• Novinky

            • Vianočné tvorivé dielne

            • 14. 12. 2023 sme prostredníctvom tvorivých vianočných dielní vytvorili na našej škole jedinečný zážitok pre našich žiakov.  Žiaci si užívali spoločné chvíle pred vianočnými prázdninami  pri chutnom a voňavom punči, a nesmelo chýbať ani  pečenie lahodných vianočných oblátok. Deti sa mohli zapojiť do rôznych aktivít, ako napríklad: vykrajovanie ozdôb z tvrdnúcej modelovacej hmoty, výroba vianočného stromčeka z papierového taniera, vianočné puzzle, pracovné listy s vianočnou tématikou. Atmosféru sme si spestrili vianočnými koledami, ktoré hrali v pozadí; a vytvárali tak útulnú a radostnú náladu počas celých tvorivých dielní. Veľkým prekvapením pre našich žiakov bolo vytvorenie vianočnej fotosteny, na ktorej boli zachytené nezabudnuteľné okamihy. Fotky nepochybne potešili nielen našich žiakov, ale aj ich rodičov. Vianočné dielne boli príležitosťou pre tvorbu a zábavu, ale aj spôsob ako spojiť našu školskú komunitu.

               Školský podporný tím a kolektív CZŠ sv. Cyrila a Metoda

            • Pytagoriáda

            • 12. a 13. decembra sa u nás súťažilo. Z 2. – 8. ročníka našej školy, spolu  54 žiakov, riešilo zaujímavé matematické úlohy školského kola Pytagoriády. Z 3.ročníka sa deťom veľmi darilo a my sa tešíme, že zo 16 žiakov bolo 12 úspešných riešiteľov - Timotej Matušica, Alžbetka Löfflerová, Matej Klotton, Matias Miškolci, Janko Ambruš, Jakub Maderka, Michal Hrivnák, Jakub Kuzniar, Damian Jakubík, Anička Slahučková, Janka Šipkovská, Oliver Tóth. Zo 4. ročníka sa úspešnými riešiteľmi stali traja žiaci - Leonard Hančin, Katka Kurbelová a Lukáš Valach, z 5. ročníka Karolína Navrátilová a  Šimon Kurbel a  Šimon Šmátrala zo 6.ročníka. Všetkým zúčastneným ďakujeme, že sa zapojili a úspešným riešiteľom blahoželáme a držíme palce v okresnom kole.

              Koordinátor FG

            • eTwinning

            • Aj naša škola je súčasťou eTwinning komunity, ktorá je najväčšou komunitou škôl v Európe. Svoju činnosť na Slovensku realizuje pod záštitou Európskej komisie a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SK.

              eTwinning platforma umožňuje žiakom škôl spájať sa na diaľku, komunikovať v anglickom jazyku v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá so žiakmi z iných európskych škôl, pracovať na medzinárodných projektoch, zdieľať nápady, rozvíjať kreativitu, rozširovať slovnú zásobu, komunikačné a digitálne zručnosti v anglickom jazyku, spoznávať iné kultúry, zvyky a tradície.

              Tento rok je naša škola zapojená do nasledujúcich projektov.

              Receiving postcards from 27 European countries  - v tomto projekte si študenti 27 európskych krajín vymenia vlastnoručne vyrobené pohľadnice v anglickom jazyku a vytvoria Wall of Europe (stenu Európy) na svojej škole. Cieľom projektu je lepšie spoznanie krajín Európskej únie a vytvorenie kontaktov medzi školami.

              Let´s read together  - projekt na rozširovanie kompetencie čítania s porozumením v anglickom jazyku. Študenti budú s partnerskými európskymi školami čítať a analyzovať spoločnú knihu, kresliť obrázky, vypracovávať aktivity a zadania k prečítanému textu, sumarizovať dej, tvoriť jazykové hry, komunikovať so žiakmi partnerských škôl o ich obľúbených knihách a príbehoch.

               

              Na obrázku sú žiaci 6.ročníka pri tvorbe pohľadníc pre partnerskú školu z Francúzska.

          • Vianočná prosba
            • Vianočná prosba

            • Milí rodičia a priatelia školy, tento adventný čas by sme radi deťom dopriali  vôňu a krásu živého vianočného stromčeka. Ak niekomu v záhrade „vystáva“ ihličnatý stromček primeraného vzhľadu a rozmerov, alebo poznáte niekoho, kto by chcel stromček  darovať,  môžete nás kontaktovať na tel.č.0317895745. Stromček umiestnime vo vestibule školy.

              Vopred ďakuje kolektív žiakov a zamestnancov školy.

            • Oznam

            • Oznam – skrátenie vyučovania

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi oznamuje, že z prevádzkovo organizačných dôvodov bude dňa 13. decembra 2023 skrátené vyučovanie. Vyučovanie končí 4. vyučovacou hodinou o 11.30. ŠKD nebude v prevádzke.

                                                                                                                                      Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                                          riaditeľka školy

            • POP 3

            • Naša škola je zapojená do projektu Podpora pomáhajúcich profesií 3 (POP3)

            • Slávnostné pasovanie prváčikov

            • Stať sa prvákom je veľká vec. Stretávame nových ľudí, čakajú nás nové povinnosti, pravidlá...27. november bol dňom Slávnostného pasovania prváčikov. Stali sme sa svedkami prvej výnimočnej udalosti v ich školskom živote.Všetci sme sa preniesli do rozprávky, v ktorej žiaci plnili úlohy z čítania, počítania a anglického jazyka. Pomohli tak princeznej a trpaslíkovi poraziť kúzlo Baby Jagy. Kráľovstvo Škola bolo vyslobodené a prváci mohli zložiť "Sľub prváka", v ktorom sa zaviazali zodpovedne si plniť školské povinnosti, pomáhať si a prejavovať odvahu a trpezlivosť.Žiaci 1.A a 1.B predstúpili pred pani riaditeľku, pani zástupkyňu a pána dekana, ktorí ich pasovali za riadnych prvákov.Našu rozprávkovú cestu sme ukončili tancom a piesňou.Ako to už v rozprávke býva, víťazí nielen dobro nad zlom, ale dobro je odmenené. Odmenou bolo sladké prekvapenie od pani riaditeľky v podobe torty pre každú triedu. Prváci odchádzali domov s plnými bruškami, hrdosťou a krásnymi zážitkami.Naši milí prváci, želáme vám, aby sa vaše túžby splnili, aby ste sa v našej škole cítili dobre, aby ste okrem vedomostí zažili i veľa radosti z objavovania, ale aj spokojnosti z dobre vykonanej práce.Ďakujeme všetkým, ktorí nám pri organizácii toho výnimočného dňa pomohli.p. učiteľky 1.A a 1.B a kolektív CZŠ sv. Cyrila a Metoda

            • Naša láska zbalená v krabiciach

            • od topánok už putuje k seniorom. A že sa jej podarilo zbaliť veľa, to je isté. Zo srdca ĎAKUJEME každému, kto sa pripojil k tejto milej akcii. Nech všetkým náš Nebeský Otec ochotu deliť sa s inými štedro odmení!                     A. Kojšová

            • Oznam – skrátenie vyučovania

            •             Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi oznamuje, že z organizačných dôvodov bude dňa 8. decembra 2023 skrátené vyučovanie. Vyučovanie končí 11.30, ŠKD je riadne v prevádzke.

              Ing. Monika Kroláková

              riaditeľka školy

            • Kurz prvej pomoci

            • Úrazy či iné zdravotné problémy, s ktorými si ľudia nevedia pomôcť sami, sa dejú denne. Každú chvíľu niekto potrebuje prvú pomoc a neraz sú rozhodujúce prvé minúty. Vieme ju však poskytnúť? A mali by to vedieť naše deti?

              Aj deti dokážu zachrániť ľudský život. Potrebujú, však, vedieť, ako môžu byť v kritickej chvíli nápomocné, a preto sme sa rozhodli, že v spolupráci s organizáciou Slovenský Červený kríž v Galante zorganizujme kurz prvej pomoci pre našich štvrtákov. Začať s témou prvej pomoci už u tých najmenších detí má veľký význam, pretože aj deti bývajú často svedkami rôznych udalostí, pri ktorých je dôležité vedieť poskytnúť alebo privolať pomoc a zachrániť tak život.

              Nina Dúdiková

              koordinátor DV

          • Okresné kolo Technickej olympiády
            • Okresné kolo Technickej olympiády

            • Rozvoj technického myslenia je prirodzenou súčasťou vzdelávania našich žiakov. Vďaka nemu dokážu riešiť problémy, analyzovať situácie a vytvárať riešenia so zameraním na výsledok, ktorým môže byť akýkoľvek produkt z dreva, papiera, kovu ...Tento školský rok sme sa opäť zapojili do Technickej olympiády. Tí najlepší zo školského kola postúpili na okresné kolo a zmerali si sily so svojimi rovesníkmi z iných škôl. Dôležité bolo okrem teoretických vedomostí preukázať aj praktické zručnosti a  vedieť prečítať technický výkres.

               

              Okresné kolo sa konalo dňa 23.11.2023 sa na SOŠ technickej v Galante.

              Našu školu reprezentovali:

              A. Dubovecký (8.A) a A. Skupin (9.A) v kategórii A, pre žiakov 8. – 9. ročníka

              a S. Drešková (7.B) v kategórii B (5. -7. ročník)

               

              V kategórii B získala Sára Drešková  v okresnom kole výborné 2. miesto.

               

              Srdečne jej blahoželáme a všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

                                                                                                                                                     P. Hošták

          • Olympijský odznak všestrannosti
            • Olympijský odznak všestrannosti

            • Jeseň na hodinách telesnej výchovy bola už tradične venovaná Olympijskému odznaku všestrannosti. Do akcie, ktorú má pod patronátom Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), sa opäť mohli zapojiť základné školy z celého Slovenska a my sme neboli výnimkou. Aj tento rok SOŠV zbiera dáta o fyzickej zdatnosti našich detí pomocou šiestich pohybových disciplín, kde sa preveruje dynamika, vytrvalosť, rýchlosť či sila:

               

              1. výdrž v zhybe nadhmatom
              2. vytrvalostný člnkový beh
              3. ľah – sed za 30 s
              4. skoky do diaľky znožmo z miesta
              5. hod 2 kg medicinbalom vpred
              6. člnkový beh 10 x 5 m

              Možnosť vyskúšať si spomenuté disciplíny a byť tak súčasťou tejto celonárodnej športovej udalosti mali žiaci šiesteho až deviateho ročníka našej školy. Spolu s kolegyňami sme počas posledných týždňov sledovali, ako niektorí žiaci urputne bojujú na hranici vlastných možností, aby dosiahli čo najlepší výsledok. Pozorne sme merali a zaznamenávali každý športový výkon. Tabuľka s nameranými hodnotami už bola odoslaná SOŠV, ktorý dáta vyhodnotí a my sa niekedy po zimných prázdninách dozvieme, ako naši žiaci obstáli v konkurencii detí z celého Slovenska a či sa niekomu podarilo získať nejaký z troch vzácnych odznakov ako po minulé roky.

              Všetkým zúčastneným žiakom patrí veľká vďaka a rešpekt za to, že k disciplínam pristupovali maximálne seriózne a snažili sa podať čo najlepšie výkony. Poďakovanie patrí aj kolegyniam, ktoré sa podieľali na organizácii a priebehu akcie, aby mali deti čo najlepšie východzie podmienky. Ďakujeme aj nášmu Pánovi, ktorý na nás dohliadal a nikto tak pri pohybových úkonoch neprišiel k ujme na zdraví.

              Marko Baran

            • Oznam

            • Oznam

              Riaditeľka školy Ing. Monika Kroláková oznamuje, že zajtra 16.11. 2023 sa riadne pokračuje vo vyučovaní a prevádzke ŠKD. Voda v mestskom vodovode však nie je vhodná na pitie, zabezpečte dieťaťu dostatok tekutín počas vyučovania.

              Vopred ďakujeme za porozumenie.

                                                                                                                          Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                               riaditeľka školy

          • Červené maky
            • Červené maky

            • 11. november so sebou prináša odkaz minulosti. V tento deň pred 105 rokmi sa skončilo vyše štvorročné utrpenie známe ako 1. sv. vojna, keď francúzsky maršál Ferdinand Foch a nemecký zástupca Matthias Erzberger o jedenástej hodine a jedenástej minúte podpísali prímerie. Ešte počas bojov na západnom fronte major John McCrae zložil báseň Na flámskych poliach, ktorá začínala nasledovne: „Na poliach Flámska vlčie maky rastú, tam medzi krížmi, rad za radom. Značia miesta, kde ležíme. Tam hore počuť udatný spev škovránka, uprostred revu kanónov tu dolu…“ Po vojne Moina Michael zasa predávala červené maky a následná tržba putovala na pomoc vojnovým invalidom-veteránom. Aj pre tieto dôvody sa červené maky stali symbolom konca vojny ale zároveň aj znakom vojnových veteránov.

              Naša škola si Medzinárodný deň veteránov pripomenula taktiež. V spolupráci s deviatakmi, ktorí sa na hodinách dejepisu takmer celý štvrťrok venovali 1. sv. vojne, sme pripravili pre ostatných žiakov hodiny plné vzdelávania a aktivít, aby obohatili svoje mysle o tieto významné poznatky. Žiaci na prvom stupni pozorne počúvali svojich starších spolužiakov, ako im prezentujú základné informácie o 1. sv. vojne a symbolike červených makov. Následne sa museli zahrať na pátračov a v každej triede objaviť 10 červených makov, v ktorých sa ukrývali slová. Z tých slov bolo potrebné vyskladať citát francúzskeho spisovateľa a priameho účastníka 2. sv. vojny, Antoine de Saint-Exupéryho - „Vojna nie je dobrodružstvo, vojna je choroba. Je ako týfus.“ Všetkým triedam prvého stupňa sa to podarilo, za čo získali sladkú odmenu. Druhostupniari sa zapotili o čosi viac. Po získaných informáciách  hutnej prezentácie, museli vyplniť pracovný list zameraný na prezentované fakty. Tí najlepší získali možnosť riešiť tajnú šifru, pri ktorej poriadne potrápili mozgové závity.

              Všetci sme si spomienku na vojnových veteránov a koniec 1. sv. vojny užili. Tvorili zaujímavý koncept učenia, kde starší žiaci vzdelávali tých mladších. Ale hlavne sme sa obohatili poznatky súvisiace s udalosťami odohrávajúcimi sa medzi rokmi 1914-1918.

              Marko Baran