• Novinky

            • Šaliansky Maťko

            • Bola raz jedna malebná krajina - Slovensko sa volala. V nej malé mestečko Šaľa. A tá Šaľa Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala...

              Dňa 13.12. sa naši žiaci, malí i veľkí odvážlivci a dobrí recitátori, popasovali s umeleckým prednesom slovenských povestí. Konkurencia bola veľká, recitátorské výkony vyrovnané. Súťažiaci si vypočuli prednesy svojich rovesníkov a netrpezlivo čakali na verdikt poroty.

              A tu sú víťazi:

              I. kat. - 2., 3. roč.

              1. miesto: Elizabeth Hannah Bale - 3. B

              2. miesto: Timea Sokolová - 2. B

              3. miesto: Lucia Valná - 3. B

              II.kat. - 4., 5. roč.

              1. miesto: Šimon Kurbel - 4. A

              2. miesto: Alex Evan Eckert - 4. A

              3. miesto: Oliver Klotton - 4. A

              III. kat. - 6., 7. roč.

              1. miesto - Paulína Kmecová - 7. A

              2. miesto - Sára Drešková - 6. B

               

              Elizabeth, Šimon a Paulína postupujú do okresného kola a my im budeme držať palce!

              Ďakujeme všetkým súťažiacim, porote, ako aj učiteľom, ktorí žiakov pripravovali.

                                                                                                                                    Kolektív uč. 1. a 2. stupňa

          • VIANOČNÉ TVORIVÉ DIELNE
            • VIANOČNÉ TVORIVÉ DIELNE

            •  

              V stredu 14. 12. 2022 sa na našej škole po dvojročnej pauze uskutočnili obľúbené VIANOČNÉ TVORIVÉ DIELNE, ktoré sa niesli v duchu vône výborného sladkého punča, domácich pečených oblátok, perníkov a našej kreativity. Vyrábali sme a zdobili papierové ozdoby na stromček, snehuliakove usmiate tváričky, navliekali na drôtik trblietavé korálky,  z ktorých vznikli  krásne hviezdy na stromček a podľa  vlastnej fantázie sme si na podložky z korálok vymysleli vianočný motív a zažehlili. Príjemná atmosféra bola podčiarknutá vianočnými melódiami a návštevou našich milých predškolákov. Najväčšou odmenou pre nás všetkých, ktoré sme toto podujatie prichystali, sú úsmevy detí, ktoré si so sebou odnášali nielen výrobky, ale aj kúsok našej rodinnej školskej pohody a lásky k deťom, ktorá je pre nás najdôležitejší.

              Vychovávateľky ŠKD

            • Návšteva adventnej Viedne

            • Po troch rokoch sa nám opäť podarilo zrealizovať obľúbenú školskú akciu – návštevu trhov u niektorého z našich susedov. Tento rok naše kroky viedli do Viedne. Okrem prehliadky samotného centra, či návštevy Stephansdomu sme si so zatajeným dychom prezerali skvosty, ktoré v sebe ukrýva Prírodovedné múzeum vo Viedni. Svojou majestátnosťou nás doslova dostali mohutné modely dinosaurov, mamutov, ale aj exponáty rôznych motýľov, vtákov, cicavcov, či minerálov.

              Tento nádherný deň sme ukončili návštevou vianočných trhov, kde sme mali možnosť ochutnať viedenské špeciality, obdivovať rôzne výrobky zo skla a dreva,  a tak si vychutnať čaro tohto hlavného mesta našich susedov.

              Pevne verím, že v adventnom období o rok prebádame inú metropolu!

               

              Z. Javorová

          • Zimná nálada
            • Zimná nálada

            • Vonku primrzlo, a to je signál, že o slovo sa hlási pani Zima. Každé ráno nás sprevádza po ceste do školy a ukazuje nám svoju silu, keď nám vyštípe líčka. Aj naše triedy sa 12.12. premenili na zimnú krajinu  plnú snehuliakov, snehových vločiek, dokonca i cencúľov – vítali sme totiž pani Zimu. Deti prišli v tento deň do školy v bielom, lepili, strihali, počítali zasnežené príklady a vyfarbovali zimné krajinky, a tak sme spolu prežili opäť krásny deň  v našej škole.

              Triedne p. učiteľky 1.stupňa

            • Návšteva vianočných tvorivých dielní v Mestskom múzeu v Seredi

            • Deti z I. a II. oddelenia školského klubu si spríjemnili tento predvianočný čas návštevou Vianočných tvorivých dielní v Mestskom múzeu v Seredi. Spoločne s umelcami si mohli ozdobiť medovníčky, voskom kresliť snehuliakov na škrupinky alebo lepiť pestrofarebné reťaze z papiera. Dokonca si mohli vyskúšať aj techniku paličkovej čipky, pri ktorej s pomocou vytvárali zaujímavé náramky. Deti si odniesli nielen krásne výrobky, ale aj pekný zážitok z návštevy múzea.

              Mgr. Mária Gádošiová

          • eTwinning
            • eTwinning

            • Od minulého roka sme jeho súčasťou aj my. Čo to vlastne je? Je to európska komunita škôl a na Slovensku sa realizuje pod záštitou Európskej komisie a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

              Umožňuje zamestnancom a žiakom všetkých typov škôl spájať sa na diaľku, a tak komunikovať vo virtuálnom prostredí. Komunita sa neustále stará a podporuje vzdelávanie pedagógov, aby mohli žiakom čo najefektívnejšie pomáhať prekonávať jazykové bariéry, učiť ich vzájomnej tolerancii, kritickému mysleniu, rozvíjať IKT zručnosti, ale taktiež ich učiť rešpektovať zvyky, tradície a kultúru iných krajín. Komunita ponúka odborné konferencie a semináre na podporu rozvíjania práce s eTwinningom a modernými technológiami. Jedným z podobne tematicky ladených seminárov bol Slovanský seminár, ktorý sa uskutočnil v českom Přerove. Bol to seminár, kde sa účastníci oboznámili s plánovaním projektu, nástrojmi, ktoré sa dajú aktívne využívať pri realizácii projektu so žiakmi. Semináru sa zúčastnila pani učiteľka Javorová, ktorá je zároveň aj koordinátorka projektu, ktorý sa podarilo na uvedenom seminári založiť.  Členmi projektu budú tri slovanské krajiny, a to Poľsko, Česko a Slovensko, pričom primárnym komunikačným jazykom bude angličtina. Podrobnejšie informácie o projekte a postupný priebeh jeho realizácie sa budete dozvedať postupne z našich informačných médií.

              Z. Javorová

            • Oznam o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu

            • Oznam o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu

               

              V zmysle Metodického usmernenia RÚVZ v súvislosti s chrípkovou sezónou 2022/2023 zo dňa 22.9.2022 nariaďujem z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu od 30.11.2022 (streda) do 2.12. 2022 (piatok). Do školy žiaci nastúpia v pondelok 5. 12. 2022.

               

              V Seredi 29.11.2022                                                         Ing. Monika Kroláková

                                                                                                              riaditeľka školy

          • Krásne prekvapenie
            • Krásne prekvapenie

            • Dnes možno budeme v médiách  už počuť prvé vianočné piesne, je totiž presne mesiac do Vianoc. 30 dní do najkrajších sviatkov v roku, ktoré sú sprevádzané veľkou láskou, očakávaním, no i obdarovávaním a množstvom prekvapení.  Niekedy však „veľké veci“ zažijeme aj počas všedných dní. Práve tieto výnimočné okamihy dokážu vyčarovať úsmev na perách a pohladiť na duši.  Preto mi nedá, nepodeliť sa s Vami s veľkou radosťou, emóciami a láskou, ktoré cítiť z tohto videa. Myslím, že hovorím aj za viacerých pedagógov a riaditeľov škôl, keď poviem, že toto je najkrajší a najcennejší darček, ktorý môže riaditeľka školy dostať od svojich žiakov a zamestnancov.

              Veľmi si to vážim a VŠETKÝM Vám úprimne zo srdiečka ĎAKUJEM !

               

                                                                                                                                       S úctou Ing. Monika Kroláková

               

              Prekvapenie

            • Máme dosť lásky?

            • Opäť sa blíži čas adventu, nový začiatok, čas prípravy na Vianoce. Vtedy sa každý z nás snaží byť o čosi lepší, myslieť viac na iných. Ak máme dosť lásky, pokúsme sa zistiť, koľko sa jej zmestí do krabice od topánok. Taký názov má celoslovenská akcia s cieľom potešiť neznámych seniorov, do ktorej vás chceme, milí priatelia, pozvať.

              Čo máme urobiť? Spoločne naplníme krabice vecami, ktoré seniorov potešia.

              Čo môžeme priniesť?

              Niečo sladké: keksíky, perníčky, šalviové cukríky, hroznový cukor, DIA kekse, DIA čokoláda, piškóty, plnený croissant, ovocné detské taštičky, detská výživa, krabičkový džúsik, maslové kekse, venčeky, džem, mäkké sušené ovocie, detský nápoj so ,,sosáčikom,, na pitie.

              Niečo slané: napr. slané kekse, tyčinky, praclíky, kukuričné chrumky, krekery a pod.

              Niečo teplé: napr. káva, čaj, cappuccino, horúca čokoláda, Melta, Caro.

              Niečo mäkké: napr. teplé ponožky, papuče, rukavice, čiapka, šál, textilné kapesníky, malý mäkký uteráčik.

              Niečo voňavé: napr. napríklad sprchový gél, šampón, tekuté mydlo, vlhčené servítky, telové mlieko, sprej, krém na ruky, krém na nohy, krém na tvár, balzam na pery, zubná pasta, corega tablety, toaletná voda, parfum.

              Niečo na zábavu: napr. krížovky, osem smerovky, sudoku, časopisy (Slovenka, Život, Žena a život, Napísal život, Zdravie), kniha básní, pekný román, duchovná literatúra, knihy s pozitívnou tematikou, žreb pre šťastie, vlastnoručne napísaný list.

              Niečo zo srdca: napr. kresbičky od Vašich detí, ručné výrobky, prázdne pohľadnice s nalepenou známkou, drobnú vianočnú dekoráciu, soška anjelika, malý vankúšik, nahrievací vankúšik, malý plyšový macko do ruky, náramok na ruku, ruženec, pekná šálka, veselý pohár so slamkou, hrebienok, fotka v rámiku.

              Veci môžeme dať do krabice od topánok obalenej baliacim papierom. Krabicu nezalepujeme. Ak nemáme, môžeme priniesť iba veci v taške, priloží sa do inej krabice. Deti môžu veci nosiť najneskôr do 1. 12. 2022 a odovzdať ich svojej tr. učiteľke/tr. učiteľovi. Každému ochotnému darcovi vyslovujeme úprimné Pán Boh odplať!         A. Kojšová

          • Záložka do knihy spojila
            • Záložka do knihy spojila

            • Aj tento rok sme sa zapojili do úspešného projektu Záložka do knihy spája školy. Tentokrát naše záložky putovali až za hranice, a to do českých Řečic. Úlohy sme sa ujali statočne a spolu s pani učiteľkami a vychovávateľkami sme vyrábali jedna radosť. Tvorivosť a fantázia dostali zelenú,  a tak veríme, že naše záložky vyčarovali úsmev našim kamarátom rovnako, ako ho vyčarovali tie, ktoré nám vyrobili  českí kamaráti z Řečic.

              Z. Javorová

          • Vesmírna cesta
            • Vesmírna cesta

            • Tento týždeň sa žiaci 3.A, 3.B a 4.A zúčastnili exkurzie do Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci. Vesmírna cesta nás previedla nočnou oblohou, upevnili sme si vedomosti o Slnku, Mesiaci, planétach, hviezdach, sledovali sme Mliečnu dráhu počas ročných období od severného pólu po južný. Nahliadli sme do Pozorovateľne a Observatória, kde sme mali možnosť vidieť 2. najväčší ďalekohľad na Slovensku. Svetelná show v závere bola neskutočná. Veď posúďte sami...Žiaci 3.A, 3.B, 4.A s tr.učiteľkami

            • Týždeň vedy a techniky plný zážitkov

            • V minulom týždni sa v našej škole uskutočnilo množstvo zaujímavých aktivít s cieľom priblížiť deťom nové poznatky z rôznych vedných disciplín. Nechýbali ani súťaže a výstava zaujímavých technických vynálezov.

              Členovia prírodovednej komisie ďakujú všetkým, ktorí počas týždňa akokoľvek prispeli k našim aktivitám!

                                                                                                                      Z. Ambrušová, A. Forgáčová, P. Hošták

              Týždeň vedy a techniky 2022 v CZŠ Sereď

               

               

          • 11. november - Deň veteránov/Deň červených makov
            • 11. november - Deň veteránov/Deň červených makov

            • Keby som sa na ulici opýtal ľudí, čo pre nich znamená 11. november, predpokladám, že najčastejšia odpoveď by bola: O 43 dní sú Vianoce.” :D 11. november pred 104 rokmi znamenal pre väčšinu európskej populácie koniec pekla na Zemi. 11.11. 1918 o 11:11 vstúpilo do platnosti prímerie, ktoré podpísali obe bojujúce strany. Hrôzy spojené s vojnou a odpor voči nej zachytili vo svojich dielach veľké literárne mená, ako Remarque, Országh-Hviezdoslav, Slančíková-Timrava… Je dôležité, priam žiadúce, si túto temnú epochu ľudskej histórie stále pripomínať, aby sme do nej už viackrát nevkročili. Avšak, ako môžeme vidieť, stále sa nechceme poučiť. 11. november by mal byť symbolom víťazstva zdravého rozumu nad egoizmom jednotlivcov. Mal by byť hrdou spomienkou na tých, ktorí prežili, aby mohli rozprávať o hrôzostrašných spomienkach a zážitkoch. Títo ľudia sa často vracali zmrzačení na tele aj duši bez možnosti normálneho začlenenia do spoločnosti. Jedna dáma si túto smutnú realitu všimla. Jej meno je Moina Michaelová, americká profesorka a humanitárna pracovníčka. Počas vojny smútiaci major John McCrae zložil báseň Na flámskych poliach, kde zvýrazňoval mak. Tak sa stal červený mak symbolom bojujúcich vo veľkej vojne. Tohto sa chytila Moina a hneď po skončení vojny si pripla na šaty hodvábny mak a samotné červené maky začala predávať. Peniaze, ktoré sa jej podarilo získať, putovali vojnovým veteránom a invalidom.

              Na škole sme si 11. november pripomenuli tak, že naši bystrí deviataci, ktorí získali počas hodín dejepisu rozsiahle poznatky o 1. svetovej vojne, prednášali ostatným žiakom o tomto významnom dni. Svojím zjavom pripomínali malé oddiely, ktoré sa hrnuli vykonať dôležitú úlohu. Tým hlavným cieľom bolo zvýšiť povedomie o 11. novembri a vôbec si pripomenúť míľnik ľudskej histórie.  Okrem hodnotných prezentácií a výkladov dostali žiaci možnosť sa zahrať na vojakov plniacich pokyny svojho veliteľa, “majora” Barana. Ten v škole rozbehol misiu “Červený mak” a v každej triede schoval tajné šifry pod záštitou červeného maku, ktoré najprv museli objaviť a následne aj vyriešiť. Ak sa im to podarilo, mohli sa nahlásiť v bunkri veliteľa, za čo získali “cukrík odvahy”.

               

                          Mgr. Marko Baran

            • Pošta pre starkých

            • Už tradične v rámci mesiaca venovaného starkým navštívili naši štvrtáci seniorov v DSS v Seredi. Pre starkých si pripravili milé vystúpenie a obdarovali ich ručne vyrobenými darčekmi a krásnymi pozdravmi od žiakov našej školy. Veríme, že naša návšteva zanechala v ich srdciach pohodu a radosť.žiaci 4.A s tr.učiteľkou Mgr. B. Kmecovou

            • Pozvánka Gymnázia V. Mihálika Sereď

            • Dobrý deň, 

               v rámci Týždňa vedy a techniky pozývame všetkých nadšencov a záujemcov o biológiu na online prednášku, ktorá sa uskutočni dňa 10.11.2022 o 14,00 cez MS Teams. Prednášať bude Mgr. Jaroslav Ferenc, PhD. na tému "Samoorganizácia v biológii, alebo ako prišla zebra k svojím pruhom".
              Link na pripojenie: https://lnk.sk/zp16