• Novinky

            • Súťažná výstava – Plody zeme

            • Aj v školskom roku 2023/24 sa nám podarilo zorganizovať ďalší ročník výstavy s názvom PLODY ZEME. Napriek tomu, že túto súťažnú výstavu organizujeme už niekoľko rokov, i tento ročník bol dôkazom toho, že našim žiakom fantázia veru nechýba. Všakovaké jesenné plody z našich lesov a záhrad sa vďaka nej premenili na rôzne rozprávkové postavičky, zvieratká, či domčeky. Nezvyčajný tvar, veľkosť i farba jesenných plodov sa pod šikovnými rukami razom zmenili na originálne výtvory, prostredníctvom ktorých pestrofarebná jesenná nálada zavítala aj do priestorov našej školy. Vo štvrtok a v piatok prebehlo školské hlasovanie, do ktorého sa zapojili všetci žiaci aj učitelia.  Súťažilo sa v dvoch kategóriách. V prvej kategórii súťažili výrobky žiakov z I. stupňa a v druhej výrobky žiakov  II. stupňa. Výsledky hlasovania sú nasledovné:

              Výsledky hlasovania súťaže Plody zeme na I. stupni:

              1. miesto: „Labute “ - Ruth Jakubčínová - 4. A

              2. miesto: „Deduško Večerníček - Jeseň“ -  Alex Horváth - 2. A

              3. miesto: „Šmolko “-  Tobias Horváth -  3.A

               

              Výsledky hlasovania  súťaže Plody zeme na II. stupni :

              1. miesto: „Domček na stračej nôžke“ - Terézia Póšová - 5. A

              2. miesto: „Sovičkový dom “ - Viliam a Nela Martinákoví - 2. A. a 5.A

              3. miesto: „Minecraft “ -  Oliver Horváth - 8. A

               

              Všetkým, ktorí sa do súťažnej výstavy zapojili ďakujeme za to, že svojimi výrobkami priniesli do školy kúsok krásnej farebnej jesennej atmosféry.

              A ak by ste sa chceli inšpirovať, čo všetko sa dá z jesenných plodov vytvoriť, nech sa páči, prezrite si naše fotografie z výstavy.

              Nina Dúdiková

               

            • Bolo to super

            • Hýbe sa celá cirkevná

               

              27.9. 2023 sa v našej škole nevyučovalo tradične v laviciach, ale pekné počasie a jeden  skvelý nápad nás priviedli na futbalový štadión v Seredi. Idea, počas ktorej by v jeden moment cvičila celá škola sa zrodila len nedávno, no takmer všetci sa okamžite týmto nápadom nakazili a ponúkali vízie, ako by tento deň mohol vyzerať. A ako nakoniec vyzeral?

               

              Niektorí učitelia sa museli hýbať už v ranných hodinách, aby stihli pripraviť včas všetky športové stanovištia a areál na začiatok športového dňa. Po príchode všetkých detí v sprievode pedagógov vládla na štadióne vynikajúca atmosféra, ktorú podčiarkovala hudba a tanečné kreácie detí. Celú akciu slávnostne otvorila pani riaditeľka povzbudivými slovami, aby si všetci tento výnimočný deň užili v duchu fair play. Po následných inštrukciách  a hromadnom pokriku sa už všetci presunuli so svojimi skupinami na vytýčené stanovištia a mohla sa začať hýbať celá cirkevná. Športové aktivity svojím charakterom boli veľmi rôznorodé, aby tak čo najlepšie otestovali pohybové aparáty detí. Cez silové disciplíny, ako preťahovanie lanom, či hod medicinbalom; kolektívne športy: vybíjaná a futbal; cvičenia zamerané na výbušnosť dolných končatín: skoky vo vreci, hip hap hop jump; súťaže zamerané na koordináciu viacerých častí tela naraz: futbalový slalom, štupľoštafeta, až po technické aktivity, ako strieľanie futbalovou loptou na panáka alebo hod do koša šiškou určenou na americký futbal a mnoho iných. Deti zvládali tieto nie vždy jednoduché disciplíny s prehľadom, niektorí však museli vyjsť zo svojej komfortnej zóny, ale prekonali sa. Tieto aktivity nemali víťazov a porazených. Mali len víťazov a všetci, ktorí sa do nich zapojili, automaticky zvíťazili. Po záverečnom hvizde bola na detských tvárach badateľná radosť a spokojnosť z nevšedného školského dňa.

               

              Na koniec už len zostáva poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na tejto úžasnej akcii, čiže vďaka patrí celej škole, lebo či už žiaci, pedagogickí alebo nepedagogickí zamestnanci sa podieľali nejakou prácou na plánovaní, organizácii, príprave alebo samotnom priebehu. Dokázali sme niečo nevídané. Veľká masa ľudí sa dokázala spojiť a fungovať ako dobre namazaný stroj pre jednu myšlienku. Možno si z tohto dňa vezmeme aj niečo do budúcna a nebudeme sa rozdeľovať pre našu odlišnosť, ale začneme sa spájať skrz to, čo máme spoločné.

               

              Marko Baran

            • Školská knižnica

            • Školská knižnica je od októbra dostupná na prízemí školy. Otvorená bude každý pondelok od 13:00 do 14:00 hod. Žiaci si môžu knihy vypožičať alebo prečítať priamo v priestoroch knižnice.Knihovníčka Lucia Lukáčová

            • ETM

            • Európsky týždeň mobility (ETM) sa každoročne koná od 16. do 22. septembra a vrcholí Dňom bez áut (22.9.) Téma 22. ročníka ETM je „Šetri energiu“ a zameriava sa na dôležitosť znižovania  energetických nákladov a spotreby v oblasti dopravy. Naši žiaci sa v rámci tohto týždňa zúčastnili viacerých aktivít organizovaných v spolupráci s oddelením prevencie Mestskej polície v Seredi. Prváci si precvičili zodpovedný a bezpečný pohyb na cestných komunikáciách ako chodci prostredníctvom aktivity Bezpečná cesta do školy. Druháci si etapovou edukačnou hrou Priprav sa na cestu zopakovali vedomosti a zručnosti v oblasti bezpečného pohybu na cestných komunikáciách. Tretiaci sa vybrali na dopravno-ekologickú prechádzku naším mestom, pri ktorej sa na základe nájdených indícií oboznámili s udržateľnými spôsobmi dopravy v meste. Sme radi, že sa nám vďaka týmto aktivitám podarilo prepojiť dopravnú a ekologickú tematiku a zároveň viesť deti k zodpovednému a bezpečnému správaniu.

              Nina Dúdiková

              koordinátor dopravnej výchovy

            • Prišla k nám pani Jeseň

            • Prvý jesenný deň sme v našej škole privítali ako sa patrí. Všetky triedy na 1.stupni zažiarili farbami jesene. Počítali sme jesenné príklady, čítali jesenné príbehy, rozprávali sa o zmenách počasia a ochutnávali jesenné plody z našich záhrad.  Prváci si dokonca zatancovali v gumákoch a s dáždnikmi, ktoré k tomuto ročnému obdobiu patria. Druháci sa zabavili pri behacom diktáte. Tretiaci si vyzdobili triedy jesennými výtvormi.  Tieto fotografie nech aj Vás vovedú do atmosféry, ktorú sme 22.septembra spolu zažili.

              Triedne učiteľky 1.stupňa

            • Pozvánka

            • Pozvánka – rodičovské stretnutie, triedne schôdzky

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi pozýva rodičov na triedne rodičovské spoločenstvá 1. až 9. ročníka, ktoré sa uskutočnia dňa 28. septembra 202315.30 hod (1. až 4. ročník), o 16.30 hod (5. až 9. ročník) v jednotlivých triedach CZŠ.                                                                                                                                        

                                                                                                                                  Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                                          riaditeľka školy

               

            • PLODY ZEME

            • Milí rodičia a žiaci, aj tento rok organizujeme výstavu „Plody zeme“. Žiaci sa môžu do tejto súťažnej výstavy zapojiť tak, že svoju prácu zhotovia  individuálne doma a do školy prinesú už hotový výrobok dňa 26. 9. 2023( utorok). Na svoju prácu môžu použiť rôzny prírodný materiál (hrušky, jablká, tekvice, gaštany, listy, šípky a iné jesenné plody). Najkrajšie práce budú odmenené.☺

            • Výnimočné☺

            • Akcia, akú škola ešte nezažila! Športové podujatia v meste sú veľmi frekventované a domáci športovci v nich úspešní. Preto si zrejme kladiete otázku, v čom je naša akcia špecifická? Jedinečnosť nášho podujatia spočíva v tom, že plánujeme dať do pohybu obrovský kolos s vyše 270 deťmi, ktoré budú v jeden moment cvičiť. A nie, nepôjde o klasickú spartakiádu, lebo deti sa budú v časových intervaloch presúvať po vyše šestnástich rôznych stanovištiach, kde absolvujú zábavné ale niekedy aj fyzicky náročnejšie úkony. Od skákania vo vreci cez štafetový beh s prekážkami, futbalový slalom, hod futbalovou šiškou na cieľ, zápasy vo vybíjanej a futbale, preskoky cez švihadlo až po mnoho ďalších zaujímavých pohybových aktivít. Toto je CZŠ sv. Cyrila a Metoda, rozvíjame nielen ducha, ale aj telo!

               

                                                                                                              kolektív CZŠ

            • Biela pastelka

            • Len si to predstav...

              Aké to je, veci si len predstavovať? Pre nevidiacich a slabozrakých je to každodenná súčasť života.

              Milí priatelia, pozývam Vás zapojiť sa do zbierky Biela pastelka, ktorá bude prebiehať aj na našej škole

              v piatok 22. 9. 2023

              Ak môžeme, zapojme sa do tejto zbierky  a zlepšime tak život slabozrakých a nevidiacich.

              Zo srdca ďakujem každému, kto podporí dobrú vec.                       A. Kojšová

            • Spomienky na veselé leto

            • Letný tábor

               

              Slnko ohnivé lúče rozhodilo,
              začiatok prázdnin oznámilo.
              V škole však život ďalej bežal,
              prázdninový tábor sa už začal.
              Prežili sme týždeň krásny.
              Aký? Dozviete sa v tejto básni.
              V pondelok bola veľká bublina,
              ktorou sa letný tábor začína.
              Papagáje, veľké ary, kakadu,
              priniesli nám super náladu.
              V utorok sme do Stupavy zamierili,
              na kočoch aj na vozoch sa povozili.
              Každý kto chcel poklad hľadať,
              v stredu sa k nám mohol pridať.
              Vo štvrtok zazneli bubny africké,
              nalievalo sa v záhrade šampanské.
              Hoci Veľká noc ešte ďaleko bola,
              oblievačka v plavkách je vec skvelá.
              V piatok sme sa indiánmi stali,
              šípy, tričká, luky vyrábali.
              Čelá všetkým zdobili čelenky,
              veselé boli naše myšlienky.
              Bolo super, bolo veselo,
              domov sa nám nechcelo.
              No jedno celkom isto vieme,
              o rok to zasa zažiť chceme!

               

               

            • Denný letný tábor

            • Ako sa za jeden prázdninový týždeň z brancov moreplavci = námorníci stali.
              Na výcvikovú plavbu 1. turnusu letného tábora CZŠ nastúpili 3.7.2023 slávnostne branci v počte 26 detí,
              v utorok na výcvik pristúpila ešte 1 posila.
              Admirálky Pavlínka, Mirka a Laurinka vyhodnotili v záverečnej správe výcviku:
              „žiaden MUŽ cez palubu“ a všetky prísahy považujú za naplnené!
              Týmto oficiálne potvrdzujú, že sa z brancov po náročnom no úspešnom výcviku stali skutoční Námorníci,
              o čom svedčí získaný odznak Námorníka!
              Pripomeňme si najdôležitejšie momenty, výzvy, situácie a hlavne najkrajšie zážitky:
              Každý deň plavby začal slávnostným nástupom do služby a sľubom s modlitbou k nášmu láskavému Pánu
              Bohu. Zároveň nesmela chýbať spoločná táborová hymna, ktorú sme si vždy s radosťou zaspievali
              a zatancovali.
              Následne čakal brancov hlavný program, ktorý sa denne pestro líšil, no zároveň sa niesol v spoločnej téme
              moreplaveckej výpravy.
              V pondelok, hneď po vyplávaní, si deti navrhli vlastnú vysnívanú loď a cieľ plavby, kam by sa chceli vypraviť.
              3 najkrajšie kresby, vybrané nezávislou pobrežnou komisiou, boli ocenené a odmenené: Loď do Chorvátska
              Janky Š., Riškova mačacia loď Simonky J. a víťaznou sa stala Čierna perla Margarétky K.
              Následne deti spoznali čaro hrnčiarskeho umenia, do ktorého ich zasvätil vzácny hosť, hrnčiar Róbert
              Šťastný z Hlohovca. Jeho ťažký hrnčiarsky kruh sa nám takmer prepadol do podpalubia! Aj veľký morský vlk
              – náš pán školník Peťko mal čo robiť, keď si s ním meral sily, aby ho dostal na palubu. Hlboký ponor
              spôsobilo aj množstvo hliny, z ktorej deti vytvorili prenádherné výtvory – samozrejme s morskou
              tematikou, ale aj láskavé darčeky pre svoje milované maminky alebo pre svojich najbližších či spomienku
              pre vlastnú radosť. Veľmi milé bolo od niektorých detí, že venovali malý spomienkový výtvor aj priamo
              pánovi hrnčiarovi.
              V poobednej Atletickej olympiáde ukázali branci svoje kvality, dokonalosti, danosti a zdatnosti; a to teda
              admirálky milo prekvapilo, akí šikovní a nádejní Námorníci nastúpili do služby!
              Súťažilo sa v disciplínach:
              1. Hod medicinbalom vzad
              2. Hod kriketkou
              3. Skok cez prekážky
              4. Vytrvalostný beh
              5. Štafetový beh
              6. Skok z miesta
              3 naj tímy boli odmenené diplomom, ale vyhral každý! Medailu, keksík a skvelý pocit za výborné výkony!
              V utorok získali branci pri slávnostnej prísahe rovnošatu budúceho námorníka – tričko, ktoré si následne
              dotvorili podľa vlastnej fantázie. Rovnošata bola vstupenkou na divadelné predstavenie Kapitán Kotvička,
              s ktorým k nám láskavo zavítal skvelý Maťko Žák s Divadlom Agapé. Predstavenie sa konalo na ostrove
              „Školská záhradka“. Na tomto ostrove sme sa zdržali troška dlhšie až do neskorých popoludňajších hodín,
              kde branci dokazovali svoje schopnosti a kvality vo vodných úlohách. Disciplína sa čiastočne vymkla spod
              kontroly, keď potrebovali branci vydýchnuť po náročných výzvach a voda doslova striekala všetkými
              smermi. :D Každou zdolanou disciplínou odhalili budúci Námorníci nános usadeného bahna a po poslednej
              výzve sa pred nami nečakane odkryla truhlica so vzácnym pokladom: na posilnenie i za odmenu si deti
              pochutili na džúsovom moku a iných nešpenátových slaných dobrotkách.

              Tričková vstupenka v rovnošate bola povinnou výbavou aj na štvrtkovú plavbu proti rozbúreným vlnám
              oceánu „Váh“ smer Piešťany. Exotika nenechala na seba dlho čakať a branci sa museli na ostrove Ekopark
              Piešťany brániť rôznym šelmám, exotickému vtáctvu či vrtochom prírody. Aj túto výzvu však zvládli
              bravúrne! Po tom, ako nás skvelí kormidelníci vysadili na domácej pôde, admirálky brancom za ich
              nebojácnosť, húževnatosť a vytrvalosť udelili vyznamenanie Rad Sladkej zmrzliny.
              Piatková finálna výzva postavila brancov pred poslednú náročnú skúšku, ktorá sa niesla v duchu:
              „Ak sa chceš skutočným Námorníkom stať, musíš na palube ako tímový hráč stáť.
              Preto tieto úlohy zodpovedne plň a svoj tím celým svojím srdcom podporuj.“

              Prvá úloha bola zameraná na oblasť UMENIE a cieľom bolo tímové maľovanie na drevo – ako inak,
              námornícky motív. Okrem tejto skupinovej umeleckej práce si mohol, samozrejme, každý namaľovať aj
              vlastné spomienkové drievko.
              Ostatné úlohy plnili tímy počas Námorníckej výpravy do Kempingu na Ostrove lásky (tak sa toto miesto
              kedysi nazývalo). Úlohy boli zamerané na oblasti, ktoré spájali vlastné schopnosti a zároveň vnímanie
              svojho okolia a prírody: trpezlivosť, skvelý sluch a zrak, ostatné zmysly, cit, rovnováha, čistota prírody,
              gravitácia a „niečo výnimočné“.
              Budúci námorníci zvládli splniť všetky úlohy v príjemnom tieni stromov vo Veľkom parku. Po príchode do
              cieľa sme sa osviežili takmer bezodným citronádovým mokom a relaxovali pri nedočkavom očakávaní
              slávnostného obeda. Tieto chvíle nám spríjemňovala hlavná hostka, teta Silvinka, v spolupráci so šikovnými
              pomocníčkami Emilie a Sofiou ozdobovaním našich tvárí, úst a rúk. Vykúzlili rôznorodé obrazy korytnačiek,
              krabov, delfínov, pirátov a rôznych iných pirátskych motívov, rybičiek, veľrýb či chobotníc.
              Muži branci si konečne prišli po celom týždni na svoje a vybláznili sa pri futbalovom derby. Nuž a ľadové –
              nanukové osvieženie, samozrejme, tiež nemohlo chýbať!
              Pred slávnostným ukončením Námorníckeho tábora a udelením hodností a dekrétov sme poďakovali:

              Za silu a ochranu ti Bože milý ďakujeme,
              s veľkou úctou a s pokorou sa ti vrúcne klaniame.

              Lúčime sa s pokrikom:
              Dnes som sa stal Námorníkom!

              Admirálky vyjadrujú nekonečné poďakovanie za významnú a nezištnú pomoc dôstojníčkam:
              Sofia Sokolová, Emilie Bale, Barbora Sokolová, Amálie Radimáková, Emma Zbojeková, Lenka Lenčéšová,
              Nina Horská, Diana Dubanová, Emma Beránková.
              Špeciálne vyznamenanie udeľujeme a obrovské ĎAKUJEME za vždy ochotnú a vrúcnu pomoc posielame
              nášmu morskému vlkovi, pánovi školníkovi Peťkovi, bez ktorého by sa nediali veci tak, ako sa vďaka nemu
              dejú!
              Palubu opúšťajú: Tím Moreplavcov, skutočných Námorníkov a admirálky: Mirka, Pavlínka, Laurinka.
              Krásne prázdniny! Moru a ďalšej plavbe ZDAR!

          • Výnimočný deň
            • Výnimočný deň

            • V stredu ráno sme sa všetci, žiaci aj pedagógovia, zišli v Dome kultúry v Seredi. Stretli sme sa, aby sme ocenili našich najúspešnejších žiakov, ktorí počas roka získavali množstvo ocenení na rôznych úrovniach súťaží. Patríme ku školám, kde to žije a neustále sa niečo deje. Okrem vyučovania zažívame množstvo krásnych aktivít, ktoré s láskou pripravujú naši pedagógovia. Práve im patrí veľká vďaka, pretože nerátajú čas, ktorý venujú našim talentom. Naopak, trpezlivo hľadajú výnimočnosť, nadanie a podnecujú túžbu za poznaním. Aj preto sa na pódium postavilo takmer šesťdesiat detí, ktoré si odniesli domov diplom, či milú pozornosť ale hlavne uznanie a poďakovanie riaditeľky školy. O zábavu sa nám postarali deviataci svojím rozlúčkovým programom, ktorý bol výnimočný ako celý tento deň. Naši pubertiaci sa zrazu premenili na zodpovedných a kreatívnych účinkujúcich. Zabavili malých aj veľkých, spievali, tancovali a  hlavne šírili dobrú náladu. Tak, ako sa spoločne strávený čas chýlil ku koncu, hlasy zrazu nezneli tak veselo, v očiach sa zaleskli slzičky a nostalgia zasiahla nás všetkých. Ale taký je kolobeh života školy - deti nadobudnú základné vzdelanie a idú si plniť sny o vzdelaní na stredné školy. Ich osobnosti však nezostanú len na školskom table ale aj v srdciach nás -učiteľov. Veríme, že si nájdu svoju cestu životom, zorientujú sa v dnešnom svete a hlavne nezabudnú na hodnoty, ktoré sme im odovzdali. Výnimočnosť tohto dňa však pokračovala ďalej. V popoludňajších hodinách sa naši výnimoční žiaci stali súčasťou slávnostného oceňovania, ktoré pravidelne organizuje  Školská, športová a bytová komisia mesta Sereď na základe schválených kritérií. Na pódium sa postavilo 26 našich žiakov, ktorí reprezentovali školu a mesto vo vedeckých, športových a umeleckých súťažiach. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme mnoho ďalších úspechov!  Oceňovanie žiakov a študentov mesta Sereď

              A tu sú mená talentov z CZŠ v Seredi: Michaela Anna Branderská, Petra Bednárová, Katarína Javorová, Laura Korytárová, Hana Dúdiková, Máximo Boška, Adrián Dubovecký, Timotej Kohút, Samuel Matušica, Maximilián Matuška, Alex Krčmárik, Matej Sojka, Timotej Mikulec, Lukáš Lenčéš, Samuel Takáč, Paulína Kmecová, Lucia Kurbelová, Miriam Mazsárová, Amálie Radimáková, Miriam Rampašeková, Lucia Ruttová, Sandra Sklenárová, Zara Sojková, Ema Sojková, Linda Tóthová, Vanesa Vondenová.

                                                                                                                                                             Mgr. A. Forgáčová

            • Úspešne sme klokanili....

            •  

              Aj v tomto šk. roku sa v škole konala matematická súťaž Matematický klokan. Z 1.ročníka sa zapojili 2 žiačky, pričom Klára Lukáčová sa stala úspešnou riešiteľkou a umiestnila sa na krásnom 4.mieste v rámci Slovenska.  Z 2.ročníka súťažilo 9 žiakov. Janka Šipkovská obsadila 7.miesto, Tobias Mikula, Simonka Javorová a Matias Miškolci 8.miesta. Z 3.ročníka sa Lukáš Valach a Katka Kurbelová umiestnili na 8.mieste. Zo štvrtákov  na 5.mieste skončil Šimon Kurbel. Všetkým šikovným účastníkom ďakujeme za reprezentáciu školy, gratulujeme ku krásnemu umiestneniu a veríme, že získali nové skúsenosti a chuť sa matematicky rozvíjať aj na budúci rok.

              Koordinátor FG