• Novinky

            • Všetkovedko

            • V tomto školskom roku i u nás prebiehala celoslovenská vedomostná súťaž  Všetkovedko – veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími. V tejto súťaži sa ukáže, kto má všeobecné vedomosti z vlastivedy, prírodovedy, prvouky, slovenského i anglického jazyka, matematiky, hudobnej i výtvarnej výchovy  a vie i omnoho viac, než len to naučené zo školy. Prvýkrát sa do tejto súťaže mohli zapojiť aj naši najmenší prváci, a veru sa ich našlo dosť.  Spolu na našej škole súťažilo 25 žiakov. Po vyhodnotení súťaže sme sa dozvedeli, že na Slovensku súťažilo spolu viac ako 32 000 detí. Deti, ktorým sa darilo najlepšie a zaradili sa medzi 30% najúspešnejších na Slovensku, bol udelený titul „Všetkovedko“.  U nás to bolo spolu 8 žiakov. Z 8611 prvákov bolo našich päť prváčikov na krásnom 1.mieste – Benjamín Csanda, Kristínka Hádenová, Dávid Jakubčín, Ivan Geleta a Adrianka Gádošiová. Na 3.mieste na Slovensku skončili z prvákov Matúš Mánik, Sofia Vančová a Lukáš Tóth.

              Titul Všetkovedko získala i Simonka Javorová (3.B), Ruth Jakubčínová (4.A) a Lukáš Valach (4.B).

              Ostatní súťažiaci sa tiež veľmi snažili a získali diplom „Všetkovedkov učeň“.  Ďakujeme všetkým deťom, ktoré sa i tento školský rok zapojili, potrápili svoje hlavičky a krásne reprezentovali našu školu.

               

              Koordinátor FG

          • Triediť odpad je dôležité
            • Triediť odpad je dôležité

            • Čo sa deje s odpadom z našich domácností? Kam putuje stavebný odpad, ktorý vzniká pri stavbe domu?  Môžem niekam odniesť nefunkčný televízor? Otázky, na ktoré hľadáme často v škole s deťmi odpoveď.  V našom meste máme zberný dvor. Pre dospelých  nič nové, no pre mnohé deti z našich tretiakov to bola nová informácia. Počas hodín vlastivedy, pracovného vyučovania a výtvarnej výchovy sme sa nielen v tomto školskom roku, ale i v minulosti venovali téme „Recyklovanie a triedenie odpadu“ .    Keďže lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť, vybrali sme sa teda s našimi tretiakmi na miesto, kde to všetko môžeme pozorovať  vlastnými očami a zistiť, ako to v praxi naozaj funguje. Zberný dvor mesta Sereď sa nachádza na Cukrovarskej ulici a je určený na zber, uskladnenie a triedenie zložiek komunálnych odpadov z našich domácností.  Toto i o mnoho iného sme sa dozvedeli od zamestnanca zberného dvora, ktorý nás veľmi ochotne sprevádzal a odpovedal na naše zvedavé otázky, za čo mu i touto cestou ďakujeme.  Deťom sa exkurzia veľmi páčila a veríme, že nové informácie v praxi aj využijú.

              Triedne učiteľky 3. ročníkov

          • Naša pôstna výzva
            • Naša pôstna výzva

            • Popolcovou stredou sme začali nové liturgické obdobie – pôst, čas pokánia.

              Tri naj formy pokánia sú: pôst, modlitba a almužna. Sú to „dopravné značky“, ktoré nás vedú správnym smerom – smerom k Bohu.

              Pôstom sa zriekame príjemných vecí, ako je jedlo, nápoje, televízia, hra na mobile… Každý vie najlepšie, čoho by sa mohol zrieknuť.

              V modlitbe hľadáme blízkosť Boha, rozprávame sa s Bohom a obnovujeme si naše priateľstvo s Ním.

              Almužna rozmnožuje našu lásku. Je konkrétnym skutkom, ktorý pomáha vidieť v druhom človeku brata. 

              Na hodinách náboženstva sme si o týchto formách už porozprávali.

              Teraz je čas vyhlásiť našu pôstnu výzvu.

              Dokážeš sa kvôli niekomu inému zrieknuť svojej obľúbenej hračky?

              Ak áno, môžeš ju do 20 marca priniesť svojej p. učiteľke/p. učiteľovi. Tvoja hračka poteší niekoho iného. (Hračka by mala byť v poriadku, pekná. Ani teba by nepotešila pokazená či špinavá hračka.) Že už sa nehráš s bábikami? Môže to byť aj spoločenská hra alebo zvuková hračka. Dokážeme to? Poďme do toho!               

              A. Kojšová

            • Oznam

            • Oznam – skrátenie vyučovania

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi oznamuje, že z prevádzkovo organizačných dôvodov bude dňa 22. februára 2024 skrátené vyučovanie. Vyučovanie končí 5. vyučovacou hodinou o 12.30. ŠKD bude riadne v prevádzke.

                                                                                                                                   Ing. Monika kroláková

                                                                                                                                         riaditeľka školy

               

            • Oslaď si život a spríjemni ho iným alebo „Nie si sám...“

            • Keď sa povie „hodovanie“, predstavíme si dobrú náladu a stôl plný dobrôt. Inak to nebolo ani 13. februára v našej škole. Slávili sme sviatok sv. Cyrila a Metoda, lúčili sa s fašiangami a pomaličky sme začínali myslieť na pôstne obdobie. Aj hodovanie však môže mať pridanú hodnotu. Bol ňou náš dobrý úmysel pomôcť Kristiánovi, ktorý má choré srdiečko. Statočne a naozaj zo všetkých síl bojuje a prekonáva prekážky, o ktorých ani len netušíme. Vždy má však úsmev na tvári, iskru v očiach a dobrú náladu. Aj keď už nie je žiakom našej školy, stále má prívlastok náš. A tak sme nášmu Kristiánovi „predajom a kúpou“ koláčikov vyzbierali 1000 €, ktoré mu určite aspoň trošku spríjemnia život.

              Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí piekli, kupovali, predávali, či inak prispeli k tejto výnimočnej udalosti.

            • 1. miesto v Dejepisnej olympiáde v Galante

            • Začiatkom decembra sa 34 žiakov zúčastnilo  školského kola dejepisnej olympiády, ktoré na našej škole prebehlo po prvýkrát. Po zvládnutí teoretickej časti skladájúcej sa z príslušného učiva, regionálnych dejín a monotématického celku, do okresného kola, ktoré sa konalo 5. 2. 2024 v Galante, sa prebojovali 3 žiačky. Napriek rozdielu niekoľkých bodov sa v kategórii C umiestnili na 12. mieste, a v kategórií F na 6. a úžasnom 1. mieste.

               

              Výherkyni M. Ištokovej zo 6.A. aj ostatným reprezentantkám gratulujeme a tešíme sa spolu s nimi z ich výhry!

                                                                                                                                      Mgr. Klára Krištofová

          • Slovo, ktoré poteší
            • Slovo, ktoré poteší

            •  

              Dňa 13.2. sa na Gymnáziu Angely Merici v Trnave uskutočnilo krajské kolo súťaže v umeleckom prednese kresťanskej poézie a prózy - ...a Slovo bolo u Boha. Už tradične sa tejto súťaže  zúčastnili aj recitátori z našej cirkevnej školy. Opäť sme získali cenné úspechy.  Diplom a knižnú odmenu si domov odniesli:

              1. miesto – Klára Lukáčová (2.A)

              2. miesto – Karolína Priadková (2.A)

              3. miesto – Terézia Jančovičová (3.A)

              3. miesto – Paulína Kmecová (8.A)

              Ďakujeme aj Michalovi Dreškovi (4.A), Magdaléne Gavorovej (6.A) a Lukášovi Novotnému (7.A), ktorí sa síce v silnej konkurencii neumiestnili, ale svojím skvelým výkonom dôstojne reprezentovali našu školu. Kláre želáme veľa šťastia  na celoslovenskom kole súťaže, ktoré sa bude konať 23.3.2024 v Bratislave.

               Zuzana Kubányiová

            • Oslaď si život a spríjemni ho iným

            • Milí priatelia, pozývam nás všetkých zapojiť sa do našej tradičnej aktivity Oslaď si život... V posledný deň fašiangov – 13. februára budeme zároveň sláviť sviatok patrónov našej školy sv. Cyrila a Metoda. Aby to boli hody, ako sa patrí, nemôžu u nás v škole chýbať dobrôtky. Aké budú? To záleží od každého z nás. Každý, kto sa chce do akcie zapojiť, môže doma (sám alebo s pomocou mamičky, babičky) upiecť nejaké dobrôtky a priniesť ich v utorok ráno do školy. (Lepšie sú koláčiky, ktoré sa dajú ľahko naložiť.) Počas predĺženej veľkej prestávky budeme svoje výtvory ponúkať ostatným žiakom i učiteľom za dobrovoľný príspevok. „Zarobené“ peniažky vždy používame na pomoc niekomu, kto to potrebuje. Tentokrát pomôžeme nášmu bývalému spolužiakovi Kikovi v jeho ťažkej situácii. Tak s chuťou do pečenia, aby sme sa v utorok spolu pohostili a niekomu spríjemnili život.        A. Kojšová

          • Lovci rekordov
            • Lovci rekordov

            • S aktivitou Lovci rekordov sme začali v školskom roku 2022 a 2023. V nastolenom trende pokračujeme a deti sa aj v tomto roku usilovne snažia prekonať rekordy svojich spolužiakov a aj tých, ktorí na našej škole už nie sú. Ide o rekordy rôznych vekových kategórií a v rôznych disciplínach. Je to odraz našej rodinnej atmosféry, chuti športovať, súťažiť v duchu fair play.

              Máme pripravené ďalšie nové športové disciplíny, na ktoré sa už veľmi tešíme.

              Pavlína Radimáková a kolektív učiteľov Tv

              PRIPRAVOVANÉ DISCIPLÍNY

              • skok do diaľky
              • beh 300 metrov vonku
              • futbalový sniper
              • beh 1000 metrov
              • hod na kôš
              • 12-minútový beh

              Najlepšie výkony 2022/2023

          • Klikaj a hlasuj
            • Klikaj a hlasuj

            • Klikaj a hlasuj

              S  našou karnevalovou fotkou sme sa zapojili do súťaže "Karneval na škole 7".

              Aj vy môžete hlasovať za našu karnevalovú fotku, a tak budeme bližšie k výhre. Hlasovať sa dá denne aj viackrát, stačí kliknúť. Všetky potrebné informácie a aj súťažnú fotku nájdete na : 

               

               https://talentagent.sk/sutaz/304-karneval-na-skole-7

               

              ĎAKUJEME

            • Vlastiveda s poéziou

            •  

              Hoci sú naše pani učiteľky veľké profesionálky a zároveň láskavé mamy, akákoľvek zmena vo vyučovaní je pre naše deti obohatením a príjemným spestrením. Keď vojde do triedy muž a prinesie so sebou charizmu a množstvo skvelých užitočných informácií, vtedy vyučovanie naberie úplne nový rozmer.

              K téme „Osobnosť našej obce“ v predmete vlastiveda prijal pozvanie vzácny hosť – Martin Navrátil, náš bývalý žiak, v súčasnosti pôsobiaci na pôde SAV ako textológ. Zvláštnosťou tohto stretnutia bol fakt, že nerozprával o sebe, svojom živote, kariére či životnej ceste. Podelil sa so žiakmi o svoje vedomosti, spomienky i skúsenosti zo života  veľmi významnej osobnosti  Serede - Vojtecha Mihálika, po ktorom je pomenované aj známe gymnázium v našom meste. Žiaci tak mali možnosť spoznať v pútavom rozprávaní život tohto spisovateľa, pozrieť si fotografie a oboznámiť sa s knihami - dielami, ktoré napísal. V spolupráci s pani učiteľkami žiaci prežili mimoriadny zážitok. No a snáď  najväčším prekvapením tohto výnimočného stretnutia bol prednes jednej z básní Vojtecha Mihálika výborným textológom SAV a našim skvelým žiakom Martinom Navrátilom. V období recitačných súťaží aj tento prednes bol pre našich žiakov skvelou motiváciou.

              Ďakujeme za nové poznatky, zaujímavé stretnutie a tešíme sa aj na budúce.

              M. Miklošovičová

            • Olympijský odznak všestrannosti je tu opäť!


            • Premenlivé jesenné mesiace sme počas hodín telesnej výchove venovali rôznym aktivitám. Jednou z nich bolo aj zapojenie do už tradičného projektu - Olympijský odznak všestrannosti. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) sa opäť rozhodol preveriť deti základných škôl z celého Slovenska v šiestich pohybových disciplínach. My ako škola bažiaca po výzvach sme si túto príležitosť nemohli nechať ujsť. Dynamiku, vytrvalosť, rýchlosť a silu sme testovali v týchto, už nám známych, disciplínach: výdrž v zhybe nadhmatom, vytrvalostný člnkový beh, ľah – sed za 30 s., skok do diaľky znožmo z miesta, hod 2 kg medicinbalom vpred, člnkový beh 10 x 5 m.

               

              Žiaci 6. až 9. ročníka mali možnosť okúsiť vyššie spomenuté disciplíny a byť tak súčasťou velkolepej oslavy športu. Dlhé týždne sme merali výkony žiakov, sledovali ich progres ale aj pády s cieľom podať čo najlepší výkon. Namerané výsledky sme odoslali SOŠV na spracovanie. Dáta z celej krajiny boli analyzované a porovnávané, a dnes už vieme, ako sme v konkurencii slovenských detí obstáli.

               

              V 6. ročníku získali bronzové odznaky Jakub Gavora a Viktória Rajská. V tejto triede sa podarilo získať dvom žiakom aj strieborné odznaky, gratulujeme Zare Sojkovej a Patrikovi Krecinovi.

               

              V 7. A sa podarilo získať 3 odznaky. Bronzovými sa môžu pýšiť Ondrej Sokol a Simon Rajský. A najcennejším, zlatým, Lukáš Lenčéš.

              7. B sa taktiež nedala zahanbiť. Sofia Sokolová a Terézia Korytárová získali bronzový odznak. Strieborným sa môžu pochváliť dvojičky Vanesa a David Juhaziovci ale aj Timotej Mikulec. A zlaté odznačiky získali svojimi spartanskými výkonmi Šimon Jakubčín a Matej Sojka.

              Ôsmaci boli počtom odznakov najúspešnejší. Celkovo sa im podarilo ukoristiť 10 odznakov. Na bronzové odznaky dočiahli hneď štyria žiaci: Tomáš Holovič, Peter Karvay, Samuel Matušica, Vanesa Vondenová. Rovnaký počet žiakov získalo aj strieborný odznakHana Dudíková, Timotej Kohút, Miriam Mázsarová a Lucia Rutová. Pochváliť sa dvoma zlatými môžu Amálie Radimáková a Ema Sojková.

              Zabrali aj naši deviataci. A v celoslovenskej konkurencii uchmatli 4 odznaky. Tri bronzové získali Katarína Javorová, Matej Lenčéš a Andrej Skupin. A zlatý odznak ovládla Katarína Kurbelová.

              Marko Baran

            • Oznam

            • Oznam – skrátenie vyučovania

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi oznamuje, že z prevádzkovo organizačných dôvodov bude dňa 30. januára 2024 skrátené vyučovanie. Vyučovanie končí 5. vyučovacou hodinou o 12.30. ŠKD bude riadne v prevádzke.

                                                                                                                                         Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                                              riaditeľka školy

            • Šaliansky Maťko J. C. Hronského

            •  

              Aj v tomto školskom roku vytvárame našim žiakom priestor na rozvoj recitačných schopností. V uplynulom týždni sa na našej škole uskutočnila súťaž v prednese slovenských povestí pod názvom Šaliansky Maťko J. C. Hronského. Súťaže sa zúčastnili recitátori 2.- 7. ročníka, ktorí súťažili v troch kategóriách. Prednes povestí sa žiakom vydaril, porota mala ťažkú úlohu.

              Nakoniec sa zhodla na nasledovnom poradí:

              1. kategória:1. miesto - Ruth Neslušanová (2.A)

              2. miesto - Janka Šipkovská (3.B)

              3. miesto - Michal Hrivnák (3.B)

              2. kategória:

              1. miesto - Elisabeth Hannah Bale (4.B)

              2. miesto - Katarína Kurbelová (4.B)

              3. miesto - Miroslav Kavoň (4.A)

              3. kategória:

              1. miesto - Miriam Kristína Koštialová (6.A)

              2. miesto - Terézia Korytárová (7.B)

              Všetkým malým i veľkým recitátorom ešte raz blahoželáme. Víťazom držíme palce v okresnom kole!

              Mgr. B. Kmecová

            • Poďakovanie

            • Poďakovanie – Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

               

              Dobrý deň, 

               

              v prvom rade želám všetko len to dobré a krásne do nového roku 2024.

              Vaše krabičky boli odovzdané v kláštore Milosrdných sestier sv. kríža v Podunajských Biskupiciach, ktorý je zároveň aj charitným domom chorých a starých sestier, kde vyčarili úsmev mnohým. 

              Zo srdca ďakujem a verím, že opäť o rok spoločne vyčaríme úsmev na tvárach seniorov. 

              S pozdravom

               

              PhDr. Lucia Madarová

              oficiálny lokálny koordinátor

          • Lyžiari zo Serede v končinách bryndzových halušiek
            • Lyžiari zo Serede v končinách bryndzových halušiek

            • Žiaci siedmeho ročníka po zimných prázdninách nezasadli do lavíc ako ich mladší či starší kamaráti. Čakal ich týždeň plný zábavy, pohody, nových priateľstiev, snehu, lyžovania a najmä pokoja od školských povinností. Áno, aj tento rok si siedmaci z istého uhla pohľadu predĺžili zimné prázdniny. V pondelok 8.1. pred siedmou hodinou rannou sa zoskupila 28-členná partia, aby sa vydala odkrývať čaro lyžiarskeho výcviku. Po zozbieraní všetkých  tlačív, sme nasadli do autobusu, v ktorom mal pán šofér v GPS-navigácii zobrazený jasný cieľ - Malinô Brdo.

              Približne trojhodinovú cestu na čarokrásny Liptov si žiaci skracovali spievaním piesní a púšťaním hudby, pričom sme mohli počuť naozaj rôznorodý repertoár. Rozsah  predstavoval hity od Kollárovcov, cez Modus až po “Ona ľúbi pomaranče”. V Ružomberku sme sa kabínkovou lanovkou vyviezli na vrcholovú stanicu a potom už po vlastných nohách museli dokráčať  k Májekovej chate nachádzajúcej sa rovno pod zasneženými svahmi z jednej strany a hustým ihličnatým lesom z druhej strany. Horská chata predstavovala dokonalé útočisko pred zimou. Strava v nej bola pestrá cez parané buchty, boloňské špagety, rezeň…, ale deti často frflali a najviac by ich na tanieri potešilo “big menu” z McDonaldu.

              Hneď po príchode sa žiaci ubytovali a naobedovali. Dostali priestor na vytrávenie a hurá na svah. Mrazivé a slnečné počasie bolo predzvesťou idylickej lyžovačky. To nám vydržalo až do piatku, keď snežilo. Snehu bolo síce pomenej, avšak trate boli kvalitne pripravené a držali do neskorých poobedných hodín po celý týždeň. Deti boli rozdelené do dvoch skupín v závislosti od ich zručností. Prvú skupinu predstavovali aktívni lyžiari a tú druhú žiaci, ktorí ešte nestáli na lyžiach, alebo tí, ktorí s nimi majú len malé skúsenosti. Tým pádom mohli inštruktori hneď pracovať na ich lyžiarskych zručnostiach a cibrení správnej techniky. Pohybové ale aj mentálne predpoklady u detí boli veľmi rozmanité a každý robil progres svojím tempom, čo predstavovalo výzvu aj pre samotných inštruktorov. Päť dní na lyžiach žiaci drilovali početné lyžiarske prvky, absolvovali lyžiarsky pretek, mnohí si vyskúšali jazdu po nerovnostiach alebo s akrobatickými kúskami, to všetko prinieslo svoje ovocie. Všetci sa tak v piatok mohli s pokojom po poslednej jazde nazvať lyžiarmi.

              Čas po lyžovačke sme trávili spolu na chate, či už osobným voľnom alebo rôznymi zábavnými akciami, akými boli vedomostný kvíz, súťaže v tímoch, vtipné hry z Partičky, prípadne program detí pre pedagógov… a všetko bolo zavŕšené posledný večer hromadnou guľovačku iba za svetla hviezd a ratrakov upravujúcich svahy.

              A takýto bol náš prvý týždeň po zimných prázdninách, chcem sa vrátiť späť na hory. 🙁

               

              Marko Baran

            • Pozvánka

            • Pozvánka – rodičovské stretnutie, triedne schôdzky

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi pozýva rodičov na triedne rodičovské spoločenstvá 1. až 9. ročníka, ktoré sa uskutočnia dňa 15. januára 202415.30 hod (1. až 4. ročník), o 16.00 hod (5. až 8. ročník), o 15.30 hod (9. ročník),  v jednotlivých triedach CZŠ.

                                                                                                                                 Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                                      riaditeľka školy

            • Malí misionári s veľkým srdcom

            • Na 3. adventnú nedeľu – misijný deň detí žiaci našej školy predávali svoje výrobky pred kostolom a pred kaplnkou za dobrovoľný príspevok. Podarilo sa im vyzbierať 1280,- eur. Celou sumou sme podporili PMD na Slovensku.

              Zo srdca ďakujem každému, kto niečo pekné vyrobil i každému, kto výrobky ponúkal. Pán Boh odplať všetkým, ktorí našu akciu podporili.      A. Kojšová