• Novinky

          • Kúzelná fyzika
            • Kúzelná fyzika

            • Existuje kvapalina, ktorú možno vymodelovať do guličky a hodiť o Zem? Ako sa meral čas v minulosti? Koľko farieb vidia naše oči? Vidíme farby aj mozgom? Ako dostať kocku o pol metra vyššie a nedotknúť sa jej? Točí sa to a nespadnete, čo je to? Ako sa meria vzdialenosť Mesiac – Zem?

              Odpovede na tieto i podobné otázky hľadali žiaci 6. až 9. ročníka počas interaktívnej besedy Kúzelná fyzika 1, ktorá sa 7. júna uskutočnila v priestoroch našej školy. Kúzelná fyzika 1 je zábavno-vzdelávacie predstavenie pásma experimentov s fyzikálnou podstatou a často neočakávaným dejom. Jednotlivé experimenty sú vyberané tak, aby zaujali divákov všetkých vekových kategórií.Počas predstavenia si mohli žiaci všimnúť, že už od detstva sa stretávajú s množstvom fyzikálnych dejov, ktoré sú skutočne kúzelné a aj prostredníctvom nich môžeme žasnúť nad veľkosťou Stvoriteľa. A tak počas besedy okrem iného zistili a vlastnými rukami si vyskúšali, že existuje aj tzv. Nenewtonovská kvapalina a jej vlastnosti preskúmali pomocou inteligentnej plastelíny, že naše oči rozpoznávajú 3 základné farby (modrú, červenú a zelenú) a všetky ostatné vznikajú a „vidíme“ ich v našom mozgu. Kocku sa im podarilo dostať o pol metra vyššie pomocou odstredivej sily a roztočenie gyroskopu im pomohlo pochopiť ako sa správa naša Zem a ako to súvisí s podnebím na nej.Veríme, že interaktívna beseda bola zaujímavým spestrením záverečných vyučovacích hodín fyziky. Zároveň chceme poďakovať kolegom, pánu školníkovi, rodičom, žiakom i všetkým, ktorí pomohli zorganizovať tento zábavne strávený čas vyučovania.

              Zuzana Ambrušová

            • Máj I. oddelenie ŠKD

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Máj I. oddelenie ŠKD.

              MÁJ, 1. oddelenie ŠKD Ďalší mesiac ubehol ako voda a my už máme pred sebou posledný - jún. Boli to dni plné slniečka a pohody. Celý máj bol prepletaný „bosonohými” úlohami, pri ktorých sme sa zasmiali a pobavili. Nezabudli sme si precvičiť aj naše jazýčky pri jazykolamoch, hádali sme hádanky, čítali sme si. Tentokrát sme sa zamerali na bájky, z ktorých vždy vyplynulo pre nás ponaučenie. Hitom pre náš oddych sa stali „bunkre", v ktorých sme sa rozprávali a hrali hry. Radi hráme futbal, florbal, rôzne loptové hry, skáčeme cez švihadlo, gumu. Najkrajšie dni sme prežili v našej záhradke, kde tancujeme, hojdáme sa, hráme futbal a štafetové hry. Spoločne sme vytvorili v triede nástenku - lúku plnú letných kvetín a našim maminám sme z lásky na kartonový papier namaľovali vázu a doplnili ju živými kvetinami. Snažili sme saj spoznať aj samých seba a našich kamarátov, keď sme si obkreslili ruku, vystrihli a do nich vpísali svoje kladné a záporné vlastnosti. V triede sa hráme, striháme, modelujeme, maľujeme, vytvárame si pevné kamarátske vzťahy. Pavlína Radimáková, vychovávateľka

            • Krásny úspech našich žiakov

            • SUDOKU – populárna logická hra, ktorá potrápi hlavičku každého riešiteľa. Cieľom je doplniť chýbajúce číslice od 1 do 9 podľa stanovených pravidiel.

              26. mája  2022 sa v priestoroch Veľkej zasadačky Mestského úradu v Seredi uskutočnili Oblastné majstrovstvá mesta Sereď v Sudoku  žiakov  základných škôl a osemročného gymnázia. Súťaže sa zúčastnilo 61 žiakov zo seredských základných škôl a z gymnázia, z Vinohradov nad Váhom, Sládkovičova i z Galanty.  Súťažiaci mali na hru 60 minút. Snaha a úsilie našich žiakov prinieslo zaslúžené víťazstvo. V 1.kategórii zvíťazil náš Šimon Kurbel z 3.A, v 2.kategórii si krásne 2. miesto vybojoval Andrej Skupin zo 7.ročníka a v 3.kategórii bol najúspešnejší Matej Kurbel a na 3.mieste skončila Henrieta Lenčéšová, obaja z 9.ročníka.

              Absolútnym víťazom a titul Majster oblasti v Sudoku  za vyriešenie najväčšieho počtu Sudoku získal taktiež náš Matej Kurbel. Výskedky súťaže dokázali, že v našej CZŠ je veľa talentovaných a bystrých detí. Zo srdca gratulujeme umiestneným a všetkým našim súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

               

              Mgr. P. Hošták

          • Za krásami Bratislavy
            • Za krásami Bratislavy

            • Dňa 28. mája 2022 sa žiaci 5. A 5. B triedy zúčastnili literárnej exkurzie v Bratislave. Naším cieľom bola Bibiana – medzinárodný dom umenia, kde sme sa zúčastnili výstavy s názvom Hravá hlava. Výstava je inšpirovaná knihou Davida Böhma a Ondřeje Buddeuse Hlava v hlavě. Bola plná interaktívnych prvkov o tejto najdôležitejšej časti ľudského tela. Dozvedeli sme sa nielen to, ako ju stvárňovali umelci, ale aj to, ako ju ľudia rôzne nazývajú, ako v hlave vzniká nápad a koľko váži mozog, ale aj to čo sú vrásky, na čo máme zmysly, aj to, prečo oči nerastú. Dokonca sme sa hlavu naučili aj kresliť.

              Okrem Bibiany sme navštívili aj monumentálny Dóm sv. Martina a počas prehliadky Starého Mesta nás očaril Pavol Országh Hviezdoslav, Hans Christian Andersen, či historická budova Slovenského národného divadla.

              Verím, že exkurzia bola zaujímavým spestrením vyučovania!

              Z. Javorová

          • Pohár dekana Serede
            • Pohár dekana Serede

            • Pohár dekana Serede - tak znie názov stolnotenisového turnaja na Cirkevnej základnej škole sv. Cyrila a Metoda, ktorý má bohatú históriu a silne zakorenenú tradíciu. Tohtoročný turnaj sa konal 30.5. 2022 a bol už štrnásty v poradí. Prvé krôčiky tohto športového podujatia sa viažu s osobou bývalého pána školníka, Vladimíra Kristeka, ktorý aktívne viedol našich žiakov k stolnému tenisu, podieľal sa na získaní vybavenia a organizoval prvé ročníky turnaja. Preto sme ho pozvali ako čestného hosťa. Na turnaji sa objavili aj bývalí absolventi školy a zároveň vynikajúci stolnotenisoví hráči: Milan Navrátil, Lenka Lenčéšová, Dominika Šipošová a Denis Šilak. Naši hostia na podujatí vykonávali  úlohu rozhodcov a zapisovateľov. A aký by to bol Pohár dekana Serede bez dekana? Celú športovú udalosť prišiel tradične otvoriť dekan Serede, Vsdp. Mgr. Ing. Ján Hallon. Okrem týchto veľavážených osôb sa na turnaji objavilo tridsaťosem športových nadšencov z celého druhého stupňa, ktorých spájala obrovská túžba vyhrať dekanov pohár.

               

              Ako to celé prebiehalo? Úvodný príhovor patril pani riaditeľke. Tá poďakovala všetkým hosťom za to, že prišli, motivovala žiakov povzbudivými slovami a všetkým zaželala veľa šťastia. Po nej si zobral slovo pán dekan, nasledovala spoločná modlitba a samotné zahájenie turnaja. A mohlo sa začať „dranie stolov”. Turnajový pavúk bol rozdelený na dve veľké skupiny, jednu tvorilo 20 žiakov a tú druhú 18. V prvom kole proti sebe súperili dvojice v jednosetových bitkách na 11 bodov. Hráči, ktorí neuspeli v prvom kole, ešte nemuseli zúfať, lebo boli automaticky zaradení do turnaja s názvom Cena útechy. Druhé kolo sa hralo v trojiciach, štýlom každý s každým a najlepší z trojice postúpil do ďalšej fázy. Jednotlivé sety sa hrali na 21 bodov. Takto sme selektovali hráčov, až nám ostala najlepšia osmička. Štvrťfinále bolo hrané na dva sety po 21 bodov. Do semifinále sa  nakoniec prebojovali Matej Sojka z 5.B, Máximo Boška zo 6.A, Andrej Mánik a Matej Lenčéš zo 7.A.  Prvé semifinále proti sebe zohrali Matej Sojka a Máximo. Chlapci predviedli napínavý súboj, plný zvratov a technicky grandióznych úderov. Na svoje si určite prišli aj vypadnutí hráči už v úlohe divákov, ktorí so zatajeným dychom sledovali toto krásne predstavenie. Z víťazstva sa nakoniec tešil Matej Sojka. Druhé semifinále odhalilo triedny súboj dvoch spolužiakov. Andrej Mánik dominoval chirurgicky presnými údermi, Matej Lenčéš sa zas prezentoval nezlomnosťou a bojovnosťou. Duel dvoch siedmakov nakoniec skončil v prospech Andreja Mánika. Zápas o tretie miesto medzi Matejom Lenčéšom a Máximom priniesol opäť nervy drásajúce predstavenie. Bronzovú medailu nakoniec vybojoval Matej Lenčéš a nepopulárna zemiaková medaila ostala v rukách Máxima. Vo finále sme mohli vidieť súboj titánov v podaní Mateja Sojku a Andreja Mánika. Títo chlapci nenašli v celom turnaji premožiteľa a právom sa stretli v poslednom zápase o pohár. Andrej ťažil zo svojich skúseností a predčil Mateja, ktorý vynikal citom na údery, no po technickej stránke nestačil na svojho staršieho rovesníka. Andrej zvíťazil v oboch hraných setoch a stal sa tak štrnástym šampiónom Pohára dekana Serede.

               

              Na záver by som chcel poďakovať všetkým cteným hosťom, ktorí si urobili čas vo svojich nabitých programoch a zavítali do našej školy, aby sa mohli stať súčasťou tohto skvelého dňa. Vďaka patrí všetkým zúčastneným žiakom, lebo predvádzali úžasné športové výkony v duchu fair play a vytvorili výnimočné solidárne spoločenstvo. V ďakovnej reči nemôžem opomenúť personál školy od pani upratovačiek až po pani riaditeľku. Každý prispel svojou časťou k tomu, aby stolnotenisový turnaj spĺňal tie najvyššie kritériá po všetkých stránkach.

               

              Mgr. Marko Baran