• Novinky

          • Krabičky plné lásky
            • Krabičky plné lásky

            • Milí priatelia, po roku Vás opäť pozývam zapojiť sa do projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok" a ponúknuť Vám možnosť zapojiť sa k tisícom ďalších dobrovoľníkov priniesť veľa lásky a radosti neznámemu seniorovi.  

              Tento projekt bol ocenený ako Sociálny čin roka 2019 a Senior Friendly ocenením v roku 2022. Zapojením sa do projektu ste držiteľmi týchto ocenení automaticky spolu s nami! 
               

              Potešme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich! Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov.

              Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca!

               

              Mali by obsahovať z každého trošku:

               

              Niečo Sladké

              • keksík, perníčky, cukríky, DIA sladkosti, ovocné detské taštičky…

               

              Niečo Slané

              • tyčinky, slané keksy, praclíky, kukuričné chrumky, krekry…

               

              Niečo Teplé

              • káva, ovocný čaj, cappuccino, horúca čokoláda, bylinný čaj…

               

              Niečo Mäkké

              • teplé ponožky, papučky, rukavice, čiapka, šál, uteráčik…

               

              Niečo Voňavé

              • sprchový gél, telové mlieko, krém na ruky, balzam na pery, parfém…

               

              Niečo Na Zábavu

              • krížovky, dobrá kniha, kresbičky od detí, pozdrav, medovník, pohľadnica…

               

              Niečo Zo Srdca

              • ručne kreslená pohľadnica, plyšový macko, soška anjelika, šálka, vianočná dekorácia

               

              Pripravenú krabičku zabalíme zvlášť spodok a zvlášť vrch do baliaceho papiera, aby sa mohla otvoriť, skontrolovať a prípadne doplniť. Žiaci ju prinesú svojej triednej učiteľke/učiteľovi do 27. 11. 2023. Ak nemôžeme dať do krabičky z každého trošku, netrápme sa, možno to prinesú iné deti. 

              Vopred každému ochotnému priniesť radosť seniorom zo srdca ďakujem.    A. Kojšová

               

            • Prerušenie vyučovania

            • Riaditeľka CZŠ Ing. Monika Kroláková oznamuje, že dňa 15.11. 2023 bude prerušené vyučovanie z dôvodu odstávky dodávky vody z verejného vodovodu. O skončení prerušenia vyučovania Vás budeme informovať.

                                                                                                                 Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                      riaditeľka školy

          • Projekt Krokus
            • Projekt Krokus

            •  

              Krókus sa javí ako obyčajný žltý kvet, ktorý skrášľuje záhrady už koncom zimy. Vďaka svojej žltej farbe však na seba okamžite upúta pozornosť v prebúdzajúcej sa pôde. Prečo sa vôbec o krókuse bavíme? Lebo na svojom žltom kvete nesie symboliku spätú s históriou zapísanou krvavými písmenami do pamäti ľudí. Žltá farba krókusu predstavuje Dávidovu hviezdu, ktorou bolo označované židovské obyvateľstvo za čias Tretej ríše. Označení boli muži, ženy aj deti. Milióny “označených” zahynuli v pracovných alebo vyhladzovacích táboroch. Múzeum židovskej kultúry v Bratislave poskytuje cibuľky žltých krókusov, ktoré majú byť na jeseň vysadené na pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré zahynuli počas holokaustu a tisícok ďalších detí, ktoré sa stali obeťami nacistických zverstiev. Naša škola sa opäť rozhodla zapojiť do tohto projektu a pripomenúť si tak temnú epochu ľudstva, aby sa už nikdy viac neopakovala. Deviataci, ktorí na dejepise mali možnosť sa vcítiť do daného obdobia pri preberaní učív o druhej svetovej vojne a nacistickom Nemecku, sa podujali sadiť krokusy pred budovou školy s veľkým rešpektom a úctou k zosnulým židovským deťom.

              Marko Baran

            • Pozvánka

            • Pozvánka – rodičovské stretnutie, triedne schôdzky

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi pozýva rodičov na triedne rodičovské spoločenstvá 1. až 9. ročníka, ktoré sa uskutočnia dňa 14. novembra 202316.00 hod (1. až 4. ročník), o 16.30 hod (5. až 9. ročník) v jednotlivých triedach CZŠ.

                                                                                                                       Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                            riaditeľka školy

          • Podarí sa ti získať odznak všestrannosti?
            • Podarí sa ti získať odznak všestrannosti?

            • Žiaci šiesteho až deviateho ročníka aj v tomto školskom roku otestujú svoje pohybové schopnosti a následne ich porovnajú s rovesníkmi z celého Slovenska v Olympijskom odznaku všestrannosti. Po splnení šiestich disciplín každý žiak získa certifikát, na základe ktorého si bude vedieť vyhodnotiť svoju športovú výkonnosť. Najlepšie hodnotení žiaci získajú zlatý, strieborný alebo bronzový odznak všestrannosti.

            • Zábavné popoludnie pre prváčikov

            • V piatok 27.10.2023 si naši šikovní štvrtáci zo školského klubu pripravili pre prváčikov krásne a zábavné popoludnie. Pozrite sa spolu s nami, ako veľmi sa im to páčilo.

            • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

            • V pondelok 23.10.2023 sa v našej CZŠ otvorila netradičná a obrovská – naša vlastná, skutočná, pohyblivá 3D kniha príbehov a nádherných zážitkov. Na jej stranách sa stretli mnohé rozprávkové bytosti, mladí hrdinovia a hrdinky, komické postavičky aj vážne či romantické postavy. Autormi sme boli my všetci, ktorí máme radi napísané príbehy v rozprávkach, románoch, poetické vyznania alebo pútavé aj poučné dobrodružstvá. Všetci – žiaci, učitelia, vychovávatelia, ktorých napĺňa čaro a zmysel čítania kníh.

              „Miestnosť bez kníh je ako telo bez duše.“

              • Marcus Tullius Cicero

              Telo našej školy má veľkú dušu aj vďaka krásnej útulnej knižnici, ktorú radi navštevujú najmä deti, žiaci školy, no nielen tí. Tento priestor nám slúži na mnohoraké stretávanie – oddychové, pracovné i návštevné.

              Práve v tento mimoriadny pondelok atmosféru knižnice obohatili stretnutia s výnimočnou návštevou – so starými rodičmi, ktorí nám s láskou odovzdávajú svoje vedomosti, skúsenosti a predovšetkým svoju lásku. Preto sme aj my im v tento deň s láskou odovzdali to, čo je náplňou našich dní – čas, ktorý trávime v škole a zážitky, ktoré sú súčasťou bežného vyučovania. Starkí sa usadili v triedach svojich vnúčat a počas dvoch vyučovacích hodín a jednej veľkej prestávky si možno aj sami zaspomínali na svoje školské časy. Zároveň spoznali učiteľov, asistentov, vychovávateľov a ich svedomitú prácu. Nadýchali sa atmosféry priestorov cirkevnej školy a prehodili zopár vľúdnych a milých slov so všetkými, ktorí sme súčasťou detského sveta nekonečného poznávania.

              Ďakujeme Vám, milí starí rodičia, za Váš čas a obohatenie nášho vyučovania!

            • Týždeň športu a zdravej výživy

            • Jeden z októbrových týždňov už tradične na našej škole patrí športu a zdravej výžive.  Nebolo tomu inak ani tento rok a týmito témami sme doslova naplnili dni od 16. do 20.októbra.

              Opäť sa nám podarilo rozhýbať celú školu rôznorodými pohybovými aktivitami. Skúsení fyzioterapeuti nás zoznámili s cvičením SM systém.  Pomocou súboru jednoduchých cvikov na posilnenie chrbtových svalov, s ktorými sme sa oboznámili a budeme sa v nich naďalej počas hodín telesnej výchovy zdokonaľovať, sa naučíme správnemu držaniu tela. Najmladší žiaci sa zabavili pri netradičných pohybových hrách a tí starší otestovali svoju kondíciu v trojboji alebo štvorboji.

              K zdravému životnému štýlu neodmysliteľne patrí zdravá strava. Naši ôsmaci o tom poučili mladších žiakov prostredníctvom pútavých prezentácií. Počas veľkej prestávky mohli hliadky desiatovej polície spokojne sledovať žiakov chrumkajúcich zdravé ovocie a zeleninu.

              Tešíme sa záujmu našich žiakov o zdravý životný štýl a veríme, že im vydrží aj po skončení tohto vydareného týždňa.

              Zuzana Kubányiová

          • Blížia sa sviatky
            • Blížia sa sviatky

            • Jeseň nám ponúka možnosť opäť sa zastaviť, sláviť a spomínať. Čakajú nás sviatky, ktoré majú u nás dávnu tradíciu i svoje čaro. Stretávajú sa rodiny, navštevujeme cintoríny. Čo teda slávime?

              1. novembra – sviatok Všetkých svätých. Oslavujeme tých, ktorí sú už v nebi. Patria tam naši obľúbení svätci i naši blízki, ktorí nás predišli do večnosti a sú už s Nebeským Otcom.

              2. novembra na Pamiatku zosnulých v modlitbe myslíme na tie duše, ktoré potrebujú našu pomoc na ceste do neba.

              V tento deň sa môžeme zapojiť do projektu Sviečka za nenarodené deti, ktorého hlavnou myšlienkou je spojiť Spomienku na všetkých verných zosnulých so spomienkou na nenarodené deti, ktoré zomreli pri umelom alebo spontánnom potrate a tiež na všetkých ľudí zranených potratom. Sviečku, ktorú v tento deň zapálime na cintoríne alebo v okne svojho domu, si môžete kúpiť aj u nás v škole vo štvrtok 26. októbra a v piatok 27. októbra pred vyučovaním, veľkú v skle za 5,- eur a malú plastovú za 2,- eurá.            A. Kojšová

            • Október – mesiac úcty k starším

            • Každý mesiac v roku má svoje nenapodobiteľné čaro a svoj význam tak pre prírodu, ako aj pre nás ľudí. Príchod jesenných dní, sprevádzaných babím letom a rannými hmlami, je typický pre mesiac október, ktorý je venovaný úcte  starším. Aj tento rok sa žiaci cirkevnej základnej školy vybrali do domova dôchodcov s krátkym programom, aby spríjemnili deň a vyjadrili úctu a vďačnosť našim seniorom. Piesne a básne žiakov boli odmenené potleskom. Úsmev na perách vyčarili drobné pozornosti, ktoré naši žiaci pre seniorov vlastnoručne vyrobili. Dúfame, že tieto drobnosti budú pre nich peknou spomienkou na toto milé stretnutie.

              Nina Dúdiková

               

               

            • Výučba dopravnej výchovy na detskom dopravnom ihrisku (DDI)

            • Aj mesiac október nám doprial pár dní s príjemným počasím, ktoré sme využili na návštevu DDI v Trnave. Pod vedením skúsených inštruktorov naši žiaci 1. – 4. ročníka absolvovali v dňoch 20., 23. a 26. 10. 2023 kurz dopravnej výchovy, ktorý pozostával ako z teoretickej, tak praktickej časti. Teoretická časť bola realizovaná v moderne zariadenej učebni. Praktická časť v exteriéri dopravného ihriska s dôrazom na praktické precvičenie získaných teoretických vedomostí s využitím šliapacích pedálkár a bicyklov. Hlavným cieľom tejto aktivity je prevencia dopravnej nehodovosti detí prostredníctvom nadobudnutia základných vedomostí a zručností v oblasti dopravnej výchovy.

              Nina Dúdiková

              koordinátor DV

            • „RECYKLUJEME s RECYKLOHRAMI“

            • Urobme si v skriniach poriadok a pomôžme Zemi!

                      Kedy: 23.10 – 27.10. 2023

              Čas: 7:30 h - 8:00 h alebo v popoludňajších hodinách do 15,30

              Kde: vrátnica CZŠ

              Čo zbierame: Textil vhodný na ďalšie použitie, a to najmä (vypraté) letné a zimné pánske, ženské a detské oblečenie, zachovalý bytový textil ako návliečky, plachty, rovnako aj topánky, opasky a kabelky. Všetko čisté, vypraté a nezničené.

              Ako zbierame: Zozbierané veci musia byť zabalené vo vhodnom obale, ideálne v priesvitnom vreci. Topánky musia byť v pároch, ideálne zviazané šnúrkami.

              Prečo zbierame: Ochrana životného prostredia. Zozbieranému oblečeniu a textilným výrobkom dávame druhú šancu na ich vrátenie do obehu.  Ďakujeme, že pomáhate.

          • Október s ružencom
            • Október s ružencom

            • Modlitba posvätného ruženca bola vždy mocná zbraň v rukách nás veriacich. A práve v októbri o tejto modlitbe hovoríme trošku viac. A nechceme iba hovoriť. V stredu 18. októbra sa pripojili k ostatným deťom sveta do akcie Milión detí sa  modlí ruženec.                                         A. Kojšová

                                                                                                                                                    

            • Zvedaví tretiaci v múzeu

            • 11. a 12. októbra sa naši tretiaci dozvedeli veľa nových informácií o našom meste, pretože sme spolu navštívili naše mestské múzeum. Pani Diková , vedúca múzea, nám vysvetlila, ako vznikol názov nášho mesta Sereď i názov obce Šintava. Previedla nás expozíciou archeologických nálezov z nášho okolia, kde nás najviac zaujali mamutie zuby a rôzne kamenné nástroje z doby bronzovej. Dozvedeli sme sa informácie o vodnom hrade Šintava i o tom,  kto bol Juraj Fándly a kedy pôsobil ako kaplán v Seredi. Na záver sme si prezreli staré fotografie pripomínajúce históriu podniku Slovenské pečivárne, dnes Sedita, nakoľko práve prebieha v múzeu výstava k 70. výročiu založenia podniku. Ďakujeme za trpezlivosť p. Dikovej pri zvedavých otázkach našich tretiakov, ktorých zaujímalo všetko a ďakujeme aj Sedite za ich výrobky, ktoré deti dostali a s radosťou si na nich pochutili. Veď čo chutí lepšie, než seredské Horalky? 😊 Ďakujeme, určite prídeme opäť!

              Triedne p.učiteľky