchode do kancelárie vás v emaili čaká štatistika spoločnosti INEKO. INEKO je mimovládna nezisková organizácia, ktorá podporuje ekonomické a sociálne reformy s cieľom odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja slovenskej ekonomiky a spoločnosti. Je to organizácia, ktorá zbiera dáta, a tak zostavuje kompletné hodnotenie škôl. Toto hodnotenie zohľadňuje výsledky Testovania 5, výsledky Testovania 9, ale aj umiestnenia v predmetových olympiádach, mimoriadne výsledky žiakov i finančný prepočet na žiaka.  Na základe výsledkov, ktoré boli zverejnené za školský rok 2021/2022 môžem vyjadriť nesmiernu radosť.

              Naša cirkevná škola sa v rebríčku základných škôl v Trnavskom kraji  dostala medzi najlepšiu dvadsiatku a umiestnila sa na výbornom 17. mieste. Toto vynikajúce hodnotenie nás radí medzi najlepšiu základnú školu v okrese Galanta a právom sa tak môžeme pochváliť, že sme NAJLEPŠOU ZÁKLADNOU ŠKOLOU V SEREDI.

              S vďakou a hrdosťou môžem vysloviť veľké ĎAKUJEM. Ďakujem predovšetkým Vám, milí žiaci, že aj napriek neľahkej dobe máte stále chuť obetovať zo svojho voľného času, ďakujem Vám, kolegovia, ktorí vždy podáte pomocnú ruku žiakom a pomáhate im na ceste za ich úspechmi.

                                                                                                            Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                riaditeľka školy

            • Všetkovedko

            • V tomto školskom roku sme sa zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko. V tejto súťaži sa ukáže, kto má všeobecné vedomosti a vie omnoho viac, než len to naučené zo školy. Na našej škole súťažilo spolu 16 žiakov  z 2. – 4. ročníka. Otázky boli podľa náročnosti v jednotlivých ročníkoch zo všetkých oblastí, s ktorými sa deti doteraz stretli – vlastiveda, prírodoveda, slovenský jazyk, anglický jazyk, matematika, hudobná i výtvarná. Do súťaže sa zapojilo spolu viac ako 22 000 detí.

              Medzi 30% najúspešnejších z celého Slovenska, ktorí získali diplom s titulom VŠETKOVEDKO a darček sa zaradili z našich žiakov: A. Löfflerová (2.A), A. Slahučková  (2.B), S. Javorová (2.B), K. Kurbelová (3.B), L. Valach (3.B), Š. Kurbel (4.A) a O. Klotton (4.A).  Ostatní žiaci dostali diplom - Všetkovedkov učeň. Najúspešnejšia z našich súťažiacich je Alžbetka Löfflerová z 2.A, ktorej sa podarilo obsadiť krásne 1.miesto v kategórii Všetkovedko 2. Srdečne blahoželáme. Všetkým zúčastneným gratulujeme k dosiahnutým výsledkom a ďakujeme, že sa i tento školský rok zapojili.

              Koordinátor FG

            • Návšteva z PMD

            • 31. 1.  sme sa sv. omšou poďakovali Nebeskému Otcovi za jeho pomoc v 1. polroku. Zároveň sme národnému riaditeľovi Pápežských misijných diel odovzdali náš dar – peniaze, ktoré sme získali na predvianočných trhoch. Na besede nám cez fotky a videá priblížil misijné územia, ktorým aj naša zbierka môže pomôcť. Nám sa stretnutie s ním veľmi páčilo a boli sme povzbudení aj naďalej konať dobro pre druhých.

              Na záver prikladáme časť z  jeho poďakovania.   

               

              „Vážený kolektív CZŠ sv. Cyrila a Metoda,

              v mene pápeža Františka Vám ďakujem za dar 1385 €, ktorým ste pomohli misiám vo svete.

              Svätú omšu za vás, za vaše zdravie a silu lásky budem sláviť v pondelok 20. marca 2023 o 11.30 hodine cez TV Lux.

              Želám Vám veľa požehnania a radosti vo Vašej osobnej misii.

              S úctou a modlitbou!“                                                                Ivan Kňaze, národný riaditeľ PMD

               

                                                                                                                                      A. Kojšová

          • Úspech v okresnom kole Šalianskeho Maťka
            • Úspech v okresnom kole Šalianskeho Maťka

            • S viac ako tridsaťročnou tradíciou zastáva Šaliansky Maťko Jozefa Cígera-Hronského významné postavenie medzi recitačnými súťažami. Prominentné preto, lebo obsah tejto súťaže je jedinečný. Zameriava sa len na rýdzo slovenské povesti, ktoré ponúkajú unikátne pohľady do histórie našej krajiny a jej obyvateľov. Opradené dávkou tajomna, nebezpečenstva, no aj hrdinstva a nádeje sa nachádzajú v centre záujmu každého patriota a nadšenca slovenských dejín. Navyše, spojenie názvu tejto súťaže s literárnym velikánom, akým bol Jozef Cíger-Hronský, jej len utvrdzuje piliere na piedestále slovenských recitačných súťaží. Väčšina z nás pozná Hronského, ako prelomového autora, ktorý do hĺbky analyzoval psychologické črty svojich postáv - Jozef Mak, Pisár Gráč… Značnú časť tvorby venoval aj deťom a mládeži. Okrem notoricky známych diel ako Smelý Zajko či Sokoliar Tomáš, Hronský vydal aj ľudové povesti s názvom Budatínski Frgáčovci. Preto je spojenie súťaže v prednese povestí s menom tohto autora opodstatnené.

               

              V školskom kole, ktoré bolo obsadené recitátormi so značnou dávkou talentu, nakoniec uspeli traja najlepší:

              v 1.kategórii Elizabeth Hannah Bale s dielom od Márie Duríčkovej - Povesť o Kriváni a Kráľovej holi

              v 2.kategórii Šimon Kurbel s dielom od Heleny Lysickej - Sklenár a čarodejnice

              v 3.kategórii Paulína Kmecová s dielom od Antona Marca - Čudný valach a nešťastná víla

               

              Títo žiaci tak získali možnosť reprezentovať seba a taktiež aj našu školu na okresnom kole v Galante, ktoré sa uskutočnilo 30.1. 2023. Naši recitátori tak mohli porovnať svoj talent a schopnosti s najlepšími deťmi v okrese. A veru, nestratili sa medzi nimi. V tretej kategórii najviac očarila porotu svojím prednesom skúsená recitátorka Paulína Kmecová a právom získala prvé miesto. Našim mladším interpretom sa nepodarilo nadviazať na úspech ich spolužiačky, ale získali mnoho skúseností a tie môžu zužitkovať opäť o rok alebo v iných súťažiach, kde musia zaujať hlasovým prejavom. Veľká vďaka patrí všetkým zúčastneným za ich odhodlanosť a pracovitosť pri memorovaní sa náročných literárnych textov. A poďakovanie patrí aj všetkým pani učiteľkám slovenského jazyka, ktoré deti poctivo pripravovali na túto krásnu a obohacujúcu súťaž.

               

              Simona Úradníčková, Marko Baran

          • Kŕmidlá pre vtáky
            • Kŕmidlá pre vtáky

            • Až do príchodu mrazov a snehu si naše vtáky dokážu poradiť. Vonku prituhuje a ich šance na nájdenie výdatnej stravy sa znižujú.My sme sa rozhodli našim operencov pomôcť. Počas hodín Techniky a Pracovného vyučovania sme spoločne vyrobili kŕmidlá, naplnili ich rôznymi semienkami a umiestnili ich v našej školskej záhrade a v areáli školy. Týmto však naša práca nekončí, práve naopak... Budeme dopĺňať krmivo a pozorovať operencov, aby sme zistili, "kto k nám chodí na návštevu." Veríme, že za pravidelné kŕmenie sa nám odmenia chytaním hmyzu, čistením stromov a rastlín od škodcov a svojou štebotavou prítomnosťou.Žiaci a učitelia THD a PVC

            • Opäť sme spolu plesali

            • Písal sa rok  2000, keď sme prvýkrát spolu plesali. Odvtedy sa veľa zmenilo a právom sme mali pocit, že tohtoročný ples bol iný ako tie predchádzajúce.   Miesto konania sa presunulo z Kultúrneho domu v Seredi do Reštaurácie Lodenica v Šintave a plesajúci hostia boli plní očakávania. Ľudia, priatelia, rodina, známi, opäť sme spojili sily a stretli sa na jubilejnom – 20.plese našej cirkevnej školy. Žiaci  si na úvod pripravili krátky kultúrny program, ktorý svojim spevom obohatila aj naša bývalá žiačka Veronika. Nechýbalo výborné jedlo, sladké a slané dobroty od šikovných gazdiniek našej školy, či čokoládová fontána s ovocím. Ples bez tomboly by nemal svoje čaro a sme radi, že rodičia a priatelia našej školy sa postarali o vskutku bohatú tombolu plnú hodnotných prekvapení. Aj touto cestou im chceme srdečne poďakovať. Tešíme sa, že po dvojročnej prestávke sa nám podarilo zorganizovať tradičný ples Rodičovského spoločenstva pri CZŠ sv. Cyrila a Metoda a mohli sme spolu pretancovať celú noc a odchádzať s dobrým pocit, že i tento ples bol skvelý.  

              Učitelia 1.stupňa

          • Pozvánka na karneval
            • Pozvánka na karneval

            • Milí žiaci 1. až. 5. ročníka,

              dovoľte nám, aby sme Vás aj touto cestou pozvali na milú, veselú, zábavnú a šantivú akciu - Školský karneval našej Cirkevnej základnej školy.

              Už dnes premýšľajte, vymýšľajte, strategicky uvažujte, dizajnujte, no najmä sa tešte na veselé popoludnie, ktoré zažijeme v pondelok 6. februára 2023, kedy spoločne vytvoríme tú správnu fašiangovú atmosféru. Premeníme sa na všeličo a všelikoho, čím by sme možno chceli byť, alebo mať aspoň niektoré schopnosti, vlastnosti či danosti našich vysnívaných a obľúbených hrdinov, bytostí alebo obľúbených zvierat.

              Naj naj naj – kreatívnejšia vyrobená maska sa možno stane vyhláseným Maskotom karnevalu roku 2023. Preto nechajte svojej fantázii všetky dvere otvorené, aby bola vaša maska čo najpestrejšia, najzaujímavejšia a ideálne vlastnoručne vyrobená.

              Čaká nás veľa zábavy, súťaží, spevu, tanca a spoločnej radosti.

              Tešia sa na vás vychovávateľky ŠKD a vaše pani učiteľky aj veľa všelijakých pestrofarebných tvorov 😊

               

            • Zimné prázdniny skončili a siedmaci na lyžiach oblúky cvičili

            • Väčšina žiakov znáša koniec zimných prázdnin ťažko. Po viac ako dvoch týždňoch leňošenia, zabávania a prejedania sa prichádza krutá realita - školské povinnosti. Avšak, siedmaci prežívali iné pocity. Boli to emócie radosti, očakávania či mierneho stresu z nepoznaného. Čakal ich totiž lyžiarsky výcvik. V pondelok 9.1. 2023 v ranných hodinách sa pred CZŠ sv. Cyrila a Metoda stretla 23-členná družina. A ja som bol jedným z tých 23 statočných a teraz Vám priblížim, čo sme na lyžiarskom zažili.

              Cesta zo Serede do malebnej stredoslovenskej časti v okolí Brezna nám trvala asi dve a pol hodiny. Mohutný autobus, poskytoval mnoho komfortu pre našu počtom skromnú výpravu. Počas cesty sa ukázalo mnoho nádejných DJ-ov, ktorí rozprúdili krv ostatných spolužiakov. Predpoludním sme dorazili do našeho dočasného útočiska. Hotel Krpáčovo sa nachádza niekoľko kilometrov za obcou Dolná Lehota v hustej lesnej krajine, kde telefónny signál či internet je slabší ako igelitová taška z nemenovaného hypermarketu. :D Drevom obkladaný hotel dokonale zapadal do hornatej krajiny pokrytej lesmi. Interiér izieb pôsobil útulný, navyše každá bola vybavená vlastnou kúpeľňou, dokonca s tečúcou teplou vodou. Jedáleň zariadená v modernom horskom štýle predstavovala centrum našich modlitieb, stravovania, ale aj kolektívnych hier a programov. Keď sme pri jedle, tak to bolo celkom pestré, raňajky boli formou bufetových stolov, takže si každý mohol zobrať to, čo mu chutilo. Zeleniny sa samozrejme nikto nedotkol, s výnimkou učiteľského zboru. U detí boli v kurze najmä rôzne druhy conflexov. Obedy a večere boli taktiež rozmanité, osobne považujem za gurmánsky vrchol guláš s knedľou, ktorý nám bol podávaný hneď prvý deň na večeru.

              Čo sa týka počasia, tak prvý deň nám vôbec neprial. Lialo ako z krhle a na svah strediska SKI Tále sme sa nedostali. Žiaci si tak prebrali lyžiarske výstroje, zistili, ako sa obúvajú lyžiarky a zapínajú klipsne. Popoludnie sme tak venovali spoločenským hrám, v ktorých dominovali legendárne Dostihy a sázky, rôzne kartové hry, Mikado, šach a mnoho iných. Večer bol korunovaný vedomostným kvízom, kde súťažili jednotlivé izby medzi sebou. Otázky boli z rôznych oblastí, tie bonusové najmä zo slovenčiny. Deti však dokázali, že nadobudnuté vedomosti im počas Vianoc nevyšumeli. Druhý deň bolo počasie prívetivé a umožnilo nám stráviť celý deň na svahu. Niektorí žiaci sa tak mohli vôbec po prvýkrát v živote postaviť na lyže. Na jednej strane bol tento deň poznačený mnohými pádmi, na tej druhej bol viditeľný progres na konci dňa, keď väčšina začínajúcich lyžiarov zvládla obojstranný prívrat alebo už aj prvé oblúky. Tretí deň sa niesol v zdokonaľovaní prívratových oblúkov a už sa začali ukazovať prví potenciálni “skokani”, ktorí prestúpili z druhej skupiny začínajúcich lyžiarov do prvej k pokročilejším. Tí najschopnejší mali možnosť si vyskúšať dlhý strmý kopec s ľadovou pokrývkou sťažujúcou podmienky. Po návrate na hotel, bola u mnohých citeľná únava. Pre večerný program však všetci poctivo regenerovali. Čo sa dialo večer? Žiaci v rámci svojich izieb si mali vopred pripraviť zábavný program, ktorý by predviedli učiteľom a inštruktorom. Tí predstavovali hodnotiacu porotu. Nakoniec sme mali možnosť vidieť 3 zaujímavé čísla, počnúc pradódiou na reláciu “2 na 1”, pokračujúc vtipnou scénou plnou slovných kolízií a zábavný program zaklincoval vedomostný kvíz, ktorý narážal na vtipné momenty, vlastnosti alebo charakteristiky jednotlivých žiakov. Otázky boli kladené tak, aby sa nikoho nedotkli. Po programe prišlo vyhodnotenie a s vtipnou aktivitou prišiel aj inštruktor Gabo. Po ňom sa všetci presunuli do suterénu, kde bola pre deti pripravená párty (večierka stále musela platiť!). Nasledujúci deň sa skupina pokročilejších lyžiarov snažila naberať rýchlosť pri zjazde a zlepšovať ovládateľnosť lyží. Preto absolvovala cvičenia ako had, kde sa všetci držali za palice, prípadne prvý jazdec určoval, čo budú robiť lyžiari za ním. Alebo sme robili drepy na lyžiach, či lyžovanie na jednej lyži. Žiaci mali spočiatku obavy, ale všetci tieto prípravné cvičenia zvládli. Kvôli množstvu ľudí na svahu sa musel zrušiť piatkový pretek, preto sa vo štvrtok večer uskutočnilo slávnostné odovzdávanie cien najlepším lyžiarom z oboch skupín. Odmenení však boli všetci účastníci kurzu. V piatok dopoludnia sme poslednýkrát zavítali na Tále, bola to naša labutia pieseň. Ľudí na svahoch bolo menej, zjazdovky neboli zľadovatelé. Zažili sme skutočnú alpskú lyžovačku. Obed sme mali ešte v hoteli a pred druhou hodinou popoludní naša družina vyrazila z hotela Krpáčovo domov. Cesta bola plynulá, deti unavené a učiteľský dozor “na šrot”. :D

              Na záver chcem poďakovať všetkým deťom, ktoré možno prekonali aj svoj strach a postavili sa na lyže, aby objavili čaro tohto krásneho športu, ďalej všetkým rodičom za trpezlivosť a ochotu pri papierovačkách a iných požiadavkách, zdravotníkovi, inštruktorovi a pani učiteľke Javorovej, ktorá vyšperkovala celý pobyt k dokonalosti.

               

              Marko Baran

            • Pozvánka

            • Pozvánka – rodičovské stretnutie, triedne schôdzky

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi pozýva rodičov na triedne rodičovské spoločenstvá 1. až 9. ročníka, ktoré sa uskutočnia dňa 30. januára 2023 v jednotlivých triedach CZŠ: o 16. 00 hod – prvý stupeň (ročníky 1. až 4), 16. 30 hod – druhý stupeň (ročníky 5. až 9.).

                          V Seredi 16.01.2023                                                                 Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                                  riaditeľka školy

            • Oznam školskej jedálne

            • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

               

              Všeobecne záväzné nariadenie mesta Sereď,

              č. 8/2022 zo dňa 13. 12. 2022,

              ktorým sa mení a dopĺňa všeobecne záväzné nariadenie    č. 7/2019 o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach, ktorých je mesto Sereď zriaďovateľom v znení neskorších nariadení

                                                                  S účinnosťou od 1.1. 2023

               

              Výška príspevku na čiastočnú úhradu nákladov vo výške  nákladov na nákup potravín je:

               v školskej jedálni pri základnej škole v 3. finančnom pásme

              1. za dieťa materskej školy za obed 1,20 €,
              2.  za žiaka prvého stupňa za obed 1,70 €,
              3. za žiaka druhého stupňa za obed 1,90 €,
              4. za zamestnanca alebo inú dospelú fyzickú osobu za obed 2,40 €.
              5. za žiaka prvého stupňa a druhého stupňa základnej školy za desiatu 0,75 €.

                      Výšku príspevku zákonného zástupcu na režijné náklady v školskej jedálni pri základnej škole mesto Sereď určuje :.

              1. na 4,00 € za stravníka, ktorý je prihlásený na odoberanie hlavného jedla alebo hlavného jedla a desiatej,
              2. na 1,00 €  za stravníka, ktorý je prihlásený iba na odoberanie desiatej.

               

              Z toho vyplýva mesačná splátka :

              • 1.stupeň: 38 € (Obed 34 € mesačne / cena za jeden obed  1,70 €/ +  režijné náklady  4 €.    -mesačná splátka 38 €.)
              • 2.stupeň: 42 €  (Obed 38 € / cena za jeden obed  1,90 €/ +  režijné náklady  4 €.  

              -mesačná splátka 42€.)

              • Iba desiata bez obedov. 16 €  / cena 0,75 € za jednu desiatu/ + režijné náklady 1 € - mesačná splátka 16 €/
              • Ak žiak bude odoberať  obed aj desiatu,  treba pripočítať 15 € mesačne k sume za obed.
              • Štátna dotácia § 4 ods. 3 zákona 544/2010 Z.z    -   1,30 € - doplatok k finančnému limitu si platí  zákonný zástupca +   (režijné náklady 4 € /mesiac – platí rodič)

               

              Žiadam rodičov, ktorí platia trvalým príkazom z banky, aby si opravili odchádzajúcu sumu za obedy.

              Rodičom,  ktorí platia sumu z Edupage bude ukazovať už sumu, ktorú treba zaplatiť po zvýšení stravy od 1.1. 2023.

            • V advente myslíme na iných

            • Počas adventu sa snažíme myslieť trochu viac na iných. Tento rok sa nám podarilo nazbierať krabice plné lásky pre seniorov, navštíviť spolu so sv. Mikulášom deti v MŠ v Seredi a priniesť im radosť. Vyrábali sme rôzne vianočné ozdoby a drobnosti pre potešenie a v Misijný deň detí sme ich predávali pred kostolom a kaplnkou. Aj vďaka Vašej pomoci sme vyzbierali 1.385,- eur,- a celý výťažok darujeme riaditeľovi PMD na Slovenku pri jeho návšteve u nás. V tejto našej snahe robiť dobro nám pomohli mnohí, ktorým sa chceme zo srdca poďakovať a vysloviť im úprimné Pán Boh Vám odplať!                   A. Kojšová